Gönderen Konu: BİLİYORMUYDUNUZZZ  (Okunma sayısı 4258 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı EFE

• Türkçü-Turancı
BİLİYORMUYDUNUZZZ
« : 29 Ağustos 2006 »
-Atatürk`ün dünyada `başöğretmen' sıfatlı tek lider olduğunu. 

-Bir geometri kitabi yazdığı, üçgen, açı, dikdörtgen gibi ve 48 tane geometri teriminin (Türkçe)
isim babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu.   

-Norveççe `de `Atatürk gibi olmak` diye bir deyim olduğunu.

- ''Atatürk çiçeğinin" adını, çiçeği bulan Wanderbit Üniversitesi profesörlerinden Doktor Kirk Ladin’in koyduğunu ve bu çiçeğin tüm dünyada bu isimle üretilip satıldığını.

- Yunan başkomutanı Trikopis`in, hiçbir zorlama ve baskı olmadan her Cumhuriyet bayramında Atina'daki Türk büyükelçiliğine giderek, Atatürk`ün resminin önüne geçtiğini ve saygı durusunda bulunduğunu.

- ''Minber'' adında bir gazete çıkarttığını ve 52 sayı yayımlanan gazetede ilk defa sansür kelimesi geçtiğini.

-Kurtuluş Savaşında rütbe alan birçok kadın askerlerimizin olduğu, dünya tarihine geçen tek bir üsteğmenimizin olduğunu, Üsteğmen Kara Fatma’nın 700 erkek, 43 kadından oluşan bir müfrezenin reisliğine bizzat Atatürk tarafından atanmış olduğunu.

-Bir röportajda: Birleşmiş Milletlere üye olmayı düşünüyor musunuz?"   diye sorulduğunda “Şartlarımızı koyarız, kabullerine bağlı. Biz müracaat etmeyiz üye olmak için, davet gelirse düşünürüz" dediğini ve bunun üzerine BM yasasının değiştirildiğini ve üyeliğe davet edilen ilk ülkenin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu.

-1938'de, General Mc Arthur'un en zor, en problemli, en buhranlı döneminde, danışman, senatör ve bakanlarından oluşan yüz yirmiden fazla kişiye;  "Şu anda hiçbirinizi değil, büyük istidadı ile Mustafa Kemal'i görmek için neler vermezdim" dediğini.

-1938'de Ata’nın ölümünde Tahran gazetesinde yayınlanan bir şiirde; "Allah bir ülkeye yardım etmek isterse onun elinden tutmak isterse başına Mustafa Kemal gibi lider getirir" denildiğini.

-1996'da Haiti Cumhurbaşkanının vasiyetinde, mezar taşına yazılmasını istediği metinde; "Bütün ömrüm boyunca Türkiye'nin lideri Mustafa Kemal Atatürk'ü anlamış ve uygulamış olmaktan dolayı mutlu öldüm"  yazdığını.

-2000'de ABD Başkanı’nın milenyum mesajında; ''Milenyumun hiç şüphe yoktur ki tek devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk'tür. Çünkü o yılın değil asrin lideri olabilmeyi basarmış tek liderdir" denildiğini.

-2005'de Amerika’nın en ünlü ekonomistlerinden birisi olan Mr.  Johns`un önerisinin "Türkiye ekonomiyle savaşta bir tek Atatürk' ü örnek alsın yeter" olduğunu.

-2006'da ise AB Uyum yasaları gereğince devlet dairelerinden Atatürk resimlerinin kaldırılmasının istendiğini.

BİLİYOR MUYDUNUZ!!!

“TÜRK'ler  Hiçbir milleti taklit etmeyecektir. TÜRK'ler ne Amerikanlaşacak ne batılılaşacak nede araplaşacaktır. O sadece özleşecektir.

Çevrimdışı TeknikTürk

• Yasakli
  • Türkçü-Turancı
Ynt: BİLİYORMUYDUNUZZZ
« Yanıtla #1 : 29 Ağustos 2006 »
Bir solukta okudum..Çoğunu biliyordum ama hatırlamış oldum..Güzel bir paylaşım olmuş...

Çevrimdışı irfan

• Türkçü-Turancı
« Yanıtla #2 : 30 Ağustos 2006 »
KARDEŞİM ELİNE SAĞLIK ...

