Gönderen Konu: TÜRKİYEDE EN ÇOK KULLANILAN İSİMLER  (Okunma sayısı 20399 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı TÜRKİYEM

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 137
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden derlediği bilgiye göre, nüfus kütüklerine kayıtlı en çok kullanılan 20 kadın ismi şöyle sıralandı:

"Fatma, Ayşe, Emine, Hatice, Zeynep, Elif, Meryem, Şerife, Sultan, Zehra, Hanife, Merve, Havva, Zeliha, Fadime, Esra, Özlem, Hacer, Yasemin ve Hülya". 'Mehmet, Mustafa ve Ahmet'in ilk üç sırada geldiği erkek isim listesinde ise "Ali, Hüseyin, Hasan, İbrahim, İsmail, Osman, Yusuf, Murat, Ömer, Ramazan, Halil, Süleyman, Abdullah, Mahmut, Recep, Salih, Fatih" isimleri yer aldı.

EN ÇOK 'YILMAZ' SOYADINI KULLANIYORUZ

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre en çok kullanılan soyadları listesinde ise Yılmaz, Kaya, Demir, Şahin ve Çelik ilk 5 sırada yer aldı. En çok kullanılan diğer soyadlar ise şöyle sıralandı: "Yıldız, Yıldırım, Öztürk, Aydın, Özdemir, Arslan, Doğan, Kılıç, Aslan, Çetin, Kara, Koç, Kurt, Özkan ve Şimşek."

ADANA, İSTANBUL, ANKARA'DA FATMA, ISPARTA'DA AYŞE ÇOK

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerinde illere göre en çok kullanılan erkek ve kadın isimleri de yer aldı. Buna göre, İstanbul, Adana, Ankara başta olmak üzere birçok ilde en çok kullanılan kadın ismi Fatma olurken Isparta'da en çok rağbet gören kadın ismi Ayşe oldu. Yine Türkiye'nin büyük bölümünde 'Mehmet' ismi en çok tercih edilen ad olurken Giresun ve Gümüşhane'de 'Mustafa' ismi en çok kullanılan isim olarak istatistiklerdeki yerini aldı.

Öte yandan 2000 ile 2011 yılları arasında dünyaya gelen çocukların burç istatistiği de açıklandı. Buna göre; 11 yılda Türkiye'de 1 milyon 569 bin 25 çocuk oğlak burcuyla, 1 milyon 491 bin 724 aslan ve 1 milyon 438 bin 797 yengeç burcu olarak dünyaya geldi.

http://www.haber365.com/Haber/Turkiyede_En_Cok_Kullanilan_Ad_ve_Soyad/
TÜRK'ÜN KALBİNİN ATTIGI HERYERDEYİZ

Çevrimdışı TARDU KAĞAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 541
Ynt: TÜRKİYEDE EN ÇOK KULLANILAN İSİMLER
« Yanıtla #1 : 15 Şubat 2013 »
isimlerin içinde bir tane bile Türk ismi yok...Ne acı.Ne kadar çöl bedevisi varsa  kişi adı yapılmış.

Çevrimdışı KÜR ŞAD 2023

  • Türkçü-Turancı
  • ***
  • İleti: 104
Ynt: TÜRKİYEDE EN ÇOK KULLANILAN İSİMLER
« Yanıtla #2 : 15 Şubat 2013 »
Dini kaygılarla isim konulacaksa dahi, bu iş bir milli bir dini isim koymakla daha güzel bir şekilde icra edilmiş olur. Mehmet Kürşad, Mustafa Gökhan, Gökçen Nur gibi...
Ayrıca Fatih, Murat, Mehmet, Osman çöl bedevisi değildir!
Herkes istediği tercihte bulunma hakkına sahiptir, ama hiç kimse bir diğerine tercihlerinden dolayı hakaret etmemelidir.
TÜRK'E KEFEN BİÇENİN ÖLÜMÜ KORKUNÇ OLUR!

Çevrimdışı YALNIZKURTKARAGÜLLE

  • GÖKBÖRÜ SİNOP
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1345
  • Mekanı Uçmağda!
Ynt: TÜRKİYEDE EN ÇOK KULLANILAN İSİMLER
« Yanıtla #3 : 15 Şubat 2013 »
Dün bir olay yaşadım;
Adamın adı Casim, abi anlamı ne dedik demez olaydık babasına dümdüz gitti.... :kahkaha01: :kahkaha01: :kahkaha01:

TTK.
10 EYLÜL 2022'DE UÇMAĞA VARDI..!
TANRI DAĞINDA...
ATSIZ ATA OTAĞINDA, ULU ATALAR HUZURUNDA DİZ VURMAKTA!


