Mderhabalar ,
bu konu ile ilgili de bir kaç satır yazmak istedim....ve bu mesajda bu form da ilk mesajım...
bende Türklerin tek tanrılı bir dine inanalardan olduüuna inanalardanım...
ilk olarak şamanlık ile ilgili bir kaç satır yazmak isterim...
hep su konuşulmaktadır Türklerim dini , eski dini şamanizm..dir..şaman ın sonuna eklenen İZM ile bir din yaratılmak istenmiştir...ve başarılıda olunmuştur..
ancak şaman lar ne kadar gerçek ise şamanizm de o kadar hayal ürünüdür...
şamanları şöyle tanımlayabiliriz , pisişik güçlere sahip insanlar gibi ....
Türk tarihinde Göktürklerin ayrı bir yeri ve önemi vardır..Oldukça kuvvetli bir devlet yapısı ve kurumsallaşma vardır Göktürklerde...Çin kaynaklarında bundan çokça söz edilmiştir..Hatta öyle ki Çinliler Göktürklerdeki yapılanma da görev alanların görev alanlarını bile tek tek yazmışlar....28 tane ana titr ve buna bağlı alt yapılanmada görev alanları tek tek yazmışlar.... Eski çinceyi okuyabilen Ahmet Taşağıl'a
verdiği bir konferans da bu yapılanmada şaman ismini geçip geçmediğini bizzat sordum....ve cevap olarak öyle bir ismin hiç bir kaynakta olmadığından bahsetmiştir.
ve sizlerle kendi görüşlerimi de paylaşmak isterim....
Türkler tek Tanrı ya inanıyorlardı...ve bunu Orhun abidelerinde yazmışlardır TENGRİ ....
şimdi İslam'ın bunu teyit ettiğine inananlardanım....
Fatır Suresi 24.Ayet
" Şüphesiz biz seni müjdeleyici ve uyarıcı olarak hak ile gönderdik. Hiçbir ümmet yoktur ki, aralarında bir uyarıcı gelip geçmiş olmasın. "
Kur-an da 27 peygamber ismi geçmektedir..bazı İslam alimleri 25 der bazısı ise 27 ...( Zulkarneyn ve Lokman'ı bazı alimler peygamber değil veli olarak kabul ederler -)
ve gelelim yazılı kaynaklara ,
Orhun yazıtlarında aşagı da ki ibareler yer almaktadır...
" Ben Türk Bilge Kağan; doğuda gün doğusuna, güneyde gün ortasına kadar, batıda gün batısına, kuzeyde gece ortasına kadar hep milletler bana bağlıdır. Bunca milleti hep düzene soktum, ilerlettim. Doğuya ordu sevk ettim. Bunca yerlere gittim.
Tanrı (Tengri) yardım ettiği için milletime; gözle görülmeyen, kulakla işitilmeyen yerler kazandırdım. Tanrı buyruğu olduğu için, Devletli olduğum için size Kağan oldum. Tanrı yardım ettiği için dört yöndeki milleti derleyip topladım. "
Kur-an , Kef suresi
(Ey Muhammed!) Bir de sana Zülkarneyn hakkında soru soruyorlar. De ki: "Size ondan bir anı okuyacağım." ﴾83﴿
Biz onu yeryüzünde kudret sahibi kıldık ve kendisine her konuda (amacına ulaşabileceği) bir yol verdik. ﴾84﴿
O da (Batı'ya gitmek istedi ve) bir yol tuttu. ﴾85﴿
Güneşin battığı yere varınca, onu siyah balçıklı bir su gözesinde batar (gibi) buldu. Orada (kâfir) bir kavim gördü. "Ey Zülkarneyn! Ya (onları) cezalandırırsın ya da haklarında iyilik yolunu tutarsın" dedik. ﴾86﴿
... ve kitabede devamla aşağıdaki ibarelere yer verilmektedir.
"Rahat hayata, zenginliğe, Çin'in ipeğine kanma! Milletime, altını, beyaz gümüşü kazandırdım. Hükmettiğim milletlere hakem olup, madenler erittim."
Kef suresi ;
....
Dediler ki: "Ey Zülkarneyn! Ye'cüc ve Me'cüc (adlı kavimler) yeryüzünde bozgunculuk yapmaktadırlar. Onlarla bizim aramıza bir engel yapman karşılığında sana bir vergi verelim mi?" ﴾94﴿
Hz.Zülkarneyn, "Rabbimin bana verdiği (imkan ve kudret, sizin vereceğiniz vergiden) daha hayırlıdır. Şimdi siz bana gücünüzle yardım edin de, sizinle onların arasına sağlam bir engel yapayım" dedi. ﴾95﴿
"Bana (yeterince) demir madeni getirin" dedi. İki yamacın arasındaki boşluğu (dağlarla) bir hizaya getirince "körükleyin!" dedi. Demiri eritip kor (gibi) yapınca da, "Bana erimiş bakır getirin, bunun üzerine boşaltayım" dedi. ﴾96﴿
daha derin olarak anlatılabilir ama yazılar ortada.....
Ayrıca Atilla 'nın Romalıları tanımlarken " Puta tapan kavim " ve " kavmimden olan puta tapmaz " demesi çok önemli bir tespit ve betimlemedir.
--------------
yazılı olan her yerde TENGRİ ismi hep tekil olarak kullanılmıştır.. Tanrılar denmemiştir.ve yazılı kaynaklarda hep sadece Tengri den bahsedilmiştir diğer isimler yazılı kaynaklarda yoktur ama sözlü kaynaklarda bu isimlerden bahsedile gelmiştir.
saygılarımla
hka