Son günlerde de CERN'deki deneylerde parçacıkların ışık hızını aşabildiği iddia ediliyor. Fazla bir değişiklik olmayacağı söylense de ışık hızı aşıldığı takdirde şu an geçerli olan birçok yasa baş aşağı olacaktır. Fizikçileri hareketli günler bekliyor olabilir...
-Alıntıdır-"Avrupa Parçacık Araştırma Merkezi CERN'deki fizikçiler, atomdan küçük partiküllerin temel fizik yasalarına ters düşen biçimde, ışık hızını aştığını söylüyor.BBC Türkçe servisinin
haberine göre, Uzmanlar, İtalya'da Alplerin kolu olan Apenin Dağları'nın altında bir laboratuardan 700 kilometre ötedeki diğer laboratuara fırlatılan nötrinoların hedefe saniyenin milyarda biri kadar önce vardığını hesapladılar.
15 bin defa ölçüm yapan bilimadamları sonucun kendilerini şaşırttığını, bu nedenle ABD ve Japonya'dan başka kuruluşlardan da bağımsız şekilde bu ölçümleri değerlendirmelerini istediklerini açıkladı.
Araştırmacılar o zamana dek bu bulgulara temkinli yaklaştıklarını söylüyor.
Albert Einstein'e göre hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemez.
Ancak doğrulandığı takdirde bu deney, Albert Einstein'in Özel Görelilik Kuramının bazı kısımlarını tersine çevirebilir, evrenin nasıl işlediğini açıklayan yasalar alt üst olabilir.
Tüm modern fizik teorilerinin yeniden gözden geçirilmesini dahi gerektirebilir.
Bununla beraber araştırma grubu "sistematik hata" dedikleri durumun oluşması halinde istenildiği kadar ölçüm yapılsın, yine aynı hata, yani hız sınırının aşıldığı gibi bir izlenim elde edilmesi riski bulunduğunu, bu nedenle ölçümlerini kamuoyuna ilan ettiklerini bildirdi.
Doktor Antonio Ereditato ve ekibi bu konuda üç yıldır araştırma yürütüyordu.
Ereditato "Hayalim başka bir bağımsız deneyde de aynı sonucun alınması - o zaman rahatlayacağım" diye konuştu.
Ereditato, "Ama şimdilik hiç bir şey iddia etmiyoruz. Toplumun bu çılgın sonucu anlamakta yardımcı olmasını istiyoruz - çünkü bu çılgınlık ve elbette sonuçları da çok ciddi olabilir." dedi.
Bu konuda DW
haberine göre ise tarihin en kapsamlı fizik deneyinin yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ndeki (CERN) bilim adamları, atomaltı parçacıkların ışıktan daha hızlı hareket ettiğini ölçtüklerini öne sürdü.
Bilim adamları, elektriksel yükü sıfır olan ve maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşmeden geçebilen temel parçacık nötrinoların saniyede 299 bin 792 kilometre hızla kozmik hız sınırını aştığını söyledi.
CERN, nötrino huzmesinin, laboratuvarın merkezinin bulunduğu Cenevre'den 730 kilometre uzaktaki, İtalya'daki bir laboratuvara ateşlendiğini, nötrino huzmesinin bu laboratuvara 60 nanosaniyede ulaştığını bildirdi.
Dünyanın en ünlü denklemi E=mc² Albert Einstein'ın izafiyet teorisini ifade ediyor.Dünyanın en ünlü denklemi E=mc² Albert Einstein'ın izafiyet teorisini ifade ediyor.Nötrinolar ışıktan hızlı mı?
CERN araştırmacıları, sonuçların ABD ve Japonya tarafından da doğrulanmasını bekliyor. İddianın doğrulanması halinde Albert Einstein tarafından ortaya atılan izafiyet teorisinin "hiçbir şey ışıktan hızlı değildir" şeklinde özetlenebilecek kuralı tartışmalı hale gelecek.
CERN uzmanlarından Antonio Ereditato, sonucunu "tam bir sürpriz" olarak nitelediği araştırma sürecinin 6 ayı bulduğunu, sonucu açıklamadan önce defalarca kontrol ettiklerini söyledi.
Nötrino alanında uzmanlığıyla bilinen, Oxford Üniversitesi araştırma görevlisi Alfons Weber, test sonuçlarının hata payına dikkat çekti. ABD'de yapılacak ölçümlerin beklenmesi gerektiğini kaydeden Weber, CERN araştırmacılarının iddialarının doğrulanması halinde izafiyet teorisi kuralının tamamen yıkılmayacağını, teorinin istisnai koşullarla geçerliliğini korumaya devam edeceğini kaydetti."