Ben Kürdüm diyen Alevi ya soyunu unutmuş yada Ermenidir, bu bir gerçek. Bunun ispatini arayan Dersim ayaklanmasını incelesin. Orda asıl aktörler kim olduğunu.
Siz Tunceli Kürtlerini ve diğer Alevi Kürtlerini Türk olarak mı kabul ediyor sunuz? Sizce Sebahat Tuncel, Seyit Rıza, Ferhat Tunç, Aysel Tuğluk vs. soyunu unutmuş Türkler mi?
Diğerleri için sözüm yok ama Seyit Rıza için iki cümle yazmak istedim. Alevi aratırmacı İsmail Onarlı ve Rıza Zelyut'un araştırmalarında Elazığ-Tunceli hattında bir kopukluk söz konusu değilse Seyit Rıza baba tarafından Türkmendir. Ben Elazığ Baskil'de görev yaptığımda bana yakın köylerden Türkmen Alevisi olan ve Tükçe konuşan Yeni adı Kumlutarla eski adı Adaf olan köye çok gittim. Bu köyün eskiye dayalı akrabası olan Tabanbükü köyünü de gördüm. Ozan Teslim Abdal'ın köyü. Bu köy ile ilgili İsmail Onarlı şöyle diyor.
''Dedemizin Bayat boyuna ait damgamız var, sancağı var, seceresi var, vakfiyeleri var.’’ Aşiretin geliş yeri olarak da Bugünkü Kazakistan’ın Türkistan kenti ile Çimkent arasında bulunan Üç Kurgan bölgesini işaret ederek: ‘‘Atamız Oğuzların Bozok kolunun Günhanoğulların Bayat boyunun On-Er oymağındandır’’diyor.
Dedemiz dediği Şeyh Hasan. Tabanbükü köyünün kurucusu. Türkmen Alevisi. Eşinin birisi Tuncelilidir. Seyit Rıza bu hanımından gelen sülaledendir. Ve Osmanlının Türkmen kıyımı döneminde Tunceliye gitmişlerdir. İşte burası doğru ve kopukluk yok ise, asi, devlet ve Türk düşmanı Seyit Rıza baba tarafından Türkmendir. Türkmen de olsa gözümüzde sıfır. Elazığlı Türkmen kardeşlerim alınmasın sözümüze.
Bunu neden yazdım: Eğer araştırmacılar doğru yolda iseler, Tabanbüklü ve Adaflı Türkmenlerin hakkı yenmesin diye. Esenlikler.