Bugün Türkiye'de bir kisim cerkezim diyenlere bakinca, aralarinda cekik gözlüler var, bunlara Nogay Tatar Kirim Kazak birsey bulasmis, bulasmakla kalmamis ta kendileri gibi...
Ben bu cerkeslik konusunun icinden cidden cikamiyorum.
Kafkasya, tarih boyunca kavimler kapısı olmuştur. Pek çok kavim göçlerle yerleştiği gibi önemli etkilerde bırakmıştır. TÜRK soylu bozkır halkları da(İskit, Saka, Hun, Avar, Sabir, Kuban Bulgarları, Hazar, Kuman, Kıpçak, Nogay vs.) buraya göç etmiş ve yerli halklarını(çerkez, çeçen, lezgi, oset vs.) itaat altına alarak uzun yıllar hükmetmiştir. Dilleri, kültürlerine çok mühim etkileri olmuştur.
İçlerinde elbetteki ırksal karışmadan ve yukarıda saydığım sebeblerden ötürü Türk'e benzeyenler olması doğaldır. Örneğin yıllar önce bir Kabardey Çerkeziyle tanışmıştım. Şahıs, çerkezden çok Tatar ya da Nogaylara benziyordu. Lakin aldığı kültür, dil ve aidiyet Çerkezlik'ti. Dolayısıyla bu şahıs TÜRK olamazdı. Zaten kendisi de Kabardeyim, çerkezim deyip duruyordu.
Bu tarz örnekleri farklı topluluklarda da görebiliriz. Yalnız bunlar genel ahali içinde ufak nisbetlerdir. Birkaç defa ard arda karşılaşınca sanki olağan, genel bir durummuş yargıymış gibi gözükebilir. Ama dediğim gibi bunlar büyük toplumlar içinde küçük bir yüzde teşkil ederler.