Türk Birliği’ne doğru
Bakü’deki kurultayda Türk dünyasını bütünleştirme yolunda tarihi kararlar alındı
* Ortak dil ve alfabe oluşturulması için işeğitim alanlarında işbirliği geliştirilecek.
* Türk üniversiteleri arasında rektörler kulübü oluşturma çalışması başlatılacak.
* Türk dili konuşan ülkelerin parlamenter asamblesi kurulacak.
* Diğer devletlerde yaşayan Türklerin haklarının korunması için işbirliği yapılacak.
* Türk devletleri arasında enerji üretimi ve satışı konusunda işbirliği artırılacak.
* Soykırım yalanına karşı, Türk devletleri arasındaki işbirliği güçlendirilecek.
* Avrupa ve ABD’deki Türk diaspora teşkilatları arasında iletişim geliştirilecek.
* Türklere uygulanan terör ve soykırımlar, dünya kamuoyuna anlatılacak. ‰9’da
Bir olalım diri olalım!
Bakü’de üç gün süren 11. Türk Kurultayı’nda Türk birliğinin oluşturulmasına yönelik önemli kararlar alındı
Azerbaycan’nın başkenti Bakü’de üç gün süren 11. Türk Kurultayı sona erdi. Kurultayda, Türk birliğinin oluşturulması ve ilişkilerin geliştirilmesine yönelik önemli kararlar alındı. Kurultay’da oluşturulan komisyonlar hazırladıkları raporları sunarak, alınan tavsiye niteliğindeki kararları okudu.
İftira bertaraf edilmeli
Uluslararası İlişkiler Komisyonu raporunda, Yukarı Karabağ’daki Ermeni işgalinin kaldırılması gerektiği belirtilerek, Irak Türkmenlerinin bağımsızlıklarının korunması için Türk Devlet ve topluluklarının dayanışma içinde olmasının önemine vurgu yaptı. Türk devletlerinin parlamentolarında, Hocalı soykırımı ile ilgili yasa tasarılarının ele alınmasını isteyen komisyon, KKTC’ye yönelik izolasyonların kaldırılması ve Türkiye’ye yönelik sözde Ermeni soykırımı iddialarının bertaraf edilmesine yönelik çalışmaların yapılması kararını aldı. Eğitim Komisyonu ise, Türk dünyasının eğitim, kültür ve dilde işbirliğine yönelik etkinliklerin düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Enerji yatırım, ekonomi ve Hukuk Komisyonu da birer rapor hazırlayarak aldığı kararları bildirdi.
Türklük vurgusu
Bu arada kurultayın kapanış konuşmasını yapan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu önemli mesajlar verdi. Demirel, Türk Kurultayları’nın mimarları Azerbaycan’ın milli lideri Haydar Aliyev ve merhum Alparslan Türkeş’i andığı konuşmasına, kurultayların gerçekleşmesi için katkıda bulunan tüm Türk ve Azeri devlet adamlarına şükranlarını ileterek başladı.
Türk ismini Tanrı verdi
Türk cumhuriyetlerinin birlik ve beraberliğinin aynı zamanda dünya barışına ve tüm insanlığa katkı sağlayacağını dile getiren Demirel, Kaşgarlı Mahmut’un Divanı Lügatit Türk kitabında “Türk ismini Tanrı vemiştir” ifadesini hatırlattı. Türk halklarının ulu bir çınar olduğunu kaydeden Demirel, “Hepimiz bu yeşil çınarın dalları ve yaprakları olarak burada bulunuyoruz” dedi. Türk toplumunun değerlerinde “evde, işte, dergahta ayrım yapmayın. Bir olun, diri olun” ifadelerinin de yer aldığını dile getiren Demirel, “Birlik, beraberlik, işbirliği yapacaksanız, bu esaslar içinde yapın. Soylu bir millet olarak buradasınız” diye konuştu. Konuşması zaman zaman yoğun alkışlarla kesilen Demirel’e Orhon Anıtları maketi hediye edildi. Devlet Bakanı Yazıcıoğlu ise, Türkiye’nin kardeş Türk devlet ve topluluklarının kalkınmasına büyük önem verdiğini söyledi.
11. Türk Kurultayı’na katılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’nde verilen resepsiyona iştirak etti. Resepsiyon sırasında Azerbaycan Milletvekili Genire Paşayeva, Demirel’e saz hediye etti.
İşte tarihi kararlar
11. Türk Kurultayı’nda oluşturulan komisyonlar Türk dünyasının birliğine yönelik önemli kararlar aldı. Komisyonların aldığı kararlar özetle şöyle:
* Türk dili konuşan ülkelerin parlamenter asamblesinin kurulması için gerekli görüşmeler başlatılacak.
* Türk halklarının maruz kaldığı terör ve soykırımların, uluslararası kamuoyuna anlatılmalı ve terörle mücadele konusunda işbirliğine
gidilecek.
* Sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı, Türk devlet ve toplulukları arasındaki işbirliği geliştirilecek.
* Doğu Türkistan, Batı Trakya, Makedonya, Kırım Türkleri ile Çuvaş, Tatar, Nogay ve diğer devletlerde yaşayan Türklerin korunması için çaba gösterilecek.
* Avrupa ve Amerika’daki Türk diaspora teşkilatları arasında iletişim artırılacak.
* Türk devletleri arasında enerji işbirliğinin artırılması, enerji üretimi, nakli, satışı ve ithalatı konusundaki mevcut problemlerin ortadan kaldırılmasına yönelik gayret gösterilecek.
* Ortak dil ve alfabe oluşturulması yönünde karşılıklı işbirliği ve
Kültür, eğitim alanla işbirliği
geliştirilecek.
* Üniversiteler arasında rektörler kulübü kurulması ve ortak alfabe konusundaki çalışmalar yapılacak.
Haber : Selda Öztürk KAY -Bakü