Türkkan Andam,
Bu tür araştırma ve tartışmalardan ben haz duyarım.Heleki Türklüğe hizmet ederse ,maksat doğru ortaya çıksın.Aşağıdaki bilgileri ben hrmetics.org etrüksten kestim.
(İkinci birşey Türklerde Moğol ve arien ırklardanda ortak özellikler bulunmuştur.Yoksa renkli gözlülerin tamamını Türk saymamamız gerekecektir.Homo sapkınlığı osmanlının içinde de yaygındı.)
Bunun dışında Etrüskler’in ölü gömme adetleri (Örneğin ahşap odalar) , toplumsal hayatları (Örneğin kadına verdikleri önem) ve sanatları Anadolu’daki başka toplulukları hatırlatmaktadır.
Etrüsklerin Kuzey’den geldikleri , Hint-Avrupa’lı bir kavim oldukları yolunda teoriler de olmasına rağmen çok fazla yandaş bulamamışlardır.
Etrüskler hakkında bir ilginç tez de Etrüsklerin Türk oldukları yolundadır. Atatürk’ün tarih tezi doğrultusunda Etrüsklerin de Etiler ve Sümerler gibi Türk kökenli olduklarına inanılmıştır. Atatürk’ün nezaretinde yazılan “Türk Tarihinin Ana Hatları “ adlı kitapta bu konuya da değinilir :
“ Özet şudur : Etrüskler , Türsenler , Türkalar Ege adalarında , Anadolu’da önceden oturmuş kavimlerdir. Bunlara Akalar , Ekeler , Etiler denildiğini biliyoruz.”
Bu kavimlerin Türk kökenli oldukları ise daha önceden belirtilmiştir.
Adile Ayda da babası , Atatürk ‘ün yakın çevresinden Sadri Maksudî ’nin yolundan giderek Etrüskler’in Türk oldukları yolunda pek de yabana atılmayacak deliller sunar. ( Bkz . Kaynakça ) Buna göre Latin dilinde etimolojisi açıklanamayan bir çok sözcük de Türkçe’den gelmektedir.
Bu arada Tyrrhen sözcüğü Yunanca’da Turrhnoi şeklinde yazılır ve h’ nın eskiden “a” sesi verdiğini hesaba katarak Turan adı ile bir ilişki düşünebiliriz.
Anda,
Bahsettiğiniz site Tarihi konulardan ziyade ezoterizm, mitoloji gibi konularda yoğunlaşmıştır. Oradaki makalede de zaten Etrüskler Türk'tür demiyor. Bu yönde iddialar vardır diye belirtiliyor.
Etilerin(Hititler) Türklükle hiç bir alakaları olmadığı yapılan arkeolojik buluntular sonucu ortaya çıkmıştır. Ne dilleri, ne kültürleri, ne de toplum yapıları Türk-Turanlı değildir.
Sümerlerin Turani olduğuna dair hem yabancı hem de yerli tarihçilerimizin ciddi eserleri mevcuttur.
Başbuğ Atatürk'ün emriyle yazılan Türk Tarihinin Ana Hatları da çıkışından birkaç ay sonra bizzat Başbuğ'un emri ile Milli Eğitim müfredatından kaldırılmıştır.
Etrüsklere gelirsek verdiğim bağlantı doğrudan Etrüsklerin yaşadığı bölgeden çıkmıştır. Çıkan freskler ve verilen kaynaklardaki açıklamalarda aşikardır.
Bugün bu sapkın adetleri ve kültürleri olan bir toplumun olan Etrüsklerin Türklüğünü savunan kişilerin başında eserlerinde kürtlerinde Türk olduğunu iddia eden Kazım Mirşan'dır. Onun iddia ve tezlerininde akademik olarak hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur.
Ünlü Türkçülerden Sadri Maksudi Arsal'ın kızı olan Adile Ayda Hanım'ın Etrüsklerle ilgili yazdığı kitaptan haberim var. Diğer iddialara nispet ile daha oturaklı olmasına rağmen; Etrüsklerin, Türk ve Turanlı olduğuna dair kesin deliller ne yazıkki bu eserde de mevcut değildir. Zaten Adile Ayda Hanım'da Dış İşleri Bakanlığında çalışan ilk hanım diplomatımızdır. Kendisi Tarihçi değildir.
Esenlikler,
TTK