21 Mayıs 1919
Atatürk'ün, Samsun'dan Genelkurmay Başkanlığı'na, Samsun ve çevresindeki asayişsizliğin sebeplerini açıklayan telgrafı:
"Mütareke'den sonra bütün Rumlar, Yunanlılık millî emelleriyle her tarafta şımardığı gibi, bu havalide de Pontus hükümetinin kurulması gibi bir safsata etrafında toplanmış ve bütün Rum çeteleri, düzenli bir program altında hemen tamamen siyasî bir şekle dönüşmüştür." (Aynı telgraf 22.5.1919 tarihi ile Sadaret Makamı'na da çekilmiştir).
21 Mayıs 1919
Atatürk'ün, Samsun'dan Erzurum'da 15. Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir Paşa'ya şifreli bir telgraf göndererek görüşmek istediğini bildirdi:
"Umumî durumumuzun almakta olduğu vahim şekilden pek elemli ve müteessirim. Millet ve memlekete borçlu olduğumuz en son vicdanî vazifeyi yakından müşterek çalışma ile en iyi yerine getirmek mümkün olacağı kanaatiyle bu son memuriyeti kabul ettim. Bir an evvel zat-ı âlinize kavuşmak arzusundayım..."
21 Mayıs 1919
Samsun'da bulunan İngiliz askerî temsilci Yüzbaşı Hurst'un, İstanbul'da İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Calthorpe'a raporu:
"Kemal Paşa 19 Mayıs'ta buraya ulaştı. İlçedeki umumî durum hakkında kendisiyle görüştüm."
21 Mayıs 1919
Sadrazam Damat Ferit Paşa'nın, Samsun'a çıkışı sebebiyle Atatürk'e başarı telgrafı.
21 Mayıs 1919
Menemen ve Seydiköy'ün işgali.
21 Mayıs 1919
İstanbul'da Darülfünûn'da görevli hocalar bir protesto mitingi düzenledi. Mitingde Halide Edip (Adıvar), Nakiye Hanım (Elgün) konuştu.