56. Hükümetin Başbakanı Bülent Ecevit, yanında MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'la birlikte bir basın toplantısı yapmıştı. anılarınızı tazelemek için onu da gönderiyorum:
Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, uyuz köpeğin yakalandığını haber verdiği tarihi basın toplantısında sözlerine, “Değerli gazeteci arkadaşlarım, sizlere ve aziz yurttaşlarıma bir haberim var’’ diyerek başlamıştı. İşte tarihi basın toplantısının Hürriyet Gazetesi’nde çıkan tam metni. Noktasına virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşıyorum.
ŞEHİT ANALARINA SÖZ
Ecevit, ‘‘Bu sabaha karşı saat 03.00'ten itibaren bölücü terör örgütü PKK'nın başı Abdullah Öcalan Türkiye'dedir’’ dedi. Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘‘Dünyanın neresinde olsa, devletimizin onu ele geçireceğini söylemiştik. Bu devlet sözü yerine getirildi. Şehit analarına verilen söz yerine getirildi. Bütün dünyadan dışlanan Abdullah Öcalan, sonunda kendini Türkiye'nin kucağında buldu. Yaptıklarının ve yaptırdıklarının hesabını, bağımsız Türk adaletine verecektir.
Bölücü terörle Türkiye'de bir yere varılamayacağını, devletimizle başedilemeyeceğini artık herkes anlamalıdır.
Bu sabah özellikle Apo'nun tuzağına, onun adamlarının tuzağına, onlara destek verenlerin tuzağına düşmüş olan gençlere seslenmek istiyorum. Dağlarda, mağaralarda hem kendilerini ateşe atan hem de analara, babalara ve tüm milletimize derin acılar çektiren gençlere çağrıda bulunmak istiyorum:
Sizler, yıllardan beri cinayetlere alet edilirken, dağlarda, mağaralarda süründürülürken, lider sandığınız kimse, elini sıcak sudan soğuk suya sokmadan, lüks konaklarda refah içinde yaşıyordu. Kimi işbirlikçileri de bazı Avrupa ülkelerinde refah içinde yaşıyorlardı.
Onların tuzağına düşen gençlere sesleniyorum: Artık, çıkmaz yolun sonuna geldiniz. Kendinizi, devletin adaletine teslim edin. O zaman kuşkusuz milletimiz de sizin Meclis gündemindeki Pişmanlık Yasası'ndan yararlandırılmanızı sağlayacaktır. Gelin, artık analarınıza, babalarınıza kavuşun, hasretleri dindirin. Gücünüzü, masum insanların canına kıymak için değil, devletle el ele halkımızı kalkındırmak için kullanın. Sizleri harcayanlara, sizleri ateşe atanlara, sizleri intihar eylemlerine, açlık grevlerine kışkırtmaya kalkışanlara artık yeter deyin.’’
KİMSE İNCİTİLMEDİ
Ecevit, konuşmasında Abdullah Öcalan'ın nasıl yakalandığına ilişkin kısa bilgi vermek istediğini de belirtti. Bu konuda ayrıntılara giremeyeceğini ifade eden Ecevit, ‘‘Fakat şunu söyleyebilirim ki, Abdullah Öcalan, kendisi dahil hiç kimsenin canı incitilmeden yakalandı’’ dedi. Ecevit, şöyle knouştu:
‘‘12 gündür değişik kıtalarda, ülkelerde sürdürdüğümüz yoğun ve sessiz bir izleme sonucunda yakalandı. Türkiye'de bu operasyonu bilen sadece 10 yetkili vardı. Hiçbir haber sızmadı. En küçük bir sızma olsa, operasyon sonuç veremezdi. Bu operasyon Genelkurmayımız ile MİT'in tam bir uyum içinde çalışmaları sayesinde başarıldı. Kendilerine tebriklerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Güç bir iş başarıldı. Bundan sonrası bağımsız yargının yetki alanındadır. Allah, milletimizi ve bütün insanlığı terörden ve savaşlardan korusun.’’