Operasyonu 2 haftada bitirin!!!
27 Şubat 2008
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin altı gün önce Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı başlattığı kara operasyonunun "ne zaman biteceğine" ilişkin açıklama, Ankara'dan değil, Amerika'dan geldi.
Akşam saatlerinde Ankara'ya gelecek olan ABD Savunma Bakanı Robert Gates, TSK'nın Güneş operasyonunun "en fazla iki hafta süreceğini" söyledi.
Türkiye'den önce Hindistan'ı ziyaret eden Gates, Yeni Delhi'de yaptığı açıklamada, "Türklerin operasyonu olabildiğince kısa yapmaları ve Irak'tan çıkmaları çok önemli. Akıllarında hep Irak'ın egemenliği bulunmalı. Benim kısa operasyon anlayışım ise, sürenin günlerle ölçülmesini, aylarla ifade edilemeyeceğini, bir ya da iki hafta olmasını içeriyor" dedi.
Türk yetkililerin kendisine, operasyonun ne zaman biteceğine ilişkin kesin bilgi vermediklerini de kaydeden Amerikalı Bakan, "Eğer operasyon uzun sürerse, ABD de Türkiye'ye istihbarat desteğini kesmeyi düşünebilir" dedi.
"KÜRTLERLE DİYALOĞA GEÇİN"
Gates'in Ankara'dan bir başka "talebi" ise, olabildiğince çabuk şekilde Bağdat hükümeti ve özellikle de Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi ile "bağlantıya geçmek" oldu. Amerikalı Bakan, Ankara'ya gelmeden Türk hükümetine, "sorunlarınızı, Iraklı Kürtlerle masaya oturup çözün" mesajını gönderdi.
"GEREKİRSE EKONOMİK DESTEK SAĞLARIZ"
Türkiye'nin PKK sorununu "sadece askeri operasyonla çözemeyeceğini" savunan Gates, Ankara'nın özellikle Güneydoğu'ya yönelik ekonomik ve sosyal adımlar atmasının gerektiğini de vurguladı. Gates, "Kürtlerin sıkıntılarını ortadan kaldırmak ve uzun vadeli çözüm bulmak için askeri olmayan yöntemlere de yönelmeleri gerekiyor. ABD Türkiye'ye istihbarat desteği sağlıyor. Ancak ekonomik önlemler de alınacaksa, bu alanda da bazı yardımlarımız olabilir. Eğer Türkler bizim desteğimizi isterlerse, bunu kesinlikle dikkate alırız" diye konuştu.
GATES, ÇANTASINDA 3 KRİTİK TALEPLE GELİYOR:
Gates'in daha Ankara'ya gelmeden ortaya koyduğu bu "ültimatomun" dışında, yarın Türk yetkililerle yapacağı görüşmelerde üç kritik talepte bulunması da bekleniyor. İşte ABD'nin Ankara'dan beklentileri;
AFGANİSTAN'A OPERASYONEL BİRLİK
Gates ilk talebini daha Ankara'ya gelmeden iletti bile. Bu ayın başında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e bir mektup göndererek, Türkiye'nin Afganistan'da teröristlere karşı savaşta "daha fazla rol oynamasını" istedi.
Afganistan'daki Taliban'la "daha aktif mücadele" için, Kabil'deki NATO komuta merkezindeki görev dışında, ülkenin daha tehlikeli bölümü olan güney ve doğu kesimlerde de Mehmetçiğin görev almasını isteyen Gates, Türk hükümetinden Afganistan'a "operasyonel birlikler" göndermesini ve bu birliklerin ülkenin güney ve doğusunda ABD komutasındaki NATO birlikleriyle birlikte Taliban ve El Kaida'ya karşı operasyonlara katılmalarını da talep etti. Mektubunda, "eğer daha fazla asker gönderemeyecekseniz de, halen Afganistan'da görev yapan Türk askerlerinin görev yönergesinde yer alan kısıtlamaları yumuşatın" mesajı veren Amerikan Savunma Bakanı, bu isteklerini Ankara ziyaretinde bir de sözlü olarak iletecek.
AMERİKALI ASKERLER, TÜRKİYE ÜZERİNDEN TAHLİYE EDİLSİN
ABD yönetimi son dönemde Irak'taki Amerikalı askerlerin çekilmesi konusunda çalışmalarını hızlandırdı. Amerikan askerlerinin çekilmesi sırasında Washington yönetimi Türk topraklarını kullanmak istiyor. Çekilme operasyonunun başta İncirlik olmak üzere, Türk havaalanları ve limanlarından yapılması konusunda Gates'in "nabız yoklaması" bekleniyor.
TÜRKİYE'YE AMERİKAN FÜZE SİSTEMİ KURULSUN
ABD, daha önce Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne kurmak için anlaştığı füze savunma sisteminin üçüncü ayağını Türkiye'ye de kurmayı planlıyor. Gates'in bu konuyu da Ankara'da açacağı belirtiliyor. Pazarlıklar halen, ABD'nin Avrupa'daki füze savunma kalkanının üçüncü ayağını oluşturacak şekilde, Türkiye'de bir radar istasyonu kurulması üzerinde yürütülüyor. Diplomatlar, ABD'nin nihai planının radarı Türkiye'ye, İran sınırı yakınlarına koymak, savunma füzelerini Kafkasya'ya, büyük bir ihtimalle de Azerbaycan'a yerleştirmeyi planladığını kaydediyorlar. Türkiye'ye kurulacak olan "x-band" radar istasyonunun amacının, İran'ın gönderebileceği balistik füzelerin belirlenmesi ve buna karşı Amerikan savunma füzelerini harekete geçirmek olduğu ifade ediliyor. X band radar sistemleri, havadaki çok küçük objeleri bile belirleyebilme özelliğine sahip. Bu radarlar, potansiyel düşmanların gönderebileceği çok küçük füze başlıklarını bile ateşlenir ateşlenmez algılayabiliyor. Radarlara bağlı füze savunma sistemleri de derhal harekete geçirilerek, düşman füzenin hedefine varmadan havada etkisiz hale getirilmesi sağlanıyor.
//Zeynep GÜRCANLI- ANKARA//