Gönderen Konu: ÖMER FAHREDDİN PAŞA...BİLİNMEYEN TARİHİMİZ..  (Okunma sayısı 3946 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı irfan

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 266

Ömer Fahreddin Paşa (Türkkan), (1868, Rusçuk - 1948, İstanbul) Mondros Mütarekesinden sonra teslim olmayıp Medine'yi 72 gün daha savunan Türk kumandanıdır. Medîne müdâfii Türk Kaplanı Çöl Kaplanı, Medine Kahramanı adlarıyla anılır.

Bulgaristan'da doğdu, 93 Harbinden sonra ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi. Harp 0kulunu ve harp akademisini bitirdikten sonra 1891'de kurmay yüzbaşı olarak Osmanlı ordusuna katıldı. Balkan Savaşında Çatalca savunmasında ve Edirne'nin geri alınışında görev aldı.

I. Dünya Savaşı başladığında 4. Orduya bağlı 12. kolordu komutanı olarak Musul'da bulunuyordu. 1915'te 4. Ordu komutan vekilliğine getirildi. bu bölgede iken hem tehcire tabi tutulan Ermenileri yerleştirme işiyle uğraştı, hem de Urfa, Zeytun, Musadağı ve Haçin Ermeni isyanlarını bastırdı.

1916'da 4. Ordu komutanı Cemal Paşa tarafından Medine'ye gönderildi. Fahreddin Paşa elindeki kısıtlı imkânlara rağmen aldığı tedbirler sayesinde Medine'yi 2 yıl 7 ay savundu. Herhangi bir yağma ihtimaline karşı tedbir olarak, Medine'deki 30 parça Kutsal Emaneti 2000 askerin koruması altında İstanbul'a gönderdi. Medine'nin etrafı isyancıların eline geçmeye başlayınca İstanbul'daki Hükümet, Medine'nin boşaltılmasını istedi. Fahreddin Paşa 'Peygamberin kabrinin bulunduğu Medine'deki Türk Bayrağını kendi elimle indiremem' diyerek şehirden ayrılmayı kabul etmedi.

Bir süre sonra Medine'nin etrafı tamamen kuşatıldı. Türk orduları kuzeye doğru geri çekilmeye başladı. Etrafındaki Türk birlikleriyle irtibatı tamamen kesilen Fahreddin Paşa şehri savunmaya devam etti.

30 Ekim 1918'de Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesini imzalayarak I. Dünya Savaşından çekildi. Mütarekenin 16. maddesine göre Fahreddin Paşa'nın teslim olması gerekiyordu. Kendisine Mondros Mütarekesini tebliğ için İstanbul'dan gönderilen yüzbaşıyı hapsettirdi. Medine'ye en yakın Osmanlı birliği 1300 km uzakta olmasına rağmen Mondros Mütarekesinden sonra da teslim olmadı ve şehri savunmaya devam etti. Osmanlı devletinin teslim olmasında sonra 72 gün daha Medine’yi savunmaya devam eden Fahreddin Paşa yiyecek, ilaç ve cephanenin bitmesinden sonra kendi askerleri tarafından etkisiz hale getirildi ve şehir 13 Ocak 1919'da teslim oldu. Böylece Medine'de 400 seneden beri süren Türk hakimiyeti sona erdi.

İngilizler tarafından Türk Kaplanı ismi verilen Fahreddin Paşa, savaş esiri olarak önce Mısır'a daha sonra da Malta'ya gönderildi. 8 Nisan 1921'de Malta'da kurtulduktan sonra Milli Mücadeleye katılmak üzere Ankara'ya geldi. 9 Kasım 1921'de TBMM tarafından Kabil Büyükelçiliğine tayin edildi.

1936'da Tümgeneral rütbesi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekliye ayrılan Fahreddin Paşa, 1948'de İstanbul'da vefat etti.


