Gönderen Konu: Ak Ana Kurdun Çocukları.  (Okunma sayısı 4189 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı YALNIZKURTKARAGÜLLE

  • GÖKBÖRÜ SİNOP
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1345
  • Mekanı Uçmağda!
Ak Ana Kurdun Çocukları.
« : 27 Ocak 2013 »
Ak Ana Kurdun Çocukları
Konu içi açıklamalar :
Başkırdistan = Başkurdistan, Başkırya, Başkurtistan, Başkordostan
Başkır = Başkir, Başkırd, Başkurt
Shulgan-Tash = Şölgentaş
IEA RAN = Rusya Bilimler Akademisi Antropoloji ve Etnoğrafya Enstitüsü
TIGI = televizyon haber programı
Azerbaycanlılar ifadesi Azerler diye düşünülmelidir.
Bugacz = sanırım köyün asıl adı Boğaç’tır.


    Başkırdistan, Tataristan, Tuva ve Hakasya halkları hakkındaki “Rusya Türkleri” adlı bir dizi için çekilen 4 adet belgesel filmin yapımı, “Mir” adlı film stüdyosunda son haline getirilmiştir.

    Rus Coğrafya Derneği portalının kullanıcıları bu filmleri ilk görenler olabilir. Filmler, Macarca “Khurultai (Kurultay)” ve Tatarca “Sabantui (Sabantuy)” sözcüklerindeki ortak anlamın ne olduğunu, neden hemen hemen her Başkır aile üyesinin olağandışı bir yaşam süresine sahip olduğunu ve “onun kurdu uluyor” ifadesinin Türklerin soyundan gelen bir kimse ile ilgili olarak ne anlama geldiğini açıklamaktadır…

    “… Ve kurt, savaşçıları kurtardı, kendi gücünü ve adını onlara verdi; savaşçılar onu ilahi önder yaptılar ve yürümeye devam ettiler, birçok ulusu fethedip hepsini aynı ad ile çağırdılar. Zaman geçti ve büyük savaşçılar gözden kayboldu. Ama adları korundu : bugün bile bu uluslar Türkler diye çağrılır”.

    Cesur göçebelerin ataları hakkındaki dört hikâyenin her biri bu efsane ile başlamaktadır; torunlar çağdaş Tuva, Hakasya, Başkırdistan ve Tataristan bölgelerinde yaşamaktadırlar. 2010 yazında iki film ekibi, bu bölgelerde yaşayan halkların gelenek ve görenekleri aracılığıyla Türk halklarının tarihini araştırmak için bölgeleri ziyaret etti. Ekiplerin hedefi, nerede ve hangi geleneklerin saf haliyle korunmuş olduğunu ve hangilerinin yeni sosyal hayat koşulları altında değişime uğradığını açıklığa kavuşturmak idi.

    Film çekimine katılanlar, birçok ilginç insanla tanıştı. Filmlerde Tataristan Cumhuriyeti’nin ilk başkanı Mintimer Shamiev’i, “Kamaz-master” yarışlarındaki efsane takımın pilotu İlgizar Mardeyev’i, Tuva’nın ilk veteriner hekimlerinden biri olan Tamara Chashoolovna Norbu’yu ve ünlü bir Başkır kuray flüt sanatçısı olan Robert Yuldashev’i görebilirsiniz.

    Filmlerin kahramanlarını, bilginler, şamanlar, müzisyenler ile atalarının geleneklerini ve halk el sanatlarının sırlarını koruyan basit insanlar oluşturuyor. Değişik kişilikler ve değişik yazgılar, ama hepsinin ortak olarak incelikli bir şeyi var. Onların ruhunun ve dayanıklılığının gücü bu olabilir – atalarından miras kalan ve o olmadan bozkırda yaşayamadıkları kişilik özellikleri.

    Ve hepsinin atlarla bütünüyle fevkalade ilişkileri var.

