Türklerin çaldığı enstrümanların atası olarak bilinen kopuz Kırgızistan'ın milli enstrümanı. Manas Destanı'nı kopuz eşliğinde dinleyenlerin hemen ağladığı söylenir. Peki insanı bu kadar etkileyen kopuzun marifeti nereden geliyor? Tabi ki marifet, kopuz kadar, kopuzu çalan üstatta… “Kopuz sevgi ve yetenek ister”42 yaşında ve beş çocuk sahibi olan Sadirbekov, beş milyon nüfusa sahip Kırgızistan'da 8 yaşında kopuz çalmaya başlamış. Gece gündüz sevgi ve yeteneğini kopuza aktaran sanatçı Sadirbekov, Konservatuarı da bitirerek Kırgızistan'ın en ünlü sanatçılarından biri olmayı başarmış. Bununla da kalmayarak dört yıl önce Kırgız öykülerini anlattığı bir kitap yazmış.
Sadirbekov'un parmakları kopuzun üzerinde adeta dans ediyor. Üstad, önce gözlerini kapatıyor ardından ellerini kopuzla buluşturuyor ve virtüözlük hünerini göstermeye başlıyor. Elleri adeta rüzgar değirmenleri gibi kopuzu okşuyor.
Peki kopuz Türkiye'de neden pek bilinmiyor? Sadirbekov'a göre bunun sebebi Avrupa medeniyetlerine çok karışılması. Ancak şimdilerde kopuz bütün dünyanın tanıdığı bir müzik enstrümanı…
Sazın atası
Türkiye'de bağlamayı elle çalma tekniğine “şelpe” deniliyor. Şelpe sanatını geliştiren virtüözlerin başında ise Arif Sağ, Hasret Gültekin, Erdal Erzincan ve Erol Parlak geliyor. Sazın yani bağlamanın atası kopuz olunca “Türkiye'deki bağlama virtüözlerinden Erdal Erzincan'ı tanıyor musunuz?” diye soruyoruz. Sadirbekov, “İsmini duydum. Çok da seviyorum. Kendisiyle tanışmayı isterim” yanıtını veriyor.Avrupa klasik müziklerini çok iyi bilen kopuz sanatçısı Sadirbekov, “Kopuz gibi enstrüman dünyada yok. Şimdi insanlar daha çok anlamaya, değer vermeye başladı. Ayrıca Türk müziği de dinliyorum. Eski Türküleri daha çok seviyorum” diyor. Sadirbekov müziğinde Manas Destanı başta olmak üzere tarih ve doğa konularını anlatıyor. Şu an üç albümü bulunan sanatçı 2 yeni albümünün çıkacağı müjdesini de verdi.
Halk Müziği sanatçısı Erkan Oğur'u dinleyenler bilir. Oğur'un büyük bir ustalıkla çaldığı kopuzun o eşsiz melodisine kulak verenler göz yaşlarını tutamazlardı. Kopuz Türkiye'de tarihin derinliklerinde kaybolmaya yüz tutmuşken, Oğur sayesinde tekrar hayat bulmuştu
Kaynak:
http://www.ancyragazetesi.com/haber.asp?id=332