Dört yanım soru, Tanrı'm
Hepsi en zoru Tanrı'm
Soruların zorundan
Soyumu koru Tanrı'm

Sen Tanrı değil misin, adını yargılatma
Sana Tanrı deyince, dinimi sorgulatma
Ya adam et bunları, ya beraber yaşatma
Kanı bozuk olanlar "Türk'üm" diyemesinler
Ve Türk'ün dik başını yere eğemesinler.

Çevrimdışı Çağrıbey

  • [GÖKBÖRÜ ANKARA]
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2204
  • Ne mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayana!
Ynt: TÜRKİYEDE EN ÇOK KULLANILAN İSİMLER
« Yanıtla #4 : 15 Şubat 2013 »

Dini kaygılarla isim konulacaksa dahi, bu iş bir milli bir dini isim koymakla daha güzel bir şekilde icra edilmiş olur. Mehmet Kürşad, Mustafa Gökhan, Gökçen Nur gibi...


Sayın KÜR ŞAD,
Sıraladığın adların Kürşad'ını, Gökhan'ını, Gökçen'ini anladım da yanlarına eklediklerinin Türkçe'yle ne ilgilerinin olduğunu anlayamadım. Yani her şeyde olduğu gibi ad koymak işinde de mi Arapça seçmek zorunluluğumuz var?
En azından, hiç olmazsa, bu otağ ve etki alanında şu lanet olasıca yabancı dillerin  kirini, pasını Türkçe'mize bulaştırmasak olmaz mı?
Sanırım bu kadarcığını bizden esirgemezsin?!


Ayrıca Fatih, Murat, Mehmet, Osman çöl bedevisi değildir!


Bak işte burada yanıldın. Bu adların hepsi Arapça, TARDU KAĞAN kandaşımızın dediği ve benimde katıldığım ifadesiyle çöl bedevisi, adlarıdır.
Buyurun anlamlarına bakalım. Türkçe miymiş, yoksa çöl bedevilerinin dili miymiş?

Fatih= Fettah (Arapça)
Türkçe Karşılığı : Zafer (Utku) kazanan, bir ülkeyi kendi ülkesine katan, büyük ve önemli iş bitiren başarılı kimse

Murat (Arapça)
Türkçe Karşılığı : İstek, dilek, amaç, erek, gaye

Mehmet=Muhammed (Arapça) (Türkler Muhammed yerine Mehmet demişlerdir. Muhammed'de, Mehmet'de Arap abaçasıyla aynı şekilde yazılmaktadır)
Türkçe Karşılığı : Çokça övülmüş, yüceltilmiş, güzel huy sahibi.

Osman (Arapça)= Belki çok şaşıracaksınız ama Arapça da yılan yavrusu demektir.


Herkes istediği tercihte bulunma hakkına sahiptir, ama hiç kimse bir diğerine tercihlerinden dolayı hakaret etmemelidir.


Herkesin istediği tercihte bulunma hakkı sadece ve sadece Türklüğün ve Türkçenin aleyhine bir şey söz konusu olduğunda öne çıkar. Yani başka alanlarda da sık sık öne sürülen fikir özgürlüğü, düşünce ve inanç hürriyeti, insan hakları vs gibi işleyişler en az yetmiş yıldır, yani Başbuğ Atatürk'ün uçmağa varmasından sonra, her zaman Türk'ün, Türklüğün, Türkçenin, Türklüğe ait değerlerin ve kazanımların aleyhine işletilmiştir.
Bu durum karşısında Türkçü bir otağda Türklüğün yaşamsal geleceği ve Türkçenin korunması endişeleriyle güdülen hassasiyetleri ve bu otağ bünyesinde en doğal tutum olan bir davranış biçimini "kişisel tercih", "milli ve dini birliktelik", "çöl bedevilerine ait adları Türkçe göstermek" gibi garipliklerle kesintiye uğratmaya çalışmaya, en hafif dille, "Müslüman mahallesinde salyangoz satmak" derler.
Otağımızda yer alan TÜRKÇEYE NASIL KIYDIK? adlı konu başlığını dikkatlice okumanızı öneririm. Buna rağmen hala aynı görüş ve düşüncede ısrar ederseniz bu otağda bulunma nedeninizi gözden geçirin ve bir sakıncası yoksa bizimle de paylaşın.

