Sevgili hemşehrim "bolubeyi14"e katılıyorum. Abidik gubidik yayınlardan kurtulacağız diye tarihimizle ilgili bir yapımda yapılan (muhtemelen kasıtlı) yanlışlara göz mü yumacağız?
Benim gildiğim Dede Korkut, İslam öncesindeki dönemleri anlatır. Ben de izledim yapımı ve birçok saçma sapan şey gördüm.
Merhaba;
Bir düzeltme yapmak istiyorum. Dede Korkut İslam öncesi dönemi anlatmaz. İslam sonrası dönemi de anlatmaz. Tam geçiş dönemidir Dede Korkut hikeyelerine konu olan. İslamın Türkler arasında yeni yeni kabul gördüğü, ancak hereyere henüz ulaşmadığı, bu dini bilenler olduğu gibi bilmeyenlerin de olduğu bir dönemdir. Kısacası İslam artık vardır ama çok yaygın değildir. Yani Türkler islamı tam benimsemiş değillerdir. Hikayesine göre bazen islam etkilerini görebilirsiniz. Deli Dumrul ve Al kanatlı Azrail hikayesi de bunlardan biridir.
Şahsi kanaatime gelirsek; her ne kadar istediğimiz gibi olmasa da ben yayını takdirle karşılıyorum. Ha noluyor, deli Dumrul Bismillah, bismillah, Bismillah diyor. Bu tarz eklemeler var. Hikayede böyle bir anlatım yok. Ama tüm eserler televizyon ya da sinemaya uyarlanırken aslına sasık kalınmak koşuluyla değiştirilirler zaten. Yani bu tarz esntantaneler beni şaşırtmadı. Ne deolsa TRT nin zihniyertine uygun..