Gönderen Konu: TÜRK BUDUNUN NARDUGAN BAYRAMIN KUT'LU OLSUN.  (Okunma sayısı 5641 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Adil ÖZTÜRK

  • Türkçü-Turancı
  • ***
  • İleti: 83
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!..

Adil ÖZTÜRK

Çevrimiçi Üçoklu Börü Kam

  • Otağ Yöneticisi
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2338
  • Kök Teñğri Türk'e Kut ve Utku Versin!
Ynt: TÜRK BUDUNUN NARDUGAN BAYRAMIN KUT'LU OLSUN.
« Yanıtla #1 : 21 Aralık 2018 »
Biz Turfanı yarattık uyku uyurken Batı
Nuh doğmadan kişnedi ordularımızın atı.
Sorsan şöyle diyecek gök denilen şu çatı:
Türk gücü bir yıldırım, Türk bilgisi bir deniz.


 


Eski Türklerde, gökyüzü Tanrısal bir güç olarak kabul edilirdi. Geceyle gündüz kavga halindeydi. 21 Aralık tarihinin ardından günlerin uzamaya başlaması, kutsal kabul edilen güneşin kavgayı kazandığı gün olarak kabul edilir ve bunun için şenlikler düzenlenirdi. Bu kutlamalarda ‘Akçam’ denilen çam dalı kullanılır, o çam dalının altına, Tanrı iyi insanlara iyi şeyler sunduğu için, hediyeler konulurdu. Tanrı gelecek yıl iyi şeyler versin diye de, o çam dalına iyi dilekleri simgeleyen bezler, süsler bağlanırdı. O gün aileler bir araya gelir, yemekler yapılır, yenir, şarkılar söylenip, dans edilirdi.




“Bugün Noel Baba olarak kabul edilen yaşlı adamın, gökyüzü Tanrısının kötü kardeşi yeryüzü tanrısı olduğuna inanılır. 22 Aralık’ta onun bile iyi olmaya karar vererek, kapı kapı dolaşıp hediyeler verdiği düşünülürdü. Noel Baba’nın kıyafetleri tıpkı Türk geleneklerindeki kıyafetleri yansıtır. Bu adet, Hunlarla birlikte Avrupa’ya, Hıristiyanlığın yaygınlaşmasıyla birlikte Hıristiyanlara geçti. Yılbaşı kutlama geleneği, 325 yılında alınan bir kararla Hz. İsa’yı anmak için kullanılmaya başlanmıştır”




Nardugan, Roma’da Satürnalya, Antik Yunan’da ise Dionysos Şenlikleri olarak kutlanan, Türklerde Güneş’in Doğuşu anlamına gelen ve Ön Türkler’deki atalar kültü döneminden günümüze kadar Orta Asya coğrafyasında Güneş kültü adına kutlanan bir bayramdır.

Her yıl 22 Aralık’tan sonra gelen ilk dolunayda kutlanır. Bunun nedeni ise Türklerin eski inanışına göre tıpkı Mısır mitolojisinde olduğu gibi gece ile gündüz sürekli savaşırlar ve 21 Aralık günü en uzun gecedir ve ardından Güneş daha çok görünmeye başlar, günler uzar. Bu yüzden Türklerce Ay yılı esasına dayalı olarak 22 Aralık gününü takiben ilk dolunayın çıktığı gün yeni yılın ilk günüdür.

Bu gün içinde tüm Türkler, ölümsüzlüğün simgesi olarak kabul ettikleri ve Türk Mitolojisi’ne göre tüm insanların türediği ağaç olan Akçaçam Ağaçları’nı süsler ve bu ağaçların altında, çevresinde geleneksel oyunlar oynar, kopuz eşliğinde şarkılar söyler ve eğlenceler düzenler.





Hıristiyanların İsa’nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramı, çok eski Türklerin yeniden doğuş bayramıdır.
Noel baba kıyafeti eski Türk kıyafetidir. Geyik sibirya’da yaşayan Türkler için kutsal bir varlıktır. Türkler bu bayrama çam bayramı da diyorlardı.