Ne mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayana!
Saygılarımla
Çağrıbey

Çevrimdışı KÜR ŞAD 2023

  • Türkçü-Turancı
  • ***
  • İleti: 104
Ynt: TÜRKİYEDE EN ÇOK KULLANILAN İSİMLER
« Yanıtla #5 : 15 Şubat 2013 »
Bu otağda bulunma gerekçemi daha önce söylemiştim. Türklük ve Türkçülük konusunda kendimi geliştirmek ve siz Türkçü kardeşlerimle fikir alış verişi içerisinde bulunmak. Ve sizlerle her konuda aynı görüşte olmadığımı, aynı görüşte olmak gibi bir zorunluluğumun bulunmadığını da ifade etmiş idim. Kimse bir diğerinden daha Türkçü olamaz. Kimse kimseye Türklük ve Türkçülük öğretme yarışında bulunamaz. Türkçülük fedakarlık, kararlılık, çalışkanlık, dava adamlığı gerektirir. Bu iddiada olan herkes şu veya bu şekilde Türkçüdür. Daha önce söylemiştim, şimdi tekrar ediyorum. Biz birbirimizi sevmek ve anlamak, her şeyimizle kaynaşmak zorundayız. Çünkü başka dostumuz yoktur. İhaneti yaşadığımız şu günlerde yeni bir Türkçülük hareketini birlikte başlatacağız. Fikir ayrılıklarındansa, birliktelikleri yüceltmekte fayda görüyorum.
Gelelim isimler meselsine. Birincisi ben bu isimlerin kökenlerine Türkçedir demedim. Atsız Atanın ifadesiyle söylemek gerekirse Türklerin milli dini olan İslamiyet, milletimizde kültürel bazı değişiklikler meydana getirmiş ve bu değişimler tamamen Türkleşerek kültür halini alarak günümüze gelmiştir. Dildeki yabancı kelimelere bakışımız bu olmalıdır. Nasıl Türkistan'dan Anadoluya gelerek burayı vatanlaştırıp birilerinin elinden alarak Türkleştirdiysek, bazı kelimeleri de haraç keser gibi alarak dilimize kazandırdık. Bunu yaparken dilin semantik ve fonetik çarklarını çalıştırarak kelimelere Türkün estetiğini ekledik ve dilimize aldık. Türkistan kökenli bir millet olduğumuz halde nasıl Anadolu'dan vazgeçecek değilsek, dillerden haraç keserek aldığımız kelimelerden de öyle vazgeçmeyeceğiz. Bu dediklerimi Arap Fars hayranlığına yorumlamayınız. Dilimiz Ziya Gökalp-Ömer Seyfettin çizgisinde, yeni lisan hareketine uygun olarak Türkçeleşmiş Türkçe olmalıdır.
İkinci bir mesele isimlerin anlamlarını vermişsiniz. Çoğu Atsız Ata'nın makalelerinden derlenmiş bilgiler. Hepsinin farkındayım. Yalnız şöyle bir durum var ki; hiç kimse yılan soyu anlamıyla Osman ismini tercih etmiyor. Türk için 2 büyük Osman vardır. Bunlardan birincisi halife Osman, diğeri Ertuğrul oğlu Osman'dır. Kelimenin yılan soyu anlamı tamamen değişmiştir. Dil yatağında akan bir varlıktır. Akışına müdahale edilemez. Kelime millete neyi çağrıştırıyorsa anlamı odur. Neyse Türkçe dersi gibi olmasın. Zaten Nihad Sami Banarlı hocadan öğrendik biz de bunları. Yanlış hatırlamıyorsam kendisi Atsız Ata'nın sınıf arkadaşıdır.
Özet olarak, tercih meselesidir. Çöl bedevisi gibi kırıcı sözlere gerek yok bence. İsteyen koyar isteyen koymaz. Bir savaş çıksa hep birlikte Türklük uğruna savaşmayacak mıyız? Türkçülük yarışının anlamı ne?
TTK :prbay
TÜRK'E KEFEN BİÇENİN ÖLÜMÜ KORKUNÇ OLUR!

