Çocuklarımıza vereceğimiz isimler çok önemli.
Türk isimlerini kullanmak bizim için zorunluluktur,
Ancak, üzülerek belirtmeliyim ki; Pek çok Türk ismini kelimenin tınısı günümüz Türkiye Türkçesi ile uyumsuz olduğu için kullanmaktan sakınıyoruz. Çocuğumuzun kültür asimilasyonuna maruz kalmış bir çevrede büyüyeceğini biliyoruz. Verdiğimiz Türkçe isim nedeni ile arkadaşları ve hatta öğretmenleri tarafından rencide edilmesinden korkuyoruz.
Türk Tarihinin tanınmış isimlerinin bile pek azını kullanabiliyoruz. Hele kız çocuklarımızın adları konusunda sıkıntımız daha da büyük.
Kullandığımız isimlerin büyük kısmı Türkiye Türkçesine uyarladığımız ve dejenere ederek söylediklerimizden oluşuyor.
Halbuki orjinal hali ile kullanabilsek , bu isimler hem ciddi bir Türk propaganda unsuru haline gelir (adının ne anlama geldiğini anlattığı her insan biraz Türklük dersi alır), hem de köklerimizle yeniden buluşmamızı çabuklaştırır.
Ben, bir keresinde bir ülkü ocağında olmak üzere , hayatım boyunca binlerce kez "Bilgehan hanım" olarak arandım.
Bilgehan isminin dahi ne olduğunu bilmeyen bir toplumda Kögüdey,İjan,Todoğor,Kültigin,Çingiz,Bleda gibi isimleri kullanmak cesaret ister...
Saygılarımla,
Not: Küçük kızımın ismi Börteçana (neden Börteçene,Börtüçine,Börteçine değil?..onu daha sonra açıklayacağım)