Gönderen Konu: İftiracı Pamuk’a Yargıtay tokadı  (Okunma sayısı 2759 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı YALNIZKURTKARAGÜLLE

  • GÖKBÖRÜ SİNOP
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1345
  • Mekanı Uçmağda!
Türkler, 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeniyi öldürdü” sözleri, ortada kalmadı. İftiranın bedelini, tazminata mahkum olarak ödedi!

Nobel’i ve parayı kaptı!

Türklere attığı iftira sonrası Nobel’in yanı sıra büyük para ödülü kazanan yazar Orhan Pamuk’un tazminat cezası, Yargıtay tarafından onandı. Pamuk, bu iftira sonrası dava açan 6 kişiye toplam 12 bin 527 lira ödemeye mahkum oldu.
Sonradan cesareti kırıldı
İftirayI gerçek gibi savunan ve “Kimse söylemeye cesaret edemiyor, ben ediyorum” diyen Orhan Pamuk, dava açılınca yan çizdi ve avukatı aracılığıyla ’röportajdaki sözlerinin bilgisi dışında yanlış çevrildiğini ve tahrif edildiğini’iddia etti.
İsteyenler dava açabilir
İftİrasIyla belli kesimlerin iddialarına güç kazandıran ve tüm Türk milletini karalayarak herkesin kişilik haklarına saldıran Pamuk için yargı kararını verdi. Zaman aşımı olan Şubat 2013’e kadar her Türk, Pamuk’a tazminat davası açabilir.


Yargıtay, “Türkler, 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürdü” yalanı nedeniyle tazminata mahkum edilen Orhan Pamuk’un itirazını reddetti.
Haber : Salim Yavaşoğlu
“Türkler, bu topraklarda 30 bin Kürt’ü ve 1 milyon Ermeni’yi öldürdü” iftirasının ardından Avrupalılar tarafından Nobel’le ödüllendirilen yazar Orhan Pamuk, kendisine “Türk vatandaşı” ve “şehit ailesi” sıfatıyla dava açan 6 kişiye, toplam 12 bin 527 lira 93 kuruş tazminat ödedi. Ümraniye davasının tutuklu sanıklarından avukat Kemal Kerinçsiz ve şehit yakını 5 kişinin açtığı davaya bakan Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Pamuk’un 6 kişiye toplam 6 bin lira tazminat ödemesine karar verdi. Bunun üzerine Pamuk, avukatları aracılığı ile süresi içinde başvurarak kararın temyiz edilmesi için Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Pamuk’un itirazını reddederek; “Tük Milleti” ile atalarımıza iftira atmak suretiyle hakaret etmek, katil ilan etmek, yurt dışında yabancı milletler karşısında zor duruma düşürmek, Ermeni iddialarına güç kazandırmak ve “Türk Milleti’nin yaşayan her ferdinin kişilik haklarına” saldırmak gibi suçlardan verilen mahkumiyet kararını onayarak kesinleştirdi.

Suç duyurusu yapılmıştı
Daire, tazminat davasında çaptırıldığı para cezalarının mahkeme masrafları ve faiziyle birlikte davacılar avukat Kemal Kerinçiz, şehit yakınları Pakize Alp Akbaba, Fatma Terzi, Emine Ermiş, Nuray Yaylan ve Ermeni teröründen zarar gören Turgut Kobaza’ya ayrı ayrı ödenmesine hükmetti. Orhan Pamuk’un, 2004 yılı Aralık ayında İsviçre’de en çok satan Tages Anzeiger adlı gazetenin haftalık magazin eki Das Magazin’e verdiği röportaj 5 Şubat 2005 tarihinde yayınlandı. 23 Şubat 2005 tarihinde de aynı röportajdaki sözlere Türkiye’de yayınlanan haftalık Aktüel dergisi yer verdi. Pamuk, “Türkler, bu topraklarda 30 bin Kürt’ü ve 1 milyon Ermeni’yi öldürdü. Türkiye’de hiç kimse bunu dile getirmeye cesaret edemiyor. Ben ediyorum” demişti. Bunun üzerine avukat Kemal Kerinçsiz, bazı şehit yakınlarıyla birlikte, Pamuk hakkında “Türk milletini topyekün itham altına soktuğu” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuş, kişilik haklarına saldırı yapıldığı gerekçesiyle tazminat talep etmişti.

