Kırgızistan da geçen zamana inat avcılıkta kullanılmak üzere Kartal yetiştiriciliği hala devam ediyor. Kartal sahipleri, Kartalların kurt, tilki, tavsan yakaladıklarını söylüyorlar. Kurt ve Tilkilerin etleri kartalların, derisi ise sahibinin oluyor. Sagınbay’ın üç kartalı var 2, 7 ve 15 yaşlarında. 15 yasındaki En tecrübeli kartalı 2 tane Kurt ve 80 tane tilki yakalamış su ana kadar. 7 Yaşında olanı ise 1 Kurt ve 50 tane tilki yakalamış. 2 Yaşında olanı ise 20 tilki de daha.
Kartal Sahibi. Sagınbay’ın babası da dedesi de kartal yetiştiriciligi yapmış. Simdi onun çocukları da kartalları eğitiyorlar. Yavruyken yuvalarından aldıkları kartallar bir sene boyunca eğitiliyor ve sonrasında avcılıkta kullanılmaya başlıyor. 15–20 yıl boyunca bir kartaldan istifade edebiliyorlarmış. Çünkü kartalların ortalama ömrü 30–40 yıl diyorlar. Kartal eğiticileri kartalın pençeleri kollarına zarar vermesin diye ceylan kafasının derisini kullanıyorlar. Ceylan derisi ile kaplı kolun üzerinde kartallar pençeleri ile zarar veremiyor. Kartallar tilkiyi yakalar yakalamaz ilk olarak gözünü oyup dilini yiyor.
Sagınbay iki günde bir güvercin veriyor her kartala. Kartalın kilosuna göre özel bakim gerekir diyor Kartal eğiticisi. Kırgızcada Kartal Bürküt demek. Bürkütlerinin yakalamış olduğu tilki derilerini göstererek gururlanıyor Sagınbay. İşte bütün bunları benim kartallarım yakaladı diyor mağrur bir ifadeyle. Tilkilerden de arta kalan sadece derileri olmuş doğal olarak. Kartal yetiştiricisi bu derileri satıyor geçimini sağlıyor.
Diğer bir eğitici Asek Racapof’un kartalı 3 yaşında ve 9 kg ağırlığında. Yetiştiriciler Kartalların yaşlarına göre 6 kilo ile 12 kilo arasında değiştiğini söylüyor.
Eskiden Kırgızlarda Kartal yetiştiriciliği daha yaygınmış. 80 kartalı yan yana dizdiklerini hatırlıyor eskiler. Ve bu kadar kartal arasında yarışma yapılır en iyi avı kapan kartal birinci olurmuş. Dağda geyiği yakalayan kartal bile olmuş.
Racapof’un kolundan havalanan kartal kasla göz arasında bir tavşanı anında yakalayıveriyor. Avlanma isi bittikten sonra Asek Racapof besmele çekerek Kartalın gözünü kapatan şapkasını geçiriyor hayvanin başına. Kırgızlar önem veriyorlar besmeleye.
21. yüzyılda Orta Asya’da geleneklerine ve göreneklerine bağlı bir yaşamla hayatına devam eden Kırgızistan dünya için ayrı bir renk olmaya devam ediyor.
Alıntıdır