Gönderen Konu: Kırgızistan-Kazakistan Sınır Antlaşması  (Okunma sayısı 4990 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ilteris7

  • Ziyaretçi
09 May, 2008 06:37:00

Kırgızistan Parlamentosu Sınır Anlaşmasını Onayladı - Naciye SARAÇ

Kırgızistan Parlamentosu, Kazakistan'a toprak bırakan sınır anlaşmasını 12 Nisan 2008 tarihinde onayladı. Başbakan İgor Çudinov Başkanlığındaki Hükümetin, Parlamentoya sunduğu “Kırgızistan-Kazakistan Sınır Anlaşması” oylanarak kabul edildi. Oylamada, Komünist ve Sosyal Demokrat Partileri yasaya destek vermedi.

Anlaşmaya göre Kırgızistan, Kazakistan'a, Talas Bölgesindeki Karkıra bölgesini ve Çuy bölgesindeki nehrin geçtiği bölgeden toplam 4.800 hektar alan teslim edecek. Ayrıca, Issık Göl Eyaleti'nde bulunan ve Kazakistan Devlet Başkanlığı İdaresi’ne ait Samal ve Avtomobilist Pansiyonu, Kazakistan Devlet Üniversitesi'ne ait tatil köyü ve Olimp Pansiyonlarından oluşan dört dinlenme tesisi verilecek.

Kırgızistan'da, devrik lider Askar Akayev döneminde, Uzgen-Kuuş adlı bölgeden 90.000 hektar toprağın Çin'e verilmesi de ülkede iktidarı zor durumda bırakmıştı.

Komünistler ve Sosyal Demokratlar, sınır anlaşmazlığı bulunan Tacikistan ve Özbekistan'ın da bu anlaşmayı emsal gösterebileceğini ve gelecekte Kırgızistan'dan toprak isteyebileceklerini ileri sürerek, anlaşmaya tepki gösterdiler.

Ak Yol Partisi milletvekili Beyşenbek Abdırasakov da, Kırgızistan’ın Issık Göl sahilindeki pansiyon ve otellerin Kazakistanlı işadamları tarafından satın alınmasının, halk arasında rahatsızlığa sebep olduğunu söyledi.

Tarihi anlaşmaların kabul edilmesinin ardından iktidar yanlısı ve karşıtı birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü, konunun gündeme alelacele getirildiği gerekçesiyle karara tepki gösterdi. Sivil toplum temsilcileri Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiev'e hitaben gönderdikleri dilekçelerde, anlaşmanın ülkenin milli çıkarlarına aykırı olmasına rağmen Parlamento tarafından kabul edildiğini belirtilerek Cumhurbaşkanı'ndan yasayı onaylamamasını talep ettiler.

Bütün tepkilere karşılık bir açıklama yapan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Bakiev, SSCB döneminde Kazak sermayesiyle inşa edilen Issık Göl'deki dört turizm tesisinin 49 yıllığına Kazakistan'a devrine ilişkin Kırgız Parlamentosu kararını desteklediğini, bu sayede yıl boyunca açık kalacak tesislerin yaratacakları istihdam ve sağlayacakları gelirle Kırgız ekonomisinin kalkınacağını dile getirdi.
Bakiev ayrıca, Kazakistan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanları arasında tesis edilen Devletlerarası Konsey vasıtasıyla mevcut sorunların etkin bir şekilde çözüme kavuşturulduğunu ve halkların yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü de ifade etti.

Naciye Saraç
Global Yorum İnternet Dergisi
[email protected]

Çevrimdışı nogaykazantatar

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 12
Ynt: Kırgızistan-Kazakistan Sınır Antlaşması
« Yanıtla #1 : 12 Mayıs 2008 »
Anayurdum Türkistanı Bölüp Koygenler...
Men Ölmedim Ölmeymen Yok Ölmeymen - Dava Doğu Türkistan
Bız Kırım'dan Çıkanda Kar Yağmadı Kan Aktı - Dava Kırım
Ele Düştü Ele Düştü Kerkük Elden Ele Düştü - Dava Musul, Kerkük
Gün Olur Asra Bedel - Dava Tataristan, Gagauz, Kazan Hakasya, Saka, Çuvaşistan, Karaçay

Çevrimdışı Borokhul Noyan

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 224
Ynt: Kırgızistan-Kazakistan Sınır Antlaşması
« Yanıtla #2 : 13 Mayıs 2008 »
 Kırgızistan gittikçe daha kötüye gidiyor. Bu kötü gidişin nedenlerini daha öncede şu başlıklarda tartışmıştık.

http://www.hunturk.net/forum/index.php/topic,3202.msg21238.html#msg21238
http://www.hunturk.net/forum/index.php/topic,3079.msg20293.html#msg20293

 Kırgızların acilen Kazakistan ile birleşmeleri gerekiyor. Yoksa Çin, pusuda bekliyor. Bu illa Kazakistan'ın Kırgızistan'ı tamamen hakimiyeti alması şeklinde olmamalıdır.

 Avrupa'da Fransa ve Monaco arasındaki siyasi ilişki benzeri(Monaco Bağımsız bir devlettir. Tüm Sınırları Fransa ile çevirilidir. Ancak Fransız Vatandaşları, monako'ya serbest giriş yapabiliyorlar. Aynı şekilde Monaco'lularda Fransa'da istedikleri yere yerleşme haklarına sahipler...Bir nevi çifte vatandaşlık gibi) bir birlik pekala kurulabilir. Hem Kırgız kandaşlarımız ekonomik açıdan biraz rahatlarlar. Hemde Kazakistan çeşitli sektörlerde yabancı işçi istihdam etme külfetinden kurtulur.

 TTK