Konuyu o dönemim koşullarına bakarak ele alın..O dönemde Türk askerden firar edermiydi? Ederdi. Niye ederdi? Çünkü İstanbuldaki Vahdettin-Damat Ferit-Şeyhulislam üçlüsü ikide bir fetva verip duruyorlardı.Cahil olan Anadolu köylüsü ne yapacaktı o zaman? Normal olarak firar ederek sırra kadem basacaktı.
Burada anlatılan korkaklık değil.Burada anlatılan Türk olmanın ne demek olduğunu bilmeyen insanların nasıl sonuçlara yol açacağıdır.
Adam yıllardır ümmeti muhammed ilkesi ile yaşamış.Kimse kalkıp sen Türksün dememiş ona.Tek bildiği İstanbuldaki Halife ve Kuran-ı Kerim.
Aslında bu olay cehaletin ne kadar tehlikeli birşey olduğunu gösteriyor.Aynı durum bu gün de var.Size 100 den fazla Türk genci ( MHP üyesi ) sayarım.Hem de öz Türk.Bana sordukları soru aynen şu;
Başkırdistanın kürtlerle alakası varmı?
Tarihini bilmeyen,kim olduğunu kavrayamamış adam askerden de firar eder, düşmanla da işbirliği yapar.
Ayrıca laz veya çerkezlerin o dönemde firar gibi olaylarda çoğunluk teşkil etmesi inandırıcı değildir.Bir kere Atatürkün yakın çevresinde çerkez kökenliler var.Diğer taraftan da Karadeniz bölgesinde lazların Atatürke karşı herhangi bir ters hareketi görülmemiş.
doğrudur, söz gelimi istiklal mahkemelerinde ciddi oranda asker kaçağı ile uğraşılmıştır. Türk ırkı savaştan korkmaz iyi hoş lakin durumun şartlarına göre itaatsizlik söz konusu olabilmektedir, bunun en bariz örneği kurtuluş savaşında yaşanmıştır.hamasi duyguları belirli bir yerden sonra dizginleyip tarihi olduğu gibi bilmeliyiz.
türkaze kardeşim, bir çok yazını takdir ediyorum şahsımca lakin bu yazının son paragrafında yanlış ifadeler kullanmışsın.
kurtuluş savaşına çerkesler başta olmak üzere diğer etnik döküntüleri dahil etme çabasının amacı kurtuluş savaşının mantığını yıpratmaktır.kurtuluş savaşını Türk'ün değil, anadolu coğrafyasındaki her milletin savaşıymış gibi göstermektir.
bu tehlikeli sonuçlar doğurabilecek art niyetli bir düşüncedir arkadaşım, bu oyuna gelmemek lazım.
lazlar kurtuluş savaşında aktif bir yer almamışlardır, o konuya şimdilik değinmiyorum.lakin çerkes bölümü önemlidir.çerkes ethemler sayesinde kurtuluş savaşında alakadar olduğumuz çerkes kimliği, Türk kurtuluş savaşı'na dahil edilmeye çalışılmaktadır.halbu ki çerkes isminin Türk kurtuluş savaşındaki önemi,bir eşkiya olan çerkes ethemden ibarettir.çerkes ethem'im ankara yanında savaşması asla tüm çerkesler kurtuluş savaşına destek vermiştir gibisinden bir ibare doğurmaz.kaldı ki çerkes ethem macerası da sonu ihanetle biten kara mizahtır.
Türk kurtuluş savaşı çok zor şartlar altında yapılmıştır ve yeri geldiğinde bir kaç çetecinin gücüne dahi ihtiyaç duymuştur, çerkes ethem de bunlardan biridir.
Atatürk'ün yanında bir çok çerkes falan yoktu. Türk kurtuluş savaşı, yalnızca Türk soyluların iradesiyle başlatılmış, yürütülmüş ve kazanılmıştır. Şayet ankara'da milletvekilliğinden komutanlığa bir çok mevkilede yer almış çerkeslerden bahsediyorsan bu şahısların her birisi savaş yoklukları yüzünden istihdam edilen kişilerdi.eninde sonunda hepsi ırklarının gerektirdiği şekilde Türk'e ihanet edip gerçek yüzlerini göstermişlerdir.