Eskiden bi ülkenin topragında gözünmü vardı.Kurardın ordunu.alırdın topunu tüfeğini dayanırdın o ülkenin kapısına.Veriyon mu bana toprak?Hayır cevabı gelirse başlardın savaşa...
Artık şartlar değişti.Güçlü orduların yerini KÜRESEL SERMAYE aldı.artık ordu-asker yok onun yerine YATIRIMCILAR var..devletlerin gelir kaynaklarını alarak sistemi içten çökertmeye bakıyorlar.
2002 yılından bu yana bakıyorum:
Telekom,petkim,oyakbank,Türkiye finans,etibank,halkbankası,botaş,tüpraş,tekel,erdemir,Seydişehir Alüminyum tesisleri,Mersin ve izmir limanları,Seka,Atatürk-Antalya-Sabiha Gökçen havalimanları,TMSF satışları(telsim,çimento fabrikaları,star grubu)
TÜPRAŞ: Hükümet, uluslararası piyasalarda rafineri talebinin tepe noktasına ulaştığı ve siparişle ancak 6 yılda rafineri yapılabilen bir ekonomik ortamda, 35 milyon ton rafinaj kapasitesi olan Tüpraş'ı 4 milyar dolara sattı. Satıştan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Türkiye'deki akaryakıt kaçakçılığının 18 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Tüpraş'ın yüzde 14.76'sı ise, başka hiçbir aracı kuruma haber verilmeden borsa değerinin yüzde 8 altına Global Yatırım'ın sahibi Mehmet Kutman aracılığıyla İsrailli Ofer ailesine satıldı. Özelleştirme rakamına göre 752 milyon dolar kamu zararı oluştu.
ERDEMİR: Hükümet yassı çelikte Türkiye'de tekel konumunda bulunan ve kuruluş değeri 7 milyar dolar olarak kabul edilen Ereğli Demir Çelik Fabrikaları'nı 2.8 milyar dolara sattı.
LİMANLAR: Mersin Limanı 755 milyon dolara TAV ile Singapurlu SPA'ya devredildi. Devirden sonra liman faaliyetlerinde dış ticareti durduracak sıkıntılar yaşanırken liman ücretlerinin de yüzde 50 artırılması anlamına gelen düzenlemeler yapıldı. Mersin'deki bu sıkıntıya karşın, İzmir Limanı'nın 1 milyar 275 milyon dolara Global-Hutchison Wamphoa ortaklığına devredilmesi işlemleri sürüyor.
SEKA: Özelleştirme İdaresi piyasa değerini 55, teknik değerini 51 milyon dolar olarak belirlediği SEKA Balıkesir'i, Başbakan Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak'ın sahibi Albayraklar'a 1.1 milyon dolara sattı. ÖİB satışta temel seçenek olarak SEKA'ya "7.5 milyon dolar" değer veren indirgenmiş nakit akımları yöntemini kullandı. Değer tespit raporunda 40 milyon dolarlık piyasa değeri biçilen SEKA'nın Aksu İşletmesi de, Milli Gazete'nin sahiplerine 3.5 milyon dolara satıldı.
HAVALİMANLARI: Yap-işlet-devret yöntemiyle yaptırılan havalimanları, rekabetin kısıtlandığı ihalelerle devrediliyor. TAV grubu İstanbul Havalimanı İhalesi'ni 2005 Haziran'ında 3 milyar dolara alırken bu yıl IC İçtaş-Fraport Antalya Havalimanı'na 3.2 milyar dolar, Limak-GMR-Malaysia Airport Holding Berhad da Sabiha Gökçen Havalimanı'na 3.1 milyar dolar teklif verdi. Ancak ödemeler 15 ile 20 yıla yayıldığı için üç ihalenin bugünkü gerçek değeri toplamda 3 milyar dolara ancak ulaşıyor.
TÜRK TELEKOM: AKP hükümeti, yılda 2.5 milyar dolar kâr eden Türkiye'nin stratejik açıdan en önemli kuruluşu Türk Telekom'u 1.31 milyar doları peşin 1 milyar 180 milyon dolarlık 5 taksitle sattı. Böylece Oger Telecom'a, kuruluşu, kârının yüzde 60'ına yakın bedelle satın alma olanağı tanındı. Hükümet, satıştan hemen sonra kurumlar vergisini yüzde 30'dan yüzde 20'ye indirerek şirketin kârlılığını da yüzde 50 artırdı.