KARAÇAY-BALKAR( MALKAR) TÜRKLERİ
Dolunay DİNKÇİ
GİRİŞ Kafkasya geçiş bölgesi olması münasebetiyle yüzyıllarca doğudan batıya, batıdan doğuya, kuzeyden güneye, güneyden kuzeye yapılan kavim göçlerinin ardında her bir kavim Kafkasya’ da bir iz bırakmış yerleşik kavilerle de birlikte adeta Kafkasya milletler karışımı haline gelmiştir.
Kafkasya’ yı oluşturan etnik unsurların derinliğine inmek güçlüğü kavim, dil ve muhtelif tasniflerde de kendini gösterir. Kafkas kavimleri, Kafkas dilleri gibi kaba tasniflere gitmek mecburiyeti doğmuştur.
Kafkasya’ da yaşayan kavimler ki, hala isminin duyulmadığı kavimlerin olması da muhtemeldir, sayacak olursak bu kaviler arasında dili ve kültürü muhafaza ederek Karaçay- Malkar Türklüğünün ayakta kalması Türk ruhunun güçlülüğünü göstermektedir.
Kuzey Kafkasya’ daki bugünkü yerlerine yerleşmeleri 15. yüzyılda tamamlanan Karaçay Türklerinin günümüze kadar yerleştikleri yerler Anadolu, Kırım yarımadası, Kıpçak ve Kuman Bozkırları, Kuzey Kafkasya dağları, Elbruz Dağı etekleri, Bashan Vadisi, Kuban, Teberdi, Duut, Hurzuk ırmakları, boyları, Laba, Büyük Zelençuk, Kuban, Kuma ırmakları etrafındaki vadiler, Terek, Çerek, Malka vadileri ve sürgün yıllarında ise Sibirya, Orta Asya, Kırgızistan.
Karaçay- Malkar Türklerinin coğrafyası sadece Kafkasya ile kalmıyor Türkiye’ de Afyon, Ankara, Eskişehir, İstanbul, Kayseri, Konya ve Tokat vilayetlerinde, ayrıca Suriye’ de ve Amerika’ nın New Jersey eyaletinde Karaçaylıların bulunması sebebiyle Karaçay- Malkar coğrafyasına buraları da katmamız gerekiyor. Ayrıca Karaçay- Malkar Türklerinin Türkiye’ ye ilk göçü 1893 Moskof Harbi öncesi ve sonrasında olur. Abdülhamit Han’ ın Anadolu’ da Kafkasya muhacirlerini iskan etmesiyle birlikte Karaçay- Malkar Türkleri de Anadolu’ da yer alır. İkinci göçte 2. Dünya Harbi sonlarında Almanlarla birlikte Rus zulmünden Avrupa’ ya kaçabilen ya da doğrudan Türkiye’ ye geçebilen Karaçay- Malkarlılar yoluyla olmuştu.
Türkiye’ de Afyon’ un İncehisar’ a bağlı Dağlat ve Gökçeyayla köyleri Ankara’ nın Gölbaşı’ na bağlı Yağlıpınar ( Cavlupınar) köyü, Eskişehir’ in çiftelere bağlı Akhisar, Belpınar, Yazılıkaya köyleri, Sivrihisar’ a bağlı Ertuğrul köyü, İstanbul’ un Yalova’ ya bağlı Çiftlik köyü, Kayseri’ nin Pınarbaşı’ ya bağlı Eğrisöğüt köyü, Konya’ nın Sarayönü’ ye bağlı Başhöyük köyü, Tokat’ ın Artova’ya bağlı Arpacıkaraçay ve Reşadiye’ ye bağlı Çilehane köylerinde Karaçay- Malkar Türkleri yaşamaktadır.
Bu köylerin yanında dağınık olarak İzmir, Malatya, Sivas, Muş’ ta da Karaçay- Malkar Türklerinin olduğu bilinmektedir.
I-COĞRAFİ YAPI Karaçay-Malkar ülkesi Kafkasya’nın Orta Kafkaslar olarak bilinen merkezi kısmında yer almaktadır.Yalnızca Kafkasya’nın değil Avrupa’nın başlıcaları Ming Tav(Elbruz), Dıh Tav, Koştan Tav, Uşba, Dambay, Ölgen gibi zirvelerdir.
Baştan başa buzullarla kaplı olan Karaçay-Malkar dağlarının en önemli buzulları Bızıngı ve Alibek buzullarıdır.
2200 metreye kadar çam, ladin ve köknar ormanlarıyla kaplı olan dağların yukarı kısımlarında alp tipi otlak ve yaylak bulunmaktadır.3000 metreden yukarı kısımlar ise buzullarla kaplıdır.Bazı vadilerde buzulların 2000 metreye kadar indiği görülmektedir.
Kafkasya’nın en büyük ırmakları Mingi Tav buzul kaynaklarından doğmaktadır.Bunlardan Hurzuk, Ullu Iham ve Uçkulan ırmakları birleşerek Karaçay’ın Uçkulan köyü yakınlarında Kuban ırmağı adını almaktadır. Mingi Tav’ın batısındaki Karaçay dağlarından doğan Duvut, Teberdi, Arhız, Laba ırmakları da Kuban ırmağını beslemektedir.Elbruz’un doğusundaki buzullardan ise Malka ve Bashanırmakları doğmaktadır. Daha doğudaki Çegem ve Çerek ırmakları da Bashan 1 ve Malka ırmakları ile birlikte Terek ırmağı ile birleşmektedir.
