arkadaslar sayin Dr. Bilge'nin yazilari dün gece baya kafami kurcaladi ve bir cok bölümüne karsi düsüncede oldugum icin biraz arastirma yaptim. Insanin dis görünümü zamanla yasadigi doga iklimine göre uymaya baslar bu yüzden bir cok saydigi basliklar yanlistir. Kesin cevapi sadece DNA testi verir.
Örnek vermek icin size Almanya yayinlanan PM Magazinden bir arastirmayi cevirmeye calistim. PM Magazin ismine bakip Türkiyede televole magazin dergileri gibi sanmayin, bu PM Magazin aynen New Scientist gibi tek bilimsel arastirmalara yer veren bir dergidir. Almanca bilen kendisi okuyabilir
Cevirirken bazi kelimelerin türkcesini bilmiyordum bende aynen kelimeyi yazdim, hepsini cevirmedim, bizim konumuz icin önemli olabilecek bölümleri cevirdim.
Arastirma Yahudiler üzerine yapilmis ve bilindigi gibi yahudilerde yahudi olunmaz dogulur ve yahudi birinin yahudi olmayan biri ile evlenmesi yasaktir. Bu yüzden yahudi geni asirlardir günümüze fazla degisime ugramadan ulasmistir.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Israilliler dünyanin her yerinde yasiyorlar ama bu israillilerin kutsal kitapta adin gecen israillilermi? diyerek yahudi Genleri üzerine arastirma yapmak icin konuya giriyor. Burada Yahudiler üzerinde yapilan DNA arastirmalari hakkinda bilgi veriliyor. DNA ile Ägyptende 3000 yil önce yasamis günümüze mumyalanmis sekilde bulunmus bir Mumyanin Pharao kral ailesine ait olup olmadigini bulunabiliyor.
Bu zamanda yasayan 12 milyon yahudi ile ve eski israilden göce zorlanan yahudiler aynimi?
3 Yahudi grubu vardir
Aschkenasim ca 82% (dogu ve bati avrupada yasarlar)
Sephardim ca 11% (kuzey afrika kücük asyda yasarlar)
ve Orientalik Yahudi (yemen Persien Kurdistan Gürcistan Irak)
Avrupali yahudilerin gözleri mavi ve sari sacli olabiliyor oriantalic yahudiler ise cogunlukta simsiyah sacli ve zeytin gözlü oluyorlar
100 yil öncesine kadar arastirmacilar ayni dis görünüme kültüre ortak dile, dis görünüs özelliklerine göre ayirt edebliyorlardi bu yüzden yahudiler karisik ulus olarak görülüyordu cünki Türkiyedeki yahudiler eski ispanyolca dogu avrupada ortak dilleri jiddish? persli yahudiler persce arab yahudiler arabca konusuyorlardi
Yahudilerde bir Erbkrankheit (anne babadan cocuga devam gecen Hastalik?) öldürücüdür ve 1:6000 rastlanir adi "Tay Sachs (amaurotische Idiotie) denir yahudi olmayanlarda bu hastalik 500 000 de bir rastlanir.
Bazi theorilere göre dogulu Aschkenasim yahudileri gercekte yahudi olmadigi aslinda Khasar türklerinin 8. yüzyilda yahudilige gectigi söylenir. 11. ve 12. yüzyilda yikilan güclü khasar Türk devleti yikildiginda bazi yahudiligi secen kasar türkleri ukraynaya sonrada polonyada dogru göcer.Bu sadece theoridir, gercekler DNA Analyse olmadan bulunamaz taki 1996 senesine kadar ilk önemli genetik arastirma yahudiler üzerine yapilir.
Amerikali genetik arastirmaci Michael Hammer ve timi yeni bir calisma yapar ve yahudilerin Priester (papaz?) dan baslar Yahudlerde 3 cesit vardir
Priester, Leviten, Israeliten
Priester (hebr: Kohen (eski israil dili) kendilerini kutsal kitapta yazan Kohen torunlari olarak görürler Bazilari soy adlarini Cohen Kagan Kahn Kohanim der yani yani Mosesin (Musa Aleyhisselam?) kardesi Aaron soyundan
Genetik Arastirmaci Michael Hammer 188 yahudiyi, 68 tanesi kendilerini Kohanim olarark gören, USA ingiltirede ve israilde arastirir.Arastirma Babadan ogula gecen Y-Chromosom üzerine yapilir . Ortaya cikan bu kendisine Kohanim diyen 68 erkekten gercektende 98,5% ayni bag oldugu ortaya cikar
Sonra ikinci arastirma yapilir Genetik Arastirmaci Karl Skorecki buldugu "Cohen Modal Haplotype" ile 90% Kohanimde baglarinin 3300 öncesine dayandigini hesaplar buda Mosesin Kardesi AArona baglanir.
Gen analyseye göre bir ilginc bulus daha ortaya cikar. Güney Afrikada ve Simbabwede Bantu dilini konusa 50 000 Lemba bulunur. Bu Lemba dis görünüste oradaya yasayan diger Bantu ulusundan bir farki yoktur. Ama yinede yahudi oldugunu söylerler. Domuz yemezler hic Et ile süt karistirmazlar ve hayvanlari aynen yahudiler gibi keserler ve sünnet olurlar. Ölülerini kafasi kuzeye gömerler.
Bunlar üzerine yapilan genetik arastirmada en az 10% Kohanimle ayni özelliklere sahiptiler ama dis görünüste yerlilerden farki yoktu.
Tüm Genetik arastirmalada yahudiler en fazla Palestina, suriye ve libanonlularla ayni oldugu ortaya cikar, bu yüzden bazilarinin "akraba kavgasi" demelerini dogru cikartiyor.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PM Magazinden bazi bölümlerini cevirdim
http://www.pm-magazin.de/de/heftartikel/druck_artikel.asp?artikelid=830