Millet: Bazi dönemlerde veya cografyalarda ayni kökenden olmadiklari halde "din, cografya, kültürel" birliktelige sahip farkli kökenlerden meydana gelmis topluluklari da bir bütün olarak ifade edebiliyordu. Örnegin Osmanli'daki millet tanimi daha cok "millet esittir ümmet" anlayisi olarak inanc bazinda kabul görüyordu.
Yine Fransizlar, Ispanyollar hatta Cinliler de bu tanim icin örnek olarak verilebilirler. Bu üc milletin tarih icerisindeki olusumlarinda bazi farkli etnik unsurlar bir araya gelerek etkili olmustur. Örnegin Fransizlari meydana getiren üc ana etnik unsur vardir ki bunlar; Kelt, Germen ve Latin topluluklaridir. Yine Ispanyollar iki farkli toplulugun karismasi ile meydana gelmis bir millettir. Örnek verdigim bu üc millet icin soy=köken bir anlam ifade etmez, bunlar daha cok kültürel, cografik, tarihsel, inancsal birliktelige önem verirler.
Hülasa bazen "Millet" ifadesinin icine; dinsel, tarihsel, kültürel, irksal, bölgesel ve cografi bazi faktörler de girebilmektedir.
Bunu bugün icin biraz daha acacak olursak sayet olusumlarinda baska unsurlarin bulunmadigi Türk, Alman, Japon gibi milletler icinde kullanabiliriz diger taraftan ülke bazinda Isvicre, ABD, Kanada, Avustralya gibi kozmopolit yapiya sahip ülkelerdeki topluluklar icinde kullanabiliriz.
Bu durumda millet kavramini iki ana baslik üzerinde degerlendirebiliriz:
1- Kültürel, cografi, dinsel ve ortak tarih bilinci etrafinda birlesen topluluklar ki bu kategoride Fransizlari, Ispanyollari, Isvicrelileri, Cinlileri, Amerikalilari degerlendirebiliriz.
2- Türkler, Almanlar, Japonlar, Ruslar ve Araplari; soy, irk, kültür, dil ve ortak tarih bilinci etrafinda birlesen milletler olarak ikinci kategoride degerlendirebiliriz.
Bununla birlikte bir diger önemli husus ise devletler kurmus, kültürel miras birakmis, Dünya tarihinde derin iz birakmis irklarin varabilecegi en üst basamak olarakta görebiliriz millet olma noktasini. Örnegin cerkezler, kürtler, cingeneler, zenciler, aborjinler, eskimolar ve bunlara benzer diger topluluklar hem devlet kurma yetisine sahip olamadiklari icin, hem köklü bir tarihe sahip olamadiklari icin hem de kültürel mirasa sahip olamadiklari icin millet tanimi icine giremezler halbuki Aborjinler, Eskimolar soylarinin safiyetini en fazla koruyabilmis topluluklardan birisidir. Bu kategoride yer alan topluluklar icin "kabile, asiret, klan, topluluk" gibi tanimlamalar bana göre en dogru ifade seklidir. Demek ki bir toplulugun millet olabilmesi icin her alanda bir cok hasleti bünyesinde bulundurarak olgunlasmasi lazimdir.
Irk: Ayni kökenden gelen, olusumunda baska topluluklarin bulunmadigi milletler icin kullanilir. Buna en güzel örnek; Türkler, Japonlar, Almanlar ve Norveclilerdir bana göre. Bu ifade "millet"ten farkli olarak dar manada soyu-kökeni ifade etmektedir.
Etnisite: ifade olarak irk ile ayni kategoride gibi görülse de asli unsur icinde bulunan farkli topluluklari da ifade eder. Örnegin Türkiye'deki kürtler, cerkezler ve diger azinliklar birer etnisitedir bize göre. Yine ülkemizdeki etnisitelerden kürtleri ele alacak olursak, bu topluluktan icin kendi icinde soy birligi kan birligi olan bir irk diye bahsedemeyiz.
Toparlayacak olursak Türk milletinin olusumunda baska topluluklar olmamasi sebebiyle hem irksal bir özellige sahiptir hem bir cok devlet kurmasi sebebiyle ve yine kültürel miraslar biraktigi icin büyük bir millet olma özeligine sahiptir. Irk ve millet tarifini Türkler icin bir arada kullanabiliriz.