Gönderen Konu: IRK, MİLLET VE ETNİSİTE ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?  (Okunma sayısı 32239 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı KÜR ŞAD 2023

  • Türkçü-Turancı
  • ***
  • İleti: 104
Ülkemizde yaşanan kavram kargaşasını beynimizde sonlandırmak için soruyor ve görüşleri etkilememek adına görüş bildirmiyorum.
Irk nedir? Millet nedir? Etnisite nedir?
Irkçılık ve milliyetçilik arasındaki farklar nelerdir?
Türk soyundan gelmeyen ama Türk milletine bağlılık taşıyan kişilere nasıl bakmalıyız?
Türk devlet teşkilatı nasıl şekillenmelidir? Örneğin Türk soylu olmadığı halde Türk milletini seven bir şahıs devlet kadrosunda olmalı mıdır?
YORUMLARINIZI BEKLİYORUM.
TÜRK'E KEFEN BİÇENİN ÖLÜMÜ KORKUNÇ OLUR!

Çevrimdışı Börü Tegin

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 4
Türk ırkından olmak, kan ve beden olarak Türk olmaktır. Türk Milleti'nden olmak, kafandaki düşünceler ve hizmetlerinle Türk olmaktır. Günümüzde safkan olarak Türk kalmış birini bulmak, sadece Türk de değil herhangi bir ırk mensubu bulmak çok zordur. Çünkü Karahanlı ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir çok budun Türkler'in emirleri altında ve sınırları içinde yaşamıştır. Bu nedenle Ziya GÖKALP, Ömer Seyfettin, K. ATATÜRK gibi aydın kişiler Türk Milleti'ne ve varlığına çıkar gözetmeden hizmet eden herkesin Türk Milleti'ne mensup olduğunu söyler. Buna nazaran ATSIZ ve Atsız Mecmua'daki yoldaşları Türk ırkı'na doğuştan mensup olunabileceğini ve biz Türkler'in diğer ırklara oranla daha üstün yaratıldığımızı söyler. Benim açımdan Türk hisseden, Türk'e çıkarsızca hizmet eden Türk'tür. Ne mutlu Türk'üm diyene! :prbay

KaraTekin

  • Ziyaretçi
Yeryüzündeki her irk belli oranda karismistir bu dogrudur lakin bize empoze edildigi gibi hic bir millet kendi irkinin karistigini söylemez ve bunun üzerinden kendi milletini vurmaz.
Sayet her irk karismis haliyle biz Türklerde tee Karahanlilardan buyana karistik(!) dolayisi ile irkcilik yapmanin bir anlami yoktur düsüncesine hakim olursak bunun bir ucu ümmetcilige diger ucuda soysuzluga kadar gider.
Evet her irk öyle veya böyle belli oranda karismistir bunu Atsiz Ata'da kabul eder ve bu karisma belli ölcüyü gecmedigi müddetce irk'i özelligin bozulmayacagini söyler. Varsayalim ki asirlardan buyana bir cok milletle yan yana yasamamizdan dolayi Türk irkinin icine % 20 oranin da yabanci irklardan karisim oldu, ilmi bir gercektir ki belli bir zaman sonra bünye(irk) kendi icine giren bu azinliklari temizlemektedir.

Türk soylu olupta; Türk düsmani etnisite soysuzlarinin, ümmetci bozuntularinin, millet düsmani kizilcik kozmopolit kansizlarin söyledikleri zirvalari kabullenenlerin aklina tüküreyim emi. Türk irki öyle sanildigi gibi onunla bununla karismamistir ve hala bugün Anadolu Türklügünün ekseri cogunlugu Orta Asya'dan geldigi gibi saf kan kalabilmistir cünkü biz Türklerde sert Oba yasantisi hakim oldugu icin disardan bir yabancinin Türk ailesi icine girmesi kolay kolay mümkün degildi. Bu karisma durumu daha cok Cinliler, Farslar gibi asirlarca ayni bölgede yer degistirmeden yasayan milletler icin gecerlidir.

Çevrimdışı Börü Tegin

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 4
" Evet her irk öyle veya böyle belli oranda karismistir bunu Atsiz Ata'da kabul eder ve bu karisma belli ölcüyü gecmedigi müddetce irk'i özelligin bozulmayacagini söyler." Irk özelliklerinin bozulacağını yahut ırkçılık anlayışına karşı kendi yorumumu ifade etmedim. Yazdığım görüş Genç Kalemler dergisinde toplanan ve Türkçülüğün temellerini atan aydınların görüşüdür.

KaraTekin

  • Ziyaretçi
" Evet her irk öyle veya böyle belli oranda karismistir bunu Atsiz Ata'da kabul eder ve bu karisma belli ölcüyü gecmedigi müddetce irk'i özelligin bozulmayacagini söyler." Irk özelliklerinin bozulacağını yahut ırkçılık anlayışına karşı kendi yorumumu ifade etmedim. Yazdığım görüş Genç Kalemler dergisinde toplanan ve Türkçülüğün temellerini atan aydınların görüşüdür.