    Çekimler esnasında, İlgizar Mardeyev 10 yıldır ilk defa eyere oturdu; ama ne kadar da inanılması güç bir olaydı bu! Sadece ataları eyer üzerinde doğup ölenler bir atı ancak böyle tutabilirler. Mardeyev, günlük yaşamında tamamen farklı bir “beygir” türü ile çalışmaktadır; aracının kaportası altında onlardan 800 tane vardır.

    İlgizar, “Kamaz-master” yarışlarında efsane olan bir takımın pilotudur. Takımdaki her araç 9.5 ton ağırlığındadır ve yol durumuna bağlı olarak 10-15 saniyede 100 km/saat’lik hıza ulaşabilmektedir. Ya da daha doğru söylemek gerekirse, bu yarışın yapılmadığı zamanlarda, bu kamyonlar off-road (yol dışı arazi) yarışları için bir araya gelmektedir. İlgizar, bu savaş makineleriyle 1997’den beri yarışmakta ve 2002’den bu yana pilotluk yapmaktadır. Kemerinde birçok zaferi vardır; en değerlisi, 2007 “Dakar” yarışlarındaki Gümüştür. Türkler, onun gibi insanlar hakkında, “kurdu uluyor” derlerdi; bu, onun başarı ile görüşmeler yaptığı anlamına gelmektedir.

    “Dilini onurlandıran, halkının gelenek ve göreneklerini hatırlayan ve köklerini unutmayan biri varlıkların doğal gidişatında bulunan akıl ve ruh barışını elde edecektir”, bir Hakas atasözü böyle der. Ne yazık ki, Hakasya’da yaşayanların yalnızca % 11’i kendilerini Hakas olarak görmektedir. 1000 yıldan daha eski özgün bir kültür, yok oluşun eşiğinde görünmektedir. İşte bu yüzden bu insanlar cumhuriyette ulusal bir yeniden doğuş hakkında bu kadar çok konuşmaktadırlar.

    Film ekibi, hatırlayanları özellikle araştırdı. Ekip, Hakasya’da, safkan bir Hakas olan Nina Sarazhakova’nın oynadığı Ulusal Drama Tiyatrosunu ziyaret etti. Sarazhakova, tayganın ortasındaki uzak bir köyde büyümüştü. Sahip olduğu bilgiler, gelecek kuşaklar için paha biçilemez bir hediyedir. Büyükannesinden duyduğu halk hikâyeleri ve masallarının birçoğunu hatırlamaktadır.

    Etnoğrafya, tarih ve halk gelenekleriyle ilgilenenler için böyle insanlara değer biçilemez. Bu insanlar aynı zamanda farklı dinler arasındaki ortak özellikleri ve farkları bulmada, benzeşen ayinlerin kıyaslanmasını mümkün hale getirmektedir. Örneğin, “Başkırlar” filminde, Saitbaba köyünde çekilen bir geleneksel düğün hakkında bir hikâye vardır.

    Başkırya, geleneklerin korunması açısından bakıldığında, gerçekten eşi benzeri olmayan bir bölgedir. Burada huş ağacı kabuğundan nasıl eski bir sakız lokması pişirileceğini hala bilmekte ve kımız adlı uzun ömür sağlayan ulusal bir içkiyi yapmanın sırlarını hatırlamaktadırlar. Ayrıca Başkırya’da bugün yaban arısı toplanmaktadır. Rusya’da bu eski zanaatın (bortniki) son ustaları sadece burada bulunur. Yabani bal toplayıcıları, geçmişin özgün rehberleridir : büyükdedelerinin zamanlarından bu yana, ekipmanları hiç değişmemiştir. Kirem denilen deri bir kayış, ayaklar için tahta bir adım dışkı, bir bal kabı, bir bıçak, arıları dumanlamak için kuru bir çürük tahta parçası; ve işte böylece işleri için tüm gereken budur.
Yabani bal, sıradan bir şekilde toplanmaz, yaban arısı yuvası içi oyuk bir ağaç biçimindedir ve çerçevesi yoktur; bu yüzden yabani bal, daima balmumu ve polenle karışık halde bulunur. Çok doygun bir tadı olup dumansı aromalıdır. Rusya’da bu benzersiz lezzetin tadılabileceği tek yer, Başkırya’daki Shulgan-Tash korusudur.

