Gönderen Konu: At hırsızı çerkezler ile Ötüken Bozkurtlarını ayırt edelim.  (Okunma sayısı 1946 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Sencer Atmaca

  • Türkçü-Turancı
  • ***
  • İleti: 102
Bugün Çerkes olarak tanımlanan Kafkasyalı göçmenlerin etnik kökenleri genel olarak birbirinden farklıdır. Kafkasya’dan göçen tüm etnik gruplara genel olarak Çerkes denilmiştir. Kafkasya’da Türk kökenli topluluklar Karaçay, Balkar, Nogay ve Kumukların varlığını unutmamak gerek. Birbirinden farklı olan diğer Kafkasyalı etnik gruplar ise Avarlar, Osetler, Çeçenler, İnguşlar, Adigeler(Çerkes) ve Abhazlardır. Yine Gürcüler ve Lazları da Kafkasyalı etnik gruplar arasına dahil etmek mümkündür.

Yine Osmanlı Devleti tahrir defterlerinde Azerbaycan ve Karabağ Türkleri ile Ahıska Türkleri de Çerkes adı altında kaydedilmiştir. Bu da Çerkes teriminin bir etnik kimlik olmadığını, aslında Kafkasya’dan gelen muhacirler için yanlışlıkla kullanılmış genel bir terim olduğunu göstermektedir. Netice itibariyle Çerkes kavramı üzerinden yola çıkarak etnik kökenini araştıran kimseler, bu hususlara dikkat etmelidir.

Kafkaslardan gelen çoğu Türk asıllı muhacir Türkiye’de kendilerine Çerkes denilmesi sebebi ile kendilerini Çerkes sanmaktadır. Hatta Karaçay, Kumuk ve Nogay Türkçesini Çerkesçe sanan kimseler var. Bunda dil değiştirme yaşanmamakta ama Kafkaslıkla eşitlenmiş Çerkeslik zaman içinde etnik bir kimlik algılamasına dönmektedir. Sonuçta bu insanlar kendilerinin Türk olmadığını düşünmekteler. Aynı şekilde Osetlerin, Çeçenlerin ve Avarların da yanlışlıkla Çerkes olduğu zannediliyor. Gerçekte Türkiye’de kendine Çerkes diyenlerin belki yalnızca beşte biri aslen Çerkes’tir.


Adigeler  Kafkasyada yaşayan bir topluluktur. Kökenleri konusunda birkaç değişik görüş vardır. Son araştırmalar ataları olarak Meot-Sindler'e dayandırır.

Tengri Biz Menen

 :asker: :prbay :asker:
Bütün yazılarımın, fikirlerimin ve yaptıklarımın sorumluluğunu üzerime almaktan bir an bile çekinmem.. Fikir ve kanaatlerimde samimiyim.. Olayların pundunu bularak yaşamadım.. Esen rüzgara göre dönmedim... Yalnızlıktan korkmadım..Namert köprüsünden geçmemek için selde boğulmayı tercih ettim..