Madem kendi görüslerini degilde baskalarinin görüslerini burda yaziyorsun ve bunun üzerinden Türkcü fikriyatin olmazsa olmazi olan "soyculugu" kelime oyunlari ile üstü kapali elestiriyorsun o zaman senin yerin burasi degildir.  Hadi bakalim simdi senin gibi düsünen kozmopolit böceklerin yanina defol git...

Çevrimdışı KÜR ŞAD 2023

  • Türkçü-Turancı
  • ***
  • İleti: 104
Konu istediğim çizginin dışına çıkıyor. Gerçekten kafamı kurcalayan meseleler bunlar. Kavramları iyi oturtmak lazım. Birebir tartışmaya girmeden herkesin sorduğum sorular üzerine yoğunlaşsın lütfen. Birimizin bilmediğini bir diğerimiz biliyor olabilir. Ben karışımla ilgili bir şey sormadım. Irk ve millet arasındaki farklar, sosyolojik izahlarla birlikte nelerdir? Irkçılıkla milliyetçilik arasındaki farklar nelerdir? Ve Türk ırkından olmadığı halde kafasında soru işareti kalmadan Türkleşenlere nasıl bakmalıyız. Sorularımı başta sormuştum zaten. Rica ediyorum karışma konusunu kapatıp başa dönelim. Karışma konusuna açıklık getirmek için elimizde gen bilimine ait veriler olması lazım zaten.
TÜRK'E KEFEN BİÇENİN ÖLÜMÜ KORKUNÇ OLUR!

Çevrimdışı daglargibi

  • Yasakli
  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 250
Bizde bu "Irk-millet-etnisite" kavramlarini aciklamaya kalkarken gercekten de kavram kargasasi olusuyor, herkes kendine göre bir kavram ortaya atiyor. Bende kendi görüsüme göre bir kavram ortaya atacagim. Irk tabiri bence kök'tür yani Türk derken Irk tabiri kullanmaktansa etnik tabiri kullanmak daha dogrusudur, peki nedir Irkimiz ? Türklerin Fin-Ogur Turan Irkindan geldigi bilinen bir gercektir bununla beraber Avrupa'daki Antropologlar yaptiklari arastirmalar da Anadolu Türklerinin "Alpin Irkin"dan geldigini idda etmektedirler.  Türk kelimesi etnisiteyi ifade eder, Irkimiz da Fin-Ogur Turan Irkidir. Irk kelimesi daha cok köken icin kullanilir Almanlarin kökü Germenler, Ruslarin kökü Slavlar gibi vs. Türk kelimeside bir etnisitenin ifadesidir. Millet kavramina gelince buda Fransa devletinde oldugu gibi o ülkenin vatandasligini elinde bulunduran topluluklara verilen bir isimdir bu nedenle bizde bazi sözde aydinlar Türk milleti derken icine kürdü, lazi, cerkezi de katarlarki etnisite ile mlliyeti bir birine karistirirlar.

Çevrimdışı YALNIZKURTKARAGÜLLE

  • GÖKBÖRÜ SİNOP
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1345
  • Mekanı Uçmağda!
Bende kendi görüsüme göre bir kavram ortaya atacagim. Irk tabiri bence kök'tür yani Türk derken Irk tabiri kullanmaktansa etnik tabiri kullanmak daha dogrusudur, peki nedir Irkimiz ?

Türk kelimeside bir etnisitenin ifadesidir. Millet kavramina gelince buda Fransa devletinde oldugu gibi o ülkenin vatandasligini elinde bulunduran topluluklara verilen bir isimdir bu nedenle bizde bazi sözde aydinlar Türk milleti derken icine kürdü, lazi, cerkezi de katarlarki etnisite ile mlliyeti bir birine karistirirlar.

 ? ? ? ? ? ?

TANRI TÜRK'Ü KORUSUN.
10 EYLÜL 2022'DE UÇMAĞA VARDI..!
TANRI DAĞINDA...
ATSIZ ATA OTAĞINDA, ULU ATALAR HUZURUNDA DİZ VURMAKTA!


Dört yanım soru, Tanrı'm
Hepsi en zoru Tanrı'm
Soruların zorundan
Soyumu koru Tanrı'm

Sen Tanrı değil misin, adını yargılatma
Sana Tanrı deyince, dinimi sorgulatma
Ya adam et bunları, ya beraber yaşatma
Kanı bozuk olanlar "Türk'üm" diyemesinler
Ve Türk'ün dik başını yere eğemesinler.

Çevrimdışı daglargibi

  • Yasakli
  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 250
Irk-        Etnisitenin tarihsel köküdür.
Etnisite- Türk tabiri bir etnisitenin ifadesidir.
Millet-    Irk ve etnisiteden farkli olarak daha cok vatandaslik tabiri ile birlikte anilabilir.

Çevrimdışı daglargibi

  • Yasakli
  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 250
Türkcüler millet tabirini etnisite anlaminda kullanirken bugün Türkiye'de kullanilan millet tabirinin asla bununla bir ilgisi yoktur, bugün Türkiye'de devletin üst kademesinden medya'ya kadar kullanilan millet tabiri Türkten cok Türkiye Cumhuriyeti vatandasligi icin kullanilmaktadir.