BULUNMAZ Kİ! EŞİN, BİR DAHA PAYİ DÜNYADA,,

MUSTAFA KEMAL PAŞA........
EFEDİR ADIMIZ
TÜRK OĞLU TÜRK OLMAKTANDIR ŞANIMIZ
YEDİ DEĞİL YETİMİŞ BİN OLSA DA DÜVEL
YİNE DE ÜSTÜNDÜR TÜRK OLDUĞUNU BİLEN
KANSIZ EFE

Çevrimdışı ozerkhan

• Türkçü-Turancı
  • **
« Yanıtla #3 : 31 Ağustos 2006 »
paylaşımın için sagol.
Kürşadın narasıyla indik Tanrı dağından.Ruhumuzu kandırdık Orhunun kaynagından.Bu kaynaktan içenlerin yürekleri TÜRK olur.TÜRKE KEFEN BİÇENİN ÖLÜMÜ KORKUNÇ OLUR!!!

Çevrimdışı 38asa

• Türkçü-Turancı
  • **
    • http://www.sinanoglu.net
« Yanıtla #4 : 31 Ağustos 2006 »
Bilmediklerimide  öğrendim ellerine sağlık.
Kahramanlar can verir
Yurdu yaşatmak için...

Çevrimdışı Erendiz

• Türkçü-Turancı
  • **
« Yanıtla #5 : 31 Ağustos 2006 »
Bunların çoğunu biliyorduk. Yazılması iyi olmuş.
Ancak, bu konunun böylesine Osmanlıca söz varlığı ile yazılması doğru mu?
"EFE" adlı arkadaşımızın bugüne dek sözlerin Türkçelerini öğrenmek, kullanmak için en küçük bir çalışması bile olmamış mı?

Arkadaşlarıma Sadri Maksudi Arsal'ın TÜRK DİLİ İÇİN adlı kitabını salık veririm.
Bir örnek: Arapça "Bizzat" ile İngilizce "Direk" sözleri yerine Türkçe "Doğrudan" sözü kullanılmalıdır.

"Tarafından" sözünü bir kez bile kullanmağa gerek yoktur. Bunun yerine o söylemdeki ad çekim ekleri değiştirilirse, Türkçesi kullanılmış, çağdaş Türk lehçlerinin de yüzde yüze yakını sizi anlamış olur.
A. Enis Turan'ın "İNSAN OLMAK İSTİYORUM", "KANLI SARAY", "DİRENİŞ", "ÇETİN GEÇİT"... adlı roman aktarması ile BOZKURT dergisinde bu konu üzerine çok geniş bilgiler verilmiştir.
Salık veriyorum.
TTK

Çevrimdışı EFE

• Türkçü-Turancı
« Yanıtla #6 : 31 Ağustos 2006 »
Erendiz arkadaşıma uyarısı için sağol diyorum. Ama kendisinin kullanmış yada bana tavsiye ettiği romanlarında adlarında arapça kelimeler olduğunuda dikkat çekerim.
İnsan: Arapça
Kitap: Arapça
Saray:Farsça
Roman: Fransızca

“TÜRK'ler  Hiçbir milleti taklit etmeyecektir. TÜRK'ler ne Amerikanlaşacak ne batılılaşacak nede araplaşacaktır. O sadece özleşecektir.

Çevrimdışı Erendiz

• Türkçü-Turancı
  • **
« Yanıtla #7 : 04 Eylül 2006 »
Dilde Türkçeleşme yaparken ister istemez karşımıza çıkan iki yol vardır(Burada: "seçenek" değil):

1- Türkçe karşılığı olan sözler. Arapça: "Bizzat", "Bizatihi" sözleri ile İngilizce: "Direct > Direk" sözünün Türkçe kökenli karşılığı vardır: "Kendi öz" ile "Doğrudan".

2- Türkçe karşılığı olmayan sözlerle Türkçe karşılığı ilk söyleyişte sezilemeyecek olan, Türkçe karşılıkları işlenmemiş olduğu için şimdilik yerleşemeyecek sözler. 

EFE'nin kullandığı sözlerin Türkçe karşılıkları vardır, daha önce kullanılmıştır, anlamı da bilinmektedir.
Bir Türkçü Türkçe "Salık vermek" varken, niçin Arapça + Türkçe "Tavsiye etmek" sözünü kullanır?
"Uymak" varken, niçin: "Biad etmek"?

Bu romanların içerisinde beş bin dolayında alıntı szün Türkçe karşılığı kullanılmıştır. Üç yüzün üstünde ek bilgi(dip not) ile gerekli bilgiler verilmiştir.

İnsan, Saray, Roman, Kitap sözlerinin Türkçe kökenli karşılıklarını neden yazmadınız? Ben sizi uyarırken Türkçe kökenli karşılıklarını gösterdim.

Burada Türkçü duygular taşıyan kişi çok sevinir, karşıtlık duyguları içerisinde uyarıyı yapan kişide yanlışlık bulmaya çalışmazdı.
Kullandığım, kullanılmasını anlayışla karşıladığım bütün sözlerin açıklamasını yapabilirim. Kök söz bilgisi açısından da gerekli bilgileri veririm.
TTK