Kişilik haklarına saldırı
Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi daha önce “Davacıların salt Türk milletinin bir ferdi olmaları nedeniyle yansıma yoluyla kişilik haklarına saldırı olduğunun kabulüne imkan bulunmadığı gerekçesiyle davanın aktif husumet yönünden reddine karar verilmiştir” diyerek dava açılmasını reddetmişti. Avukat Kerinçsiz de davayı temyiz etmek için Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne itirazda bulunmuştu. Daire, yerel mahkemenin bu ret kararının bozulmasını ve Pamuk’a dava açılmasını isteyerek dosyayı Şişli 3. Asliye Hukuk’a geri göndermişti. 4. Hukuk dairesi, hukuk tarihinde Anayasa’nın 66. maddesindeki “Türk Devleti’ne bağlı herkes Türktür” hükmüne atfen ilk kez bu yönde sarfedilen sözlerin Türk Milleti’nin her bir ferdinin kişilik haklarına saldırı olduğuna da karar vermişti.

Türk yargısının karşısında cesareti kırıldı
İsviçre gazetesine “Türkiye’de hiç kimse bunu dile getirmeye cesaret edemiyor. Ben ediyorum” şeklinde konuşan Pamuk’un, Türk yargısının karşısında ise cesareti kırıldı. Mahkeme kararı ve Yargıtay’daki savunmasında Pamuk’un avukatı, “müvekkilinin söylediği cümlenin davacılar tarafından tahrif edildiğini” söyledi. Röportajın, Pumuk’un bilgisi dışında Türkçeye çeviri hataları ile çevirildiğini ileri sürüp, “Dava müvekkilin söylemediği ve tahrif edildiği bir cümleye dayandığı için maddi dayanaktan yoksundur. Davacılara karşı doğrudan veya dolaylı olarak şahsi haklarını haleldar eden bir açıklama söz konusu değildir. Söylediği cümle bir kanaaat cümlesidir” dedi.

Kerinçsiz: Herkes dava açabilir
Kemal Kerinçsiz’in avukatı Gönül Kerinçsiz, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun, davanın görülmesi için verdiği kararın hukuk tarihinde bir devrim olduğunu söyledi. Gönül Kerinçsiz şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu karar, anayasal anlamda 72 milyon Türk vatandaşına, milli kimliğine hakaret kastı içerdiği düşünülen eylemlere karşı bireysel olarak mahkemelerde dava açma hakkı tanımıştır. Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararının Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından onanması ile bundan sonra Türk milletinin hakları, her bireyinin kişilik hakkı olmuştur. Bu ve benzeri konularda her Türk vatandaşı, kişilik hakkına hakaret edildiği için tazminat davası açma hakkına kavuşmuştur. Herkes 8 yıllık cezai zamanaşımı süresinin dolacağı 2013 yılı Şubat ayına kadar iftiracı Orhan Pamuk’a tazminat davası açabilir.”

YENİÇAĞ
10 EYLÜL 2022'DE UÇMAĞA VARDI..!
TANRI DAĞINDA...
ATSIZ ATA OTAĞINDA, ULU ATALAR HUZURUNDA DİZ VURMAKTA!


Dört yanım soru, Tanrı'm
Hepsi en zoru Tanrı'm
Soruların zorundan
Soyumu koru Tanrı'm

Sen Tanrı değil misin, adını yargılatma
Sana Tanrı deyince, dinimi sorgulatma
Ya adam et bunları, ya beraber yaşatma
Kanı bozuk olanlar "Türk'üm" diyemesinler
Ve Türk'ün dik başını yere eğemesinler.