Çevrimdışı Çağrıbey

  • [GÖKBÖRÜ ANKARA]
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2204
  • Ne mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayana!
Ynt: TÜRKİYEDE EN ÇOK KULLANILAN İSİMLER
« Yanıtla #6 : 15 Şubat 2013 »
Sayın KÜR ŞAD,
Bu otağın bir çizgisi vardır ve bu çizginin ne olduğu otağın her bölümünde apaçık gözükmektedir.
Sanki herkese göre bir Türkçülük anlayışı varmış gibi bir hava estirmişsiniz. Herkese göre bir Türkçülük tarifi yoktur/olmamalı. Olmamalı çünkü Türkçülük sınırları kesin hatlarla belli olan bir ülküdür. Siyaset üstü bir konumda olduğundan siyasi yapılanmalarda belki geçerli olan kişisel tercih ve görüş gibi anlayışları Türkçülüğe yamamaya çalışmak Türkçülüğün ruhuna aykırıdır.
Sizin dini güdüleri daha öne çıkartarak hareket ettiğinizi sezdiğim için, bu durumunuzu yadırgamadan ve sorgulamadan, bir başlığa yönlendirdim ki o başlığı okuyarak nazikçe ne demek istediğimizi daha iyi anla ve kendini ona göre toparlayıp çeki düzen ver demeye çalıştım ama sen o başlığa bakma gereği bile duymadın. Bu davranışın bende ister istemez senin peşin hükümlü ve kendine göre bir Türkçülük anlayışının olduğu Otağdan pekte bir şeyler öğrenmeye açık olmadığın kanısını uyandırdı.
Türkler bileğinin hakkıyla bedelini kanlarıyla ödeyerek ülkeler, yurtlar almıştır ama iş Türkçeye gelince senin dediğin gibi "haraç keserek" başka dillerden kelime alma diye bir şey yoktur. Böyle bir savda bulunmak dilbilimsel ve tarihi gerçeklere aykırıdır. Yabancı kelimeleri Türkler "haraç keser gibi" almamış, aksine Türkçeye zorla sokuşturulmuştur. Atsız Ata'nın makalelerinden haberdar olduğun anlaşılıyor ki Atsız Ata'nın dil konusunda ki makalelerini ve düşüncesini de bildiğinden eminim. Atsız Ata'ya rağmen başka dillerden kelime almayı "haraç kesmek" gibi tanımlamanın mantığını çözmekte zorlanıyorum.
Hem sonra Türkçe fakir, eksik ve yetersiz bir dil midir ki bazı şeyleri ifade etmekte zorlanıp başka dillere başvurarak bu eksiğini giderme yoluna gitsin.
Bu sözlerim size ve bu satırları okuyan herkesin kulağına küpe olsun.
"Eğer bir düşünce, bir duygu, bir fikir, bir oluş Türkçeyle anlatılamıyorsa başka hiç bir dille anlatılamaz!" Ya da anlatmaya çalışan kişi Türkçeyi tam olarak bilmiyor demektir.
Size bir itirazım da iki Osman konusundadır.
Bize ne halife Osman'ın adından. Biz dini gayelere dayalı bir düşünce izlemediğimizden başvuru kaynaklarımız her zaman Türk milli kültüründe yer almalıdır.
Devlet kurucusu Ertuğrul Oğlu Osman'a gelince bu adın gerçekte Arapça Osman değil Öztürkçe Ataman olduğu tarihi kayıtlarda yer almaktadır. Biraz araştırırsan böyle olduğunu göreceğinden eminim.
Seninle bir başka anlaşamadığımız konuysa "çöl bedevisi" tabiridir.
Türklüğün değişmez düşmanı ve arkasından hançerleyen aşağılık araba "çöl bedevisi" denilmesi seni neden rahatsız eder ki?
Evet biz burada "çöl bedevisi" tanımını aşağılık arabı aşağılamak amacıyla kullanıyoruz  ama arapçada bedevi kelimesinin anlamı "köylü arap", "çölde yaşayan göçebe" demektir.
Yani bizim aşağılamak için kullandığımız sözcük bizzat arapçada bir sosyal sınıfı tanımlamaktadır.
Bu arada benim adım da, ne yazık ki, katmerli bir arapça addır. Babam, annem bana bu adı vermişler. Keşke Türkçe bir ad verselermiş.
Ben çocuklarıma Türkçe adlar verdim ve çevremde söz geçirdiğim herkese de bunu ögütlemekteyim.
Ulu Başbuğumuz Atatürk'ün "Türk demek Türkçe demektir!" sözlerini unutmamak ve dikkate almak gerekmez mi?

