Gönderen Konu: Osmanlı Çağı Askeri Teşkilatları  (Okunma sayısı 8953 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Zeki Velidi Togan

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 12
  • IRKÇI- TURANCI
Ynt: Osmanlı Çağı Askeri Teşkilatları
« Yanıtla #10 : 24 Haziran 2007 »
        D- KAPIKULU SÜVARİLERİ


           Bu askeri teşekkül Enderun kısmıyle dış saraylardaki iç oğlanlar ( Galatasar İç oğlanları gibi ) ve Yeniçerilerden " bölüğe çıkma " adı verilen rütbe atlamayla Kapıkulu Suvarisi olurdu. Bu askeri teşekl Yıldırım Bayezıd han çağında , Osmanlı çağında yetişmiş büyük savaşçılardan birisi  Kara Temirtaş Paşa'nın tavsiyesiyle kurulmuştur. Önceleri sadece sipah ve silahdar bölüğüydü. Daha sonradan sağ ve sol ulufeciler (Ulufeciyan-ı yemin , Ulufeciyan-ı yesar ) daha sonrada sağ ve sol garipler ( Guraba-i yemin , Guraba-i yesar ) olarak toplam altı bölüğe ayrılmışlardı.Fatih Sultan Mehmet Han çağında ise , Kapıkulu Süvarilerinin çocukalrı " veledeş " ismi ile alınmaya başlanmıştı.

      Sipah bölüğüne kırmızı bayrak , silahdar bölüğüne yeşil bayrak , sağ ve sol ulufecilere sarı bayrakta denirdi.Bunalrdan en kıdemlisi Sipah olup , sırasıyla sialhada , sağ ssol ulufeciler ve sağ sol garipler gelirdi. Sipahlar bölüğe ayrılıp bunların efradı Yeniçerilerden mürettep iken , silahdar bölüğü devlet ricalinin çocukalrından oluşurdu. Sağ ve sol ulufeciler enderun ve dış saraydaki iç oğlanlardan , sağ ve sol garipler ise gayrı - Türk olup savaşlarda yararlılık gösteren devşirme harici müslümanlardan oluşurdu. 
   
   Zamanla bu askeri kurumdaki , sınıların bölükleri sayı itibariyle Sipah bölüğü 20 bölük, Silahdar bölüğü 240 bölük , Sağ ve Sol ulufeciler 100 bölük, sağ ve sol garipler yüzer bölüğe kadar çıkmıştı. Her bölük 30 kişiden mürettepti.

    Bunlalr tımarlı Türk sipahilere benzesede , Türk sipahilerden ayırmak için giyim kuşamları değişikti ve Kapıkulu Süvarileri için , Sipahda dense , genel olarak Bölük Halkı denirdi ki  , Türklerden ayrı olduğu belli olsun.

      Kapıkulu Süvarileri , savaş esnasında Padişahımızın önünde , Yeniçerilerin arkasında bulunurdu. Sipah ve silahdarlar Padişahı ve Vezir-i Azamı korurken , Sağ ve sol ulufeciler  sultan sancaklarını , konak yerlerin ,  sağ ve sol garipler ise  harp ağırlıklarını  ve hazineyi muhafaza ederlerdi. İkametleri ise ortada Siğah ve silahdarlar, bunların sağında sağ ulufeciler solunda sol ulufeciler , onalrın sağında sağ garipler , solunda sol garipler ikamet ederdi. Sağ ve sol gariplerin bir görevide Yeniçerilere yapılacak yandan gelen taaruzları karşılamaktı.

     Sulh zamanında ise bunların tımarları , Devlet merkezine yakın yerlerdeki , otlakları bol yerlerde olması zaruruiydi. Sultan harbe çıkacağı zaman bunlar hemen toparlaınır, Sultanın kölesi olarak harbe katılırlardı.Merkeze yakın olmayan yerlerde bulunan Kapıkulu Süvarileri içinde , bir Kethüdayeri adlı zabitleri bulunurdu, büyük Kapıkulu zabitlerinin , rütbesi büyük köle olarak , Sultanın yanında olması zaruriydi.

     


 

     
TÜRK TARİHİ DENEN KAHRAMANLIK Şİ'RİNİ ,
YENİDEN YAZMAK İÇİN HARCAYACAĞIN KANDIR.
MISRALARI İÇİNDE EN GÜZELİ VE DERİNİ
BATIDA " NİGBOLU " DOĞUDA " ÇALDIRANDIR "..