Çağrıbey andamız, ağabeyimiz; (yaş olarak büyük olduğunuz varsayımıyla)
Tasarımınız çok güzel ve anlamlı olmuş, emeğinize ve yüreğinize sağlık...
Hilal içinde bulunan sekiz köşeli yıldızın, Azerbaycan bayrağını temsilen eklendiğiniz, diğer dıştaki sekizgen şeklin ise, Selçuklu'nun kullandığı motif olarak biliyorum, dolayısıyla farklı sekizgen olduğu kanısındayım. Yanılıyor yada yanlış bilgi aktarıyorsam, doğrusunu bilemek ve öğrenmek isterim. Selamletle...
Gününüz ve gönlünüz aydın olsun, turania_25 anda.
Her ne kadar gönlümüzü, on sekizden on dokuza bile, büyütemesek de, yaşımız elliyi çoktan geçti.
Altmışa doğru koşuyoruz, bakalım nereye kadar koşabileceğiz.
Tanrı hepimize; sağlık ve esenlikler versin!
Konumuza dönersek:
Sekiz köşeli yıldız; Azerbaycan bayrağında ve Selçuklu motiflerinde, sadece biçim olarak, farklı olabilir ama çıkış noktası ve temsil ettiği değer olarak aynıdır.
Tıpkı Bozkurt sembolünü, her bir Türk Topluluğunun, farklı biçimlerde kullandığı gibi. Sadece Bozkurt başını kullanan da, başı göğe çevrili olarak uluyan şekliyle de vb. Bozkurt farklı farklı sembolize edilse bile temelindeki gaye ve Türlüğün ortak değerini temsil etmesi bakımından, aynıdır.
Yıldız da öyle.
Yukarıda da izah ettiğim gibi; ister bizim kullandığımız şekliyle beş köşeli, ister Karamanoğullarının kullandığı gibi altı köşeli, ister Selçukluların ve Azerbaycan'ın kullandığı gibi sekiz köşeli olsun, hepsi, biçim olarak farklı ama temsil ettiği değer ve taşıdığı anlam olarak aynıdır.
Ve gerçekte bunlar, yıldızı değil, güneşi sembolize temektedir. Türk bayrakları ay-yıldızlı bayrak olarak tarif edilse de ilk çıkışı ve esas kaynağı ay ve güneştir.
Biri geceyi aydınlatır, birisi gündüzü.
Yani Türk, hep aydınlık içindedir.Günaydın, tünaydın kavramları da bunu ifade etmektedir.
Millet olarak aklımız ve düşünme melekelerimiz Arap kültür emperyalizmimin baskısı altında iğdiş olduğundan günaydın yerine sabah-ı şerifleriniz hayrolsun, tünaydın, iyi geceler yerine, geceniz mübarek olsun gibi, dilimizden; gönlümüze ve dimağımıza inmeyen, kavramları kullanmaktayız. Şimdilerde, bir de İngilizcesi çıktı.
Türk düşüncesinin ve aklının gelişmesinin tek şartı; Türkçe konuşmak, Türkçe yazmak, Türkçe düşünmekten geçmektedir.
Onun için hep söylüyoruz:
Türkçe konuş, Türkçe düşün, Türkçe yaşa!Ben de her ne kadar Turan Bayrağını bıçkı şeklindeki hilal ve sekiz köşeli yıldız/güneş olarak tasarlamış olsam da bunda da eksiklik vardır. Bu sembolü tamamlayıcı esas figür Bozkurt'tur.
Yani Turan Bayrağı Hilal + Yıldız/Güneş + Bozkurt üçlüsünden meydana gelmelidir. Türklüğü tam anlamıyla bu bütünlük temsil eder.
Buna dair bir çalışma yapacağım.
Burada da paylaşırım.
Hele bu haliyle, bir ilerlesin bakalım.
Türkmen kervanı yolda dizilir, taşlar, ustanın elinde, yerine oturur.
Gün ola, harman ola...
Ne mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayana!
Saygılarımla.
Çağrıbey