    Filmlerde halk el sanatlarına, örneğin, Hakas komusu ya da Tatar guslisi gibi müzik aleti yapımcılığına ve ataların şaşırtıcı sırlarına çok dikkat edilmiştir.

Ak Ana Kurdun Çocukları.

Türkçeye Çeviren : Gürol BIÇAKÇI

TTK.
10 EYLÜL 2022'DE UÇMAĞA VARDI..!
TANRI DAĞINDA...
ATSIZ ATA OTAĞINDA, ULU ATALAR HUZURUNDA DİZ VURMAKTA!


Dört yanım soru, Tanrı'm
Hepsi en zoru Tanrı'm
Soruların zorundan
Soyumu koru Tanrı'm

Sen Tanrı değil misin, adını yargılatma
Sana Tanrı deyince, dinimi sorgulatma
Ya adam et bunları, ya beraber yaşatma
Kanı bozuk olanlar "Türk'üm" diyemesinler
Ve Türk'ün dik başını yere eğemesinler.

Çevrimdışı o.öcal

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 556
  • TANRI DAĞINDA, UÇMAĞA VARDI...
Ynt: Ak Ana Kurdun Çocukları.
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2013 »
Tüm Türk dünyasının kurdu ulumalı. İsteriz ki bu filmler tüm Türk dünyası televizyonlarına dağıtılır.

Şu kısım:     “… Ve kurt, savaşçıları kurtardı, kendi gücünü ve adını onlara verdi; savaşçılar onu ilahi önder yaptılar ve yürümeye devam ettiler, birçok ulusu fethedip hepsini aynı ad ile çağırdılar. Zaman geçti ve büyük savaşçılar gözden kayboldu. Ama adları korundu : bugün bile bu uluslar Türkler diye çağrılır”. Çok önemli. Kurt mitolojisi. Belgesellerin gösterimi Turan dünyası adına yararlı olacaktır.

Anlamlı paylaşımdı. Teşekkürler YALNIZKURTKARAGÜLLE kandaşım.

UÇMAĞA VARDI..!
TANRI DAĞINDA...
ATSIZ ATA OTAĞINDA, ULU ATALAR HUZURUNDA DİZ VURMAKTA!

Çevrimiçi Üçoklu Börü Kam

  • Otağ Yöneticisi
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2337
  • Kök Teñğri Türk'e Kut ve Utku Versin!
Ynt: Ak Ana Kurdun Çocukları.
« Yanıtla #2 : 27 Ocak 2013 »
Ayhan Başkan'ın bu paylaşımını sabah okumuş, yönlendirdiği sanal ilişimlerdeki izlekleri de izlemiştim.
Çok üst düzey bir paylaşım olmuş. Ayhan Bey, sağolsun, varolsun.

Milletleri yaşatan kültür miraslarıdır. Türklüğü var eden en önemli miras olan kurt motifi bu paylaşımdan öğrenmekteyiz ki Hakaslar, Yakutlar, Başkurtlar, Tuvalılar ve kuzeyde yaşayan diğer Türk toplulukları arasında çok daha farklı ve oldukça da önemli bir yere sahiptir. Bu Türk Toplulukları arasında ki "kurdu ulumak" deyimi Batı Türkili Türklüğü arasında "ocağı tütmek", "tuğu kalkmak", "devletlenmek", "devranı dönmek" vb. anlamlarda kullanılmaktadır ki bundan böyle ben de Türklüğün bir oğlu olarak ortak Türk Kültür mirasının en tabii hak sahipliği hakkımla "kurdu ulumak" deyimini Hakaslı, Tuvalı, Başkurtistanlı, Yakutistanlı soydaşlarımın kullandığı yüce anlamla kullanacağım.

