Atatürk döneminde Anadolu'daki 64.000 kişi üzerinde yapılan antropolojik araştırma, Anadolu'daki halkın büyük bir çoğunluğunun Türk soyundan geldiğini kanıtlamıştır.
Ayrıca Türk tipinin Avrupa kökenli denilen Alpin tipinden hiç bir farkı olmadığı da kanıtlandı. Araştırmalara göre Alpinler brakisefal, ince burunlu, vasati (orta) boylu, beyaz tenli, kumral saçlı idiler. Alpinlerin kökeni ise Orta Asya'ydı. Alpin tipi Türk tipiydi. Yani Alpin ırkı Türk ırkıydı.
Türkçü bir genetik bilimci tarafından Türk tipi belirlenmiştir:
Türkler beyaz tenli (güneş ışığına maruz kaldığında pembeleşip kızarır), badem gözlü, vücuda oranla iri el ve ayaklı, brakisefal kafalı, düz veya hafif kemerli burunlu (ayrıca burunda gözle görülemeyecek, ancak elle hissedilebilecek bir çıkıntı var), seyrek kıllı, orta-kısa boylu, iri gövdeli, ince bilekli, küçük kulaklı, basık kafataslı, en fazla açık kahverengi gözlü ve genellikle kumral ve düz saçlı, geniş alınlı, küçük ağızlı, uzun boyunludurlar. Cilt ve et benlerine sık rastlanır. Ayrıca kafatasının arkasında Turan çıkıntısı adı verilen bir çıkıntı vardır.
Türkiye'deki halkın büyük çoğunluğu bu özelliklerin büyük bölümüne sahiptirler.
Fakat bir kişinin bu özelliklerden bir kısmına sahip olmaması, onun Türk olmadığını göstermez.
Genetiğe aşina olanlar baskın genleri ve çekinik genleri bilirler. Çinli genleri, Arap genleri, Fars genleri, dolayısıyla da Kürt genleri baskın genlerdir. Fakat Türk genleri çekinik genlerdir. Bu nedenle o kişi tek bir Arap, Fars, Kürt veya mongoloid gene sahip olsa bile o kişinin fiziksel özelliklerinde büyük bir değişim olur. Fakat geri kalan genleri tamamen Türk genleri olabilir. Bu nedenle insanların görünüşüne bakarak Türk oluğ olmadığına karar vermemeliyiz.
Şu anda Türkiye'deki insanların büyük bölümü Türk tipindedir ve Türkiye halkının %77'si Orta Asya genlerine sahiptir. Ayrıca Anadolu Türklerinin Hsiung-nuların, yani Asya Hunlarının, Hun Türklerinin soyundan geldikleri kanıtlanmıştır
TTK.
HunTürk arşivinden alıntıdır