Gönderen Konu: ALTAY YURDU VE AK-YANG DİNİ  (Okunma sayısı 4729 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kök-Börü

  • Ziyaretçi
ALTAY YURDU VE AK-YANG DİNİ
« : 15 Şubat 2007 »
Altay Ülkesi

Sibirya'nın Altay-Sayan dağları bölgesinde Ob , Abakan-Yenisey civarında Altay Türkleri'nin yaşadığı Altay ülkesi (Altayskiy kray) bulunur. Güney-güneybatıda Kazakistan, kuzeyde KrasnoyarskÜlkesi ,güneydoğuda Tuva Cumhuriyeti ,çin ve Moğolistan yer alır.
Altay ülkesinin merkezi Barnaul'dur. Altay ülkesi doğrudan Moskovaya bağlıdır. İdari bakımdan 8'i şehir, 10'u kasaba olmak üzere toplam 75 bölgedir.

Altaylarda ateş kanlı börüler
At üstünde doğup ölen çeriler
Biri bilseniz deli gönül ne diler.
 
BARNAUL

Altay ülkesinin başkenti Barnaul , 650.000 nüfuslu bir şehir.

Deniz seviyesinden 3000 metre yükseklikte ziraat bölgesi . Yakutistan ve Sibiryayı besleyen bölge, yılda beş milyon ton buğday, bir milyon ton şeker pancarı ,ayçiçeği ,keten üretiyor. Bunların yanında hayvancılık ,avcılık ,dericilik ve besin sanayii gelişmiş durumda.
Ayrıca Omsk'a giden demir yolunun hat başı Barnaul'da .Şehir ; sineması ,üniverstesi ,çeşitli endüstrileri ve üç büyük kilisesiyle bölgenin en büyük yerleşimi.

SANAYİ

Barnaul çevresinde kimya , tekstil , lastik , traktör ,dizel motor ,otomobil ve uçak fabirkaları yanında dört tane de şeker fabrikası var. Ayrıca bakır ,molibden ve aleminyum endüstrisi gelişmiş. zengin kömür yataklarıda mevcut.

150 YILLIK MÜZE
 
1823 yılında kurulmuş Bernaul müzesi... 17 yılı geçmiş olan müze ,ağaçtan yapılmış tek katlı ev iken 1844-1848 tarihlerinde restore edilerek bugünkü durumuna getirilmiş.

Yemekler

Bizimle asgari 1000 yıldan beri teması olmayan altay ülkesnin merkezi Barnaulda  verilen yemekleri ,ince dilimler halinde kızartılmış patatesleri ve haşlama köfteyi Ankara'da , Konya'da , Kırıkkale'de , Kayseri'de ,Yozgat'ta imişçesine kalp huzuru ile yiyebiliriz

Altaylar'da Yeni Bir Din :

BURHANİZM
BURHANİZM-AK YANG HAREKETİ


Bu dinin nezaman çıktığı kesin olarak bilinmiyor. Rus hükümeti 1904'te ortaya çıkardı.. bu hareket Şamanizme ve Rus hakimiyetine düşman olup ,Şamanizm ve Budizm karışımı bir din propagandasıydı.: Burhanizm.

ÇET LEPANOV bu "Ak Din" hareketinin peygamberinin öncüsü olduğunu söylemişti. Bir Altay şamanistiydi.

Bu dine göre :

• Kanlı kurbanların etini yemek ,
• Ruslarla yemek yemek
• Ruslarla dost olmak yasaktır.

Temmuz 1904'te binlerce Altaylı "ak yangcılar" çet Çelpen'in çadırı çevresinde ayinyaparken basıldılar. ruslar ateş açtı ve mallarını yağmaladılar.

Çet Çelpen ,karısı ,kızı 2 kadar inanmışı ile tevkif edildi . Ağır ceza mahkemesine verildiler.

1905 ihtilalinden sonra kurulan I. Duma (parlemento)'nın liberaller grubuda bu davaya mudahale etti. Petersburg'un 1. sınıf avukatları."ak din"cilerin müdafasını fahri olarak üstlendiler. Devlet Duması'nın müdahalesi ,liberal avukatların müdafaalrı Burhanistleri ölüm cezasından kurtardı.

Çet Çelpenov iki yıl sonra hapiste öldü.

Çet Çelpen'e göre şamanizm yani "kara din " tanrıları Rus mezalimine karşı birşey yapmıyor. Ama gerçek olan kurtarıcı "Oyrat Han"ın "ak dini" ve o dinin tanrılarına tapmak gerekiyordu. Burhanizm hareketi bu inanç ile izah edilir.( Rus bilginleri ,Rus mezaliminin bu hareketin sebebi olduğunu açıklamaktan çekinmişlerdir.)