Ne mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayana!
Saygılarımla
Çağrıbey



Çevrimdışı KÜR ŞAD 2023

  • Türkçü-Turancı
  • ***
  • İleti: 104
Ynt: TÜRKİYEDE EN ÇOK KULLANILAN İSİMLER
« Yanıtla #7 : 16 Şubat 2013 »
Tekrar tekrar aynı şeyleri konuşmanın bir anlamı olduğunu düşünmüyorum.
Burada altı çizilmesi gereken nokta Türkçe ile ilgili görüşlerdir. Ve bu tartışmanın sonunda okulda Nihal Atsızın kitaplarını okuttuğum için baskı gören bir TÜRKÇE Öğretmeni olarak forumdan atılacağımın da farkındayım.
Atsız Atanın dille ilgili makalelerini düzgün okursanız, dilden Türkçeleşmiş kelimelerin atılmasına taraftar olmadığına, bunun komünistlerin dili tahrip etmesinden başka bir şey olmadığını vurguladığına tanıklık edeceksiniz. Kaldı ki Atsız Ata tasfiyeci olsaydı aruzla şiirler yazmaz, yabancı kökenli kelimeler kullanmazdı.
İkinci mesele Osman--Ataman ikilemi henüz bilimsel bir gerçek değil sadece bir tezdir. Burada kelimenin kökü değil millet tarafından kullanılması belirleyicidir. Millete rağmen Türkçülük yapmak gibi bir aymazın içine düşecek değiliz.
Sınırları çizilen Türkçülük, yalnızca o görüşü benimseyenlerin sınırını çizdiği bir anlayış olup Türkçü demenin Türke taraftar olmak anlamıyla ele alındığını da gördüğümüz zaman Türkçülüğün Türkü sevmek ve yüceltmek ülküsü gibi bir ana çizgisi olduğunu, diğer ayrılıkların yalnızca görüş ayrılığı olduğunu farkedeceksiniz.
Neyse uzatacak değilim. Her şeye rağmen TÜRK IRKI SAĞ OLSUN!
NOT: Verdiğiniz başlığı okumadığıma dair doğa üstü güçlerle yaptığınız tahmini de ayrıca saygıyla selamlıyorum.
TÜRK'E KEFEN BİÇENİN ÖLÜMÜ KORKUNÇ OLUR!

Çevrimdışı o.öcal

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 556
  • TANRI DAĞINDA, UÇMAĞA VARDI...
Ynt: TÜRKİYEDE EN ÇOK KULLANILAN İSİMLER
« Yanıtla #8 : 16 Şubat 2013 »
Eh, benim adımı da tabuta yatırmışsınız bu arada. Ne yapalım baba yadigarı. Geçmiş yıllarda bir Türkçü sitede adımın neden Osman olduğu sorgulanmıştı. Oysa sorgulanan sayfanın altında Osman Batur'un resmi vardı.

Adı geçen isimler elbette Türkçe değillerdir. Dolayısıyla çocuklarımıza koymamamız gerekir. Fakat mevcut olanları da dışlayamayız. Hüseyin Nihal Atsız, Mustafa Kemal Atatürk, Osman Batur'da olduğu gibi.

Dilimize yerleştirilmiş ve teknoloji sayesinde hala yerleşmeye çalışan sözcüklerin yerine Öz Türkçe sözcükleri kullanmak birincil görevimiz olmalı. Ama dil alışkanlığı yok mu, alıkoyan nedenlerden birisidir.

Ne kadar doğru bilmiyorum ama bir Türkmen köyünde Osman ismine Otman denildiğini duymuştum.

UÇMAĞA VARDI..!
TANRI DAĞINDA...
ATSIZ ATA OTAĞINDA, ULU ATALAR HUZURUNDA DİZ VURMAKTA!

Çevrimdışı türkkaan

  • Yasakli
  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 61
Ynt: TÜRKİYEDE EN ÇOK KULLANILAN İSİMLER
« Yanıtla #9 : 16 Şubat 2013 »
Ben Türk olduğum halde adım arapça. Bu yüzden adımı değiştirmek için mahkemeye baş vuracağım. Değiştirirler mi hiç bilmiyorum.