Kaynak :
TURANİA.NET-TuranianDominatorŞamanizm Nedir?Şamanizm, batılıların Moğolistan ve Sibirya'nın kadim ruhani inançları için kullandıkları bir terimdir.
Bu inançlar için daha doğru olan isim Tengerizm'dir. Şamanlar ibadet edilenler / tapılanlar değildirler, ancak Şamanizm'in itibarlı rahipleridirler. İnancımızı "Şamanizm" olarak adlandırmak, Hıristiyanlığı "Papazlık" ya da Museviliği "Hahamlık" olarak isimlendirmek gibi olurdu.
Tengerizm'de, acun canlıdır. Bitkiler, hayvanlar, kayalar ve su hepsi ruha sahiptir. Yurdun kötü bir hal almaması, kısırlaşmaması, verimsizleşmemesi için bu ruhlara saygı gösterilmelidir ve korunmalıdır. Bu nedenle, bireyin çevresini koruması ve dengelemesi son derece önemlidir.
Kişisel sorumluluk Tengerizm'in ikinci ana öğretisidir. Tengeristler "karma" inancına çok yakın olan "buyan" ismindeki bir kavrama inanırlar. Bireyin kendi davranışlarından sorumlu olması "doğru, dürüst" insan varlığının işaretidir.
Tengerizm'in üçünçü öğretisi "denge"dir. Denge, bireyin kendi içindeki, birliğin içindeki ve doğanın / çevrenin içindeki uyumluluğu korumak için önemlidir. Eğer bazı şeyler dengeden uzaklaşırsa, etrafta kötü ve zararlı şeyler olacaktır. Bu bir Şaman'ın ihtiyacı olan şeydir.
Şaman
Birçok batılı "Şaman"ı bir "ilaç uzmanı" ya da bir "büyücü doktor" olarak sınıflandırmaya çalışıyor. Sibirya'nın ruhani inançları bu fikirden çok daha fazla içeriğe sahiptir. Etrafta kendi alanlarında uzman olan bir çok tedavi edici kişi vardır. Bunlar "otoşi" (efsuncular), "barişi" (kırık-çıkıkçılar) ve "bariyaşi" (koca karılar) isimlerine sahip kişilerdir. Bütün bu uzmanlar ruhlar dünyasından bir çeşit yardım aldıklarına inanırlar.
İşte bu Şaman'dır, her nasılsa, ruhani dünyanın gerçek üstadlarıdırlar. Şaman, doğum esnasında ruhlar tarafından seçilir ve "udha" ismindeki ilave bir ruh şamanların içine girer. Bu ruh onlara yardım eder ve şamanı korumaları için diğer ruhları bir araya getirir. Eğer bu koruma olmazsa, ritüellere ve öteki dünyalara seyahat etmeye kalkışmak çok tehlikeli ve akılsızca olur.
Şaman'ın asıl işlevi kendi cemiyetindeki dengeyi onarmak ve sürdürmektir. Şamanlar kutsamaları, koruma ritüellerini, avlanma büyülerini ve kehanetleri yönlendirirler. Aynı zamanda kişinin içine ruh girmesi, ruhani kirlenmeler, ruhun kaybolması ve lanetler gibi ruhani nedenlerden kaynaklanan hastalıkları iyileştirirler. Şamanlar aynı zamanda geleneksel kültürün bekçileridirler. Bunun nedeni kadim geleneklerin bilgilerine sahip olmalarıdır, onların danışmanlığı çağlardan çağlara hep aranmıştır.
http://www.tengerism.org/9255.gifKaynak: What is Shamanism
(Çeviri bana aittir.)