Sakin olun kandaşlarım. Sizin sakin olmamanız birilerini rahatsız edebilir. Benim gibi. Yatmadan önce paylaşıma tekrar bakmıştım. Bir daha cevap yazmayım dedim, yattım. Ama yatak soktu beni, tekrar kalktım. Madem otağın işlevleri arasında bilgilendirme de var, kısa bir bilgilendirme yapayım.
Tartışmaya konu olan kardeşimizin aldığı isim doğrudur. Tartışmayı alevlendirmemek için dün yazmadım şimdi yazıyorum.
Kullandığımız Anadolu Türkçesinde birleşik isim diye bir isim türü vardır. Aynı durum soy isimler için de geçerlidir. Birleşik isimlerin veya soy isimlerin meydana gelişi diğer birleşik sözcükler gibi birden fazla sözcüğün birleşmesiyle oluşur.
Bu sözcükler isim soylu da olabilir, sıfat isim soylu da olabilir. Birleşik isimler özel isimse büyük harfle başlarlar. Soy isimler zaten özel isim muamelesi görürler.
Özel isimler içinde ırk yani millet adları da vardır. Türk bunlardan birisidir, büyük harfle başlar. İl isimlerinden bir kaç örnek Maraş, Antep, Urfa gibi.
Adı geçen illere ünvan sözcüğü eklenince nasıl yazıldı: Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa.
Türk sözcüğü nasıl yazılır birleşik isme girince: Göktürk, Öztürk, Atatürk, Şentürk... Yani GökTürk şeklinde olmaz. Olur derseniz Atatürk bu da olur.
Uyarımız T harfini büyük yazmalısın değil de Gök ile Türk sözcüğünü ayırmalısın şeklinde olmalıydı. Gök Türk böyle. Ayrıldığı zaman zaten büyük yazılacağını ilkokul öğrencisi bile bilir.
Otuz iki yıllık eğitimcilik hayatımda hiç bir öğrenciye öğren de gel demedim. Şiir konusunda onlarca şair bana şiir gönderir bir bakıver hocam diye, hiçbirisine öğren de gel demedim.
Otağa gelen birisinin niyeti samimi ise öğren de gel dememeliyiz. Herkesin kitap alıp okuma gücü olmayabilir. Başvurduğu her kaynak
öğren de derse nereden öğrenecek. Otağ yönetimi nasıl karşılar bilmem ama bu otoğda bilen bilmeyene kaynak olursa kazanan Türkçülük olur kanısındayım.
Esenlikler diliyorum.