Türk'ler arasindaki Mogol unsur, benim'de son zamanlarda aklimi fazlasiyla mesgul eden bir olgu'dur, Anda'larim.
Yakin zamanda, Taskent'li bir Rus Arkadas'imla (30'lu yaslarda) sohbet ederken (Irk, Irkçilikla uzaktan, yakindan alakasi olmayan biri), bana Orta Asya Türk'lerini söyle tarif etti, dogrulugunu onaylamayi size birakiyorum, fakat gördügüm görüntüler, bunu bence desteklemektedir; diyalog'u aktariyorum:
-Özbek'lerin dili Türkçe'ye yakin diyorlar, dogru'mu?
-Evet benziyor
-Orta Asya'da çesitli halklarin arasinda yasadin, nasil'dilar, onlari nasil tarif edersin?
-Suratlari en güzel ve gözleri en az çekik olan'lar TÜRKMEN'lerdir, onlar Müslüman'dir; Özbek'lerin gözleri onlarinkinden biraz daha fazla çekik'tir, onlar'da Müslüman'dir. Kirgiz'larin gözleri Özbek'lerinkinden daha çekiktir, bir bölümü Müslüman'dir. KAZAK'lar ise tamamen çinli'ye benzemektedir'ler, gözleri asiri derece'de çekik'tirler, Müslüman degil'dirler.
Dinlerini kenara koyurorum, çünkü önemli degil, DIN TÜRK'Ü bölemez.
Fizyonomik özellik'lerde, bana yanlis bilgiler vermedigi kanisindayim. KAZAK'lar çok agir sekilde Mogol'larla karisik'tirlar, özellikle Dogu bölgeler SAFKAN MOGOL ve tamamen Sari'dir. Umarim Türk'ler herseye ragmen çogunluktadir.
SAYIN AHISKALI ANDAM,
Sorunuzun cevabi açiktir. Türk Irki'nin olusumunda hem Beyaz (Sarisin, açik kahve rengi, ...) ve hem Sari (Asiri çikik elmacik kemik'leri, kapkara saçlar ve gözler) unsur vardir. Mogol Istilasi sonucu, Orta Asya Türk'leri, her zaman oldugundan daha fazla Sararmak durumunda kalmislardir, biz Anadolu Türk'leri ise kismi olarakta olsa, bazi Rum'lari, .. kiliç zoruyla döndermisiz (sayilari, kimi serefsizlerin söyledigi gibi çok fazla degildir, %15 bilemedin %20; biz Anadolu'ya geldigimizde, Bizans-Fars ve Bizans-Arap savaslari Anadolu halkini korkunç katliamlara ugratmis, öyleki, Bizans'li Imparator Manüel, Kayseri'ye kadar Ermeni yerlestirmis, bati'ya sürmüs!). Dolayisiyla, biz ve Özbek'ler aksi yönlerde kismi degisim geçirdik.
Bizimki fazla agir olmadi ve bugünkü Türkmen'lerle (Mogol'lardan daha az etkilenmislerdir) epey benzerlik gösteriyoruz.
Mogol Istalasi, bize çok sey kazandirip, çok sey kaybettirdi, hepimiz Sarardik (Anadolu'yada, en az 100 Mogol Asiret gelip, eriyip kaybolmus!)...
TTK ...