Ben de incelemedim pek bir fikrim yok aslında ama takip ettiğim, din olmayan-sayılmayan, Türkçe'de pek ifade edemeyeceğim bazı öğretileri takip ediyorum ve şamanistik inançlar bana fantastik gelmiyor. Atlas dergisi en son Dukha diye dilleri Türk kökenli bir topluluk buldu. Bu insanların dış dünyayla pek bir bağlantıları yok ve herşeyin bir ruhu olduğuna inanıyorlar ve buna saygı duyuyorlar. Nehirde asla yıkanmıyorlar kirletmesinler diye, kovayla suyu alıp öyle yıkanıyorlar ve sadece ayı avlıyorlar ama ava çıktıklarında ilk gördükleri 2 ayıya dokunmuyorlar, üçünsünü avlıyorlar. Throat-singing diye birşey var, boğazdan ses çıkararak şarkı söylerler Orta Asya'daki bazı kavimler ve bu Amerika'daki yerlilerde de var, bazı sesler ayı-kurt-kuş sesleri, bence şarkı söylemiyorlar kendilerini başka bir canlının frekansına ayarlıyorlar. Türkiye'de ne yazıkki marjinal görünen yoga-meditasyon-düşünce gücü-enerji-reiki gibi alanlarda biraz bilgilenilse aslında Orta Asya'ya ve şamanlara çok daha fazla duyardık. Şu an Amerika'da tahmin edebileceğinden çok daha fazla şaman var tabii ayrıca Avrupa'da ve tüm dünyada. Bu konuda benim en dikkatimi çeken olay ise şu, herkes perslerin-ermenilerin-yunanların-italyanların-avrupanın-amerikanın ne kadar büyük bir medeniyet olduğundan bahseder ama hepsi insanlık ve doğa düşmanıdır, göçebe diye hor görülen barbar denilen topluluklar ise yaşadığı yerin ruhunu hissederek yaşar.