Hristiyan inanışlarına göre, İsa evrenin nuru, güneşi olarak algılanıyor. İmparator Kostantin (324-337) zamanında İznik’te toplanan konsülde, 22 Aralık’ta güneşin doğumu için yapılan bu “pagan bayramı” İsa’nın doğumu olarak 24 Aralık’a alınıyor ve buna da “Noel Bayramı” deniyor. (Batı kilisesi [yani Katolikler], 25 Aralık’ta kutluyorlarmış bunu.) Çam süsleme ise, ilk olarak 1605’te Almanya’da görülüyor ve oradan Fransa’ya ve diğer Hrıstiyan ülkelere geçiyor.

Ne kadar ilginç değil mi? Batı, en büyük bayramını göçebe ve ilkel (!) olarak tanımladığı Türklerden yürütmüş! Yeni yapılmakta olan çalışmalarla Batı’ya Türklerden kim bilir daha nelerin geçtiği ortaya çıkacak! Belki de yazının ve dillerin anasının da Türkler olduğu kanıtlanacaktır.


Türk Budununun NARDUGAN günü uğurlu ve kutlu olsun!
Kadim Türk adeti olan bu günleri unutturmamak, gelecek nesillere yaşayan bir gelenek olarak aktarmak,Türklüğün unutturulmuş kültür değerlerini yeniden diriltmek Türkçülerin temel görevidir.


Kök Teñğri Türk'e Kut ve Utku Versin!


Türk Soyunun Gizli Gücüne İNAN ve GÜVEN!

Çevrimiçi Üçoklu Börü Kam

  • Otağ Yöneticisi
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2338
  • Kök Teñğri Türk'e Kut ve Utku Versin!
Ynt: TÜRK BUDUNUN NARDUGAN BAYRAMIN KUT'LU OLSUN.
« Yanıtla #2 : 21 Aralık 2024 »
Kadim Türk yaşamında gökyüzü Tanrısal bir güç olup geceyle gündüz kavga halindedir.
21 Aralık tarihinin ardından günlerin uzamaya başlaması, kutsal kabul edilen güneşin kavgayı kazandığı gün olarak kabul edilir ve bunun için şenlikler düzenlenirdi.
Bu kutlamalarda Akçam denilen çam dalı kullanılır, o çam dalının altına, Tanrı iyi insanlara iyi şeyler sunduğu için, hediyeler konulurdu.
Tanrı gelecek yıl iyi şeyler versin diye de, o çam dalına iyi dilekleri simgeleyen bezler, süsler bağlanırdı.

21 Aralık gününe Türkler, Narduğan demektedir.

Hristiyanlıktan binlerce yıl önce var olan Narduğan, Ayaz Ata ve Kar Kız kadim Türk adeti ve yaşayış biçimidir.

Daha İsa Peygamberinin adı bile yokken Türkler, 21 Aralığı, yeni yılın ilk günü kabul edip; Ayaz Ata ve Kar Kız'ı biliyor, kökü arzın merkezinde, dalları da arşa uzanan, Hayat Ağacı adını verdikleri Akçam'ı kutsal bilip, iyilik, güzellik, bolluk ve bereket vesilesi olması için Akçam ağacını süsleyip altına hediyeler bırakıyorlardı.

Bizim, tarih ve medeniyet Türklerle başlar! sözümüz, kuru bir hamasetin değil, tarihi bir gerçeğin ifadesidir.

Türklüğün 21 Aralık Narduğan Bayramı, Altaylardan Macaristan'a kadar bütün Türk Budunu'na; uğurlu, Kut'lu ve Beñgü olsun!

Yüreklerde, aynı Ülkü!
Tañrı korusun Türk'ü!
Bu utku, hiç bitmeyecek...


Kök Teñğri Türk'e Kut ve Utku Versin!
Türk Soyunun Gizli Gücüne İNAN ve GÜVEN!

Çevrimdışı turania_25

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 272
Ynt: TÜRK BUDUNUN NARDUGAN BAYRAMIN KUT'LU OLSUN.
« Yanıtla #3 : 24 Aralık 2024 »
Bizim, tarih ve medeniyet Türklerle başlar! sözümüz, kuru bir hamasetin değil, tarihi bir gerçeğin ifadesidir.

Bayrak benliğimdir bayrak kimliğim,
Bayrak; öz yurduma öz hakimliğim.

Bahtiyar VAHAPZADE