"Kurdu ulumak" gibi olağanüstü anlamlı bir deyimin bilgi dağarcığımıza katılmasına aracılık eden Ayhan Bey'e bir kez daha teşekkür ederim.

Birde izleğin 28. dakikasından 30 dakikasına kadarki bölümünde bir ocakta kaynatılan beyaz bir sıvının (süt olabilir) damıtılması gibi bir işlem gerçekleşiyor. Bu damıtmayla elde edilen  şeyin ne olduğunu bilen arkadaşlarımız, bilgilerini, bizimle paylaşırlarsa hem merakımızı gidermiş ve hemde yeni bir şey öğrenmiş oluruz.

TTK.
Türk Soyunun Gizli Gücüne İNAN ve GÜVEN!

Çevrimdışı o.öcal

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 556
  • TANRI DAĞINDA, UÇMAĞA VARDI...
Ynt: Ak Ana Kurdun Çocukları.
« Yanıtla #3 : 28 Ocak 2013 »
İzlekte gördüğüm uygulamalardan, bez bağlama, kurşun dökme ile beraber tütsü ve hayvan kafası takma Anadolu'da yaşayan şaman kültürü uygulamalarıdır. Meyveli bir ağaca veya bir eve hayvan başı kemiğinin takılması nazar değmemesi için yapılır.

Üçoklu Börü Kam kandaşım, içkiler genelde iki türlü elde edilirler. Bir mayalandırma yoluyla, iki damıtma yoluyla.
Üzümü örnek alalım. Üzümü ezip, sapsız olarak katkı maddesi kullanmadan bir müddet bekletip ekşittikten sonra süzerek havasız ortamlarda bırakırsanız(şişe fıçı gibi) şarap elde edersiniz. Bunun sıvıya oranla alkol oranı düşük olur. Üzüm suyuna katkı maddesi olarak tuz eklerseniz sirke olur.

İçkinin alkol derecesini yükseltmek için aynı şekilde üzümü ezip sapını ayırmadan ve içine anason katıp (rakıdaki koku veren madde. Anason bitkisinin tohumu.) damıtırsanız rakı elde edersiniz. Hatta üzümün suyunu pekmez yapıp atılan posadan bile rakı üretilir.

Sütü ekşitme yoluyla kımız elde edilir. Şarap gibi alkol derecesi düşüktür. Sütü damıtarak elde edilen içkinin alkol derecesi daha yüksektir. Buna da araka deniliyor.

UÇMAĞA VARDI..!
TANRI DAĞINDA...
ATSIZ ATA OTAĞINDA, ULU ATALAR HUZURUNDA DİZ VURMAKTA!

Çevrimdışı YALNIZKURTKARAGÜLLE

  • GÖKBÖRÜ SİNOP
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1345
  • Mekanı Uçmağda!
Ynt: Ak Ana Kurdun Çocukları.
« Yanıtla #4 : 28 Ocak 2013 »
Değerli büyüklerim, övgüleriniz için teşekkürler. Sağ olun, var olun.

Bu konuda sadece aracılık yaptım.

Bilgi ve hurafe çöplüğüne dönüşmekte olan bu sanal alemde böyle anlamlı ve güzel şeyleri bulabilmek ayrıca bir zevk. :trbayrak

TTK.
10 EYLÜL 2022'DE UÇMAĞA VARDI..!
TANRI DAĞINDA...
ATSIZ ATA OTAĞINDA, ULU ATALAR HUZURUNDA DİZ VURMAKTA!


Dört yanım soru, Tanrı'm
Hepsi en zoru Tanrı'm
Soruların zorundan
Soyumu koru Tanrı'm

Sen Tanrı değil misin, adını yargılatma
Sana Tanrı deyince, dinimi sorgulatma
Ya adam et bunları, ya beraber yaşatma
Kanı bozuk olanlar "Türk'üm" diyemesinler
Ve Türk'ün dik başını yere eğemesinler.