ABD'nin, istediği sayıda ve büyüklükte gemiyi Karadenizi çıkarma çabasının altından Büyük Ortadoğu Projesi çıktı. Ancak önündeki en büyük engel Möntrö Sözleşmesi. ABD, bunu delmenin yollarını arıyor. Akit devletlerden biri "Montrö'nün feshini talep ediyorum" dediği zaman 2 yıllık bir süre zarfinda yeni bir sözleşme yapılması durumunda o sözleşme yürürlüğe girecek.
9 Kasım 1936'da yürürlüğe giren sözleşmenin başlangıç yürürlük süresi 20 yıl olarak belirlendi. 9 Kasım 1956'dan itibaren ise akit devletlerin sözleşmeyi feshetme hakkı doğdu. Bu nedenle ABD, Montrö'ye akit devlet sıfatına sahip Romanya ile gizli diplomasi yürütüyor.ABD, BOP çerçevesinde Balkanlar'i, Kafkaslar'ı, Rusya'yı en iyi kontrol edebileceği Karadeniz'e çıkmak istiyor.
ABD'nin bu isteğinin gerçekleşmesiyle büyük tonajda dev savaş gemilerini Karadeniz'e sokmasıyla Karadeniz havzası ile Kafkaslar ve Balkanlar'ın da ABD'nin kontrolüne girmesi anlamına gelecek. Deniz hukukçularının ve stratejistlerin değerlendirmesine göre ise Montrö Sözleşmesi ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nin tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Beyaz Saray yönetimi, istediği miktarda istediği tonajda ve istediği sürede savaş gemilerini Karadeniz'de dolaştırmak için Montrö'yü feshettirmek için harekete geçti. Bu nedenle ABD, Montrö'ye akit devlet sıfatına sahip Romanya ile gizli diplomasi yürütüyor.