                                                    -------------ÖMER FAHRETTİN PAŞA-------------
Kendisi asla teslim olmamış,ittihakki terakki hükümetinin vede padişahın halifenin,ulemanın emirlerine rağmen teslim olmamış…tüm dünyaya rest çekmiş…emrindeki aşağılık bazı subayları oyun kurarak PAŞAYI kendi elleriyle teslim etmişlerdir…

FAHRETTİN PAŞA, Medine’den sonra İngilizlerin mısır, kasr el nil kışlasında altı ay esir kaldı.. Oradan da harp suçlusu olarak malta’ya getirildi. Burada da iki yıl esir hayatı sürdürdü. Aynı zamanda istanbul’da da idam cezasına çarptırıldı.GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ün teşebbüsleri sonucu maltadan diğer tutuklananlarla birlikte serbest bırakıldı…
  İtalya, Almanya, Rusya üzerinden gelerek 2 ağustos 1921 ‘de kars’ta vatana ayak basabildi.24 eylül 1921 de ANKARA’ya geldi.12. tümen komutanı olarak BAŞKUMANDANLIK MEYDAN MUHAREBESİNE KATILDI..1922 de TBMM tarafından KABİL ELÇİLİĞİNE TAYİN EDİLDİ.Afganistanda 4 yıl kaldı.1926 yılında yurda döndü.22 kasım 1948 tarihinde seksen yaşında hayata gözlerini yumdu…mezarı Rumelihisarı mezarlığındadır..
Oğullarından MEHMET SALİM İLE MEHMED ORHAN, Kendisi gibi general oldu.diğer oğlu AYHAN HAVA DESTEK SUBAYI İKEN VEFAT ETMİŞTİR..SUBHİYE TÜRKKAN adlı birde kızı vardır…
Aşağılık on binlerce bedevi,çocuklarına FAHRİ adını vermiştir…

Tarihte ilk defa TÜRK ASKERİNE  MEHMETÇİK kelimesini kullanan kişidir…

HERKES SADECE VATANA KARŞI OLDUĞU VAZİFEYİ YAPAR VE İŞ ORDA BİTER…
                        FAHRETTİN PAŞA….

Destanları ancak kahramanlar yazar…
Kahramanlar ise; vazifenin bittiği yerde, ölümü göze alarak gerçek göreve ölümü göze alarak çalışmaya devam ettikleri için birer kahraman olmuşlardır……
                                         FAHRETTİN PAŞA…

Daha sağlığında adını tarihe altın harflerle kumandan…
                       Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK…
O BİR ÇÖL KAPLANIDIR..siyonist ingiliz ajanı yahudi CEMAL PAŞANIN METRESİ lara’nın nişanlısı,Lawrence.piçi
SİZ ASKERLERİNİZ İLE PLEVNE KAHRAMANLARISINIZ..FALİH RIFKI ATAY…

O ASLA TESLİM OLMAZ…İngiltere dışişleri birinci sekreteri goerge kingston.

FAHRETTİN PAŞA KABURGALARINA KADAR TAM BİR ASKERDİR..ingiliz yarbay basset.

 EY! ŞAN VE ŞEREFLE TARİHLER YAZAN TÜRK ULULARI,,,BİZ TORUNLARINIZ BU DÜNYADAN KURUMADIKÇA… TÜRK TÖRESİ, ŞEREFİ, BAYRAĞI, NAMUSU, SİZLERLE BİRLİKTE GÖK KUBBEDE SALINMAYA DEVAM EDECEKTİR….
SÖZÜM NE YEMİNE NEDE ÖLÜME BENZER…BİZ Kİ ! TÜRK OĞLU İÇİLEN AND’DAN DÖNMEMEK ÜZERE YEMİN İÇTİK….
                  KANSIZ EFE…..
EFEDİR ADIMIZ
TÜRK OĞLU TÜRK OLMAKTANDIR ŞANIMIZ
YEDİ DEĞİL YETİMİŞ BİN OLSA DA DÜVEL
YİNE DE ÜSTÜNDÜR TÜRK OLDUĞUNU BİLEN
KANSIZ EFE

Çevrimdışı çi-çi yabgu

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 7
kansız efe tabiri yazdığınız yazıya yakışmamış. iyi günler