Öncelikle belirtmeliyiz ki Azeri, Kıpçak, Kırgız vs. Türkçesi diye tanımlamalar yanlıştır.
Bunun yerine Azerbaycan lehçesi, Kıpçak Lehçesi vb. gibi tanımlamalar doğru olanıdır.
Ayrıca Azeri değil, Azerbaycan Türk'ü dememiz gerektiğini hatırlatmak isterim. Çünkü Azerbaycan Türklerine Azeri denilmesi Türk kimliğinin perdelenmesi ve unutturulmasına yönelik sinsi bir Fars uygulamasıdır.
Ben bu görüşe tamamen katılıyorum... Türk Dilinin Azeri lehçesi, Türk Dilinin Kırgız lehçesi demek en doğrusudur. Azerice, Kırgızca dersek bu İngilizce, Fransızca gibi farklı bir dilmiş gibi anlaşılabilir...
Azerice, Azerbaycanca, Azeri dili kullanılmaması gereken terimlerdir. (Acem oyunudur! Tamamen katılıyorum...)
Ancak Azeri Türkçesi demek neden kötü olsun? (Ben bunu Türk Dilinin Azeri lehçesi anlamında kullanıyorum. Azeri Türkçesi derken Türklük vurgulanmaktadır.)
Sonuç olarak Türk Dilinin Azeri lehçesi, Azerice adında ayrı bir dil haline getirilmeye çalışılıyor...
Bu başlık altında bu tehlikeye dikkat çektim... (Ve başarılı olduğumu düşünüyorum.)
"Türkiye Türkçesi kabul edilsin" Diyebilirsiniz ve demenizde de hiç bir sakınca yoktur.
Türk Dünyasında ortak Türkçenin her bakımdan gelişmiş olan Türkiye/İstanbul ağzı olması gerektiğinde hemen bütün Türk Dilbilimcileri ve aydınları ortak karara varmışlardır.
Türkiye Türkçesi ağırlıklı olarak kabul edilmelidir...
Ancak Türkiye Türkçesine girmiş Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca sözcükler ayıklanmalıdır. Daha önce belirttiğim gibi kitap, patlıcan, televizyon vb. iyice yerleşmiş sözcükleri ayıklamaya gerek yoktur.
Türkiye Türkçesi öncelikle Amerikan etkisinden çıkarılmalıdır!
Elimizde Orhun Anıtları var. Kaşgarlı Mahmud'un eseri var... TDK'nın yayımladığı eserler var... Bunlardan yararlanılabilir. Yeni sözcükler -uydurmacılığa kaçmaksızın- yaratılabilir.
Ülkemizde Türkiye Türkçesi'nin bozulduğuna buna karşılık Orta Asya Türk Devletlerinde kullanılan Türk lehçelerinin korunmuş olduğuna dair
yanlış bir anlayış vardır...
örneğin,
yol (Türkiye Türkçesi) = jol (Kazak lehçesi) = col (Kırgız lehçesi) = yol (Göktürk dili)
Sözcüğü hangi lehçe daha iyi korumuştur?
Türkiye Türkçesini küçümsemeyelim!
Kazak ve Kırgız lehçelerindeki J'leşme ve C'leşme Moğol etkisiyledir.