Karaçay’ın kuzeyindeki Biyçe Sın yaylasından doğan Kuma(Gum) ırmağı da Hazar Deniz’ine dökülmektedir. Bunların dışında Karaçay-Malkar da dağlardan doğan yüzlerce küçük ırmak ve dereler bulunmaktadır.
Karaçay-Malkar yer, ırmak, dağ ve köy adları incelendiğinde bunların büyük bölümünün Kıpçak ve Hun Bulgar kökenli eski Türkçe adlar oldukları görülmektedir. Bu durum bize, Karaçay- Malkar halkının atalarının bu dağların ve toprakların asıl sahipleri olduklarını belgelemektedir 2.
a) Karaçay-Malkar Ülkesinin Coğrafi Konumu Kafkas dağlarının üzerinde yer alan Karaçay-Malkar topraklarının güney sınırları baştan başa Kafkas dağları ile kaplıdır. Karaçay–Malkar halkının “tav Artı” (Dağ Arkası) adını verdikleri Kafkas ötesi ülkelerden Abhazya ve Gürcü-Svanetya bölgeleri Karaçay-Malkarlılaırn güney komşularıdır.Batıda Rusya Federe Cumhuriyetine bağlı topraklar ve az ötede Adige bölgesi yer alır. Karaçay-Malkarların kuzeyinde yer alan düzlüklerde ise Abazinler, Nogaylar ve Besleney- Kabardey Çerkesleri’nin toprakları uzanmaktadır.Doğuda Kuzey Osetya Cumhuriyeti ile komşudurlar 3.
b) Nüfusları: Karaçay- Malkar Türkleri’ ne ait elimize geçen ilk nüfus verileri 19. yüzyıl başlarına aittir. Daha sonraki dönemlerde de bunların nüfuslarına değişik kaynaklarda rastlıyoruz. Şimdi elimize geçen ilk nüfus verilerinden günümüze kadar tespit edilenlerini veriyoruz:
Elimizdeki ilk veri olarak 1897 yılına göre Karaçay nüfusu 27000, Malkar nüfusu ise 23000’ dir.
1926 yılı resmi sayımlarına göre Karaçaylıların nüfusu 55000, Malkarlıların ise 33000’ dir.
1939 sayımlarına göre ise Karaçay nüfusu 76000, Malkar nüfusu ise 43000’ dir.
1959 yılında Karaçaylıların nüfusu 81000, Malkarlılar nüfusu ise 42000’ dir. 1970 sayımına göre ise Karaçay nüfusu % 39.5 artarak 113000 olurken, Malkar nüfusu ise % 42.8 lik bir artışla 60000 olmuştur 4.
Karaçay- Malkar Türklerinin Kafkasya’ daki nüfusları 200000’ i bulmaktadır, ayrıca sürgünden dönmeyen 26000 Karaçaylının da Orta Asya’ da yaşadığı biliniyor.
Birleşik Devletler Topluluğunda 1989 yılında yapılan nüfus sayımı verilerine göre toplulukta 156000 Karaçaylı, 88771 Malkarlı yaşamaktadır.
Türkiye’de yaşayan Karaçay- Malkar Türklerinin nüfusu 20000 civarındadır.Dünyanın muhtelif yerlerinde yaşayan diğer Karaçay- Malkar nüfusunu da hesaba katarsak 250000 nüfusa ulaşmış durumdadırlar 5.
II-KARAÇAY MALKARLARIN TARİHİa) Menşeileri: Karaçay ve Balkarların menşe’ leri hakkında muhtelif nazariyeleri ileri sürülmektedir. Malkarları da ihtiva etmek üzere müşterek bir ad olarak alınan Karaçay’ ın, kabilenin efsanevi ceddi Karaçay ve Karça’ dan geldiği hakkındaki yaygın bir rivayete göre, bu kabile aslen Anadolu Türklerinden olup, sultanın gazabına uğrayan reisleri Karça tarafından, önce Kırım a ve oradan da Kafkasya’ ya götürülmüştür. İkinci bir rivayete göre, Çerkeslere karşı savaşlarda bozguna uğrayan Kırım askerlerinin, üçüncü bir rivayete göre de, Timur ordusunun Kafkasya dağlarına sığınmış bakiyesinden teşekkül etmişlerdir 6.
Etnik menşeileri hususunda çeşitli görüşler mevcut olan Karaçay- Balkarların Kuman- Kıpçak bakiyesi ve eski Hazarlar ile Bulgarların torunları oldukları da söylenmektedir 7.
Karaçay ve Balkarlar, Rusların takip etmiş oldukları siyaset neticesi farklı toplumlarmış gibi iki ayrı cumhuriyette yaşamak zorunda bırakıldılar. Karaçay Türkleri artık, Karaçay Çerkez Muhtar Cumhuriyetinde, Balkarlar da Kabartay- Balkar Muhtar Cumhuriyetinde yaşamaktadırlar 8.
Karaçay- Çerkez Cumhuriyeti Rusya Federasyonu sınırları içinde yer alan Kuzey Kafkas Cumhuriyetlerinde biridir. Cumhuriyetin yüzölçümü, 14100 km , toplam nüfusu 500000’ dir. Nüfusun % 42’ sini Rus ve Ukraynalılar, % 33’ ünü Karaçaylılar, % 10’ unu Adigeler, % 6’ sını Abazalar ve % 3’ ünü Nogaylar oluşturmaktadır.
Rusya Federasyonu içinde yer alan Kabardey- Balkar Cumhuriyeti yüzölçümü 12500 km olan küçük bir cumhuriyettir. Nüfus 730000’ dir. Nüfusun % 45’ ini Adiğe ve Kabardeyler, %37’ sini Ruslar ve % 8’ ini Balkarlar teşkil etmektedir 9.