Güvercin besleme , ülkemizde epey yaygındır. Hele bu işin çılgın denecek derece , uğraşçıları bulunur. Ben bu işi amatör yapanlardanım daha çılgın denecek kadar uğraşçılar arasına girmedim. İlerde inşallah.
Güvercinler farklı ırklara ayrılırlar , ırkı saf olanı makbuldür ...Bir yerde kuşçuların hepsi ırkçılık yapar yani. Kuş alınırken ana , baba ve yaşıyorsa dedeleri ve büyük annelerine kadar oyununa bakılır sonradan güvercinin iyi olup olmadığı hakkında tam bilgi sahibi olunur. Başka türlü , iyi uçan ana babadan gelmeyen bir kuş , ilk devirler iyi uçsada sonradan cozutabiliyor. Tam terside söz konusu iyi ana babadan gelipte , oyunları iyi olmayan kuşda olabiliyor.Ama burada suç güvercinde değil tabiki , iyi yetiştirilmemiştir çünkü.. Yoksa kuşta suç yok , sonuçta insan olsun hayvan olsun , genlerinin ve kromozomlarının emrettiğince hareket eder.
Kuşun iyi olduğunu belirleyen , çeşitli özellikler vardır ;
Güvercin havada ne çok fazla ne de az kalacak. Güvercin Turnuvalarında bildiğim kadarıyla havada kalma 40 dakika. 40 dakikadan az kalırsa diskalifiye oluyor.. Tabi bu havada uçuş sırasında , yuvasında doğru inişe geçer. Hiç oyun yapmayıp, sade havada dolanan güvercin gene diskalifiye olur. Onlarda büyük ihtimal bir gün önce doping hapından ufak bir parça koparılıp güvercine yedirilmiştir. Yuvasına mecburi oyuna girmek zorunda. Tabi bu kadarla da sınırlı değil , kuş yuvaya doğru inişe geçerken tam yuvasının üzerinde , yukarı doğru keskin bir çıkış yapar. İşte taklayıda bu sırada atar.. Attığı takla sayısı ve o düz çıkışı ne kadar yaptığıda önemlidir. Düz yukarı çıkarken kanatlarının çıkarttığı sesde gene iyi özellik belirtisidir.
Güvercinlere elle dokunulmaz. Çünkü insanın elektiriği güvercini şoka sokar. Kişinin elektiriği vardır , güvercine dokunulduğu anda kişideki elektirik güvercinede geçer. Garibin canı ne ki zaten. Bu elle dokunma sık olursa , güvercin iyi özelliklerini kaybeder. Güvercini yalnız bırakırsan , insanlar için asosyallik denen iş güvercinde de başlar. Güvercin bir süre sonra uyuşuklaşır. Saatlerce tek ayak üstünde durup , boyuna yatar. Hareketli güvercin iyidir.
Çiftleştirme işide önemlidir. Güvercinler çiftleştirilirken , üstün özelliklere sahip güvercinler çiftleştirilir. Özellikle bu işe dikkat edilir. Çünkü üstün özelliklere sahip güvercinlerin cücükleride , anne ve babasının özelliklerini taşıyacaktır.
Aşağıyada bir kaç link koyuyorum oradan hem güvercin ırklarına hemde , takla atan güvercinlerin vidyolarına bakarsınız...
http://www.youtube.com/watch?v=nIMNijMPlnI Mesela burada ki kuşda takla işi net görünüyor ama , beceremiyor yetiştiricileri Türk değil sanırım. Türkler bu güvercin işinde epey titiz çünkü . Takla atarak yukarı çıkarken , beceremiyor mecburi iniş yapıyor.
http://www.youtube.com/watch?v=tBjg08BnlCQ Bu sitedende güvercin ırklarına bakarsınız..
http://www.taklaciguvercin.com/irklar.htm Esen kalın..