Sayın TÜRK-KAN BEY'in yayınladığı makale Orhun kitabelerinde geçen "Oğuz","Dokuz Oğuz" konularında doyurucu açıklamalar getirmiş.Sağolsun. Anlaşıldığına göre konular üzerinde tam bir görüş birliği yok.Ben bu görüşlerden,Dokuz -Oğuzlar'ın,Seyhun Oğuzlar'ından ayrı olduğu görüşüne katılıyorum.Dokuz -Oğuzlar,daha sonra Uygur federasyonunda yer almışlardır.Uygur devletinin kuruluşunda önemli rol oynayacaklardır.Ancak zannedersem,Tung Baga Tarkan'ın Uygur hükümdarı Bögü Kağan'ı öldürüp yerine geçmsi ile Dokuz Oğuzlar'da bu kıyımdan büyük darbe almışlardı.Seyhun Oğuzlar'ı (24 boy),On Oklar'ın içinden çıkan(Türgişler'in yıkılması ile) ortaya çıkan bir topluluk olduğu görüşü daha uyun gibi."Türük Oğuz" hitabı konusundaki TiginNoyan Bey'in görüşüne kaılıyorum.
Ancak,yinede Oğuzlar konusunun bir yönünü almış. Orhun kitabelerinde,Oğuzlar üzerine yapılan seferlerin sayısında da bir sorun var! Şöyle ki;
Köl Tigin kitabesinde Oğuzlar üzerine yapılan sefer sayısı dört olarak verilirken,Bilge Kağan kitabesinde sayı beş olarak veriliyor? Evet kitabenin birinde dört,diğerinde beş yazıyor.Bu farklılığın sebebi ne olabilir?
Saygılarımla.