Ben baba tarafından Aydın Çine bahçearası köyü
Anne taraından Muğla Bodrum çamarası köyü ve Aydın Koçarlı kızılkaya köyündenim soyum nereye dayanıyor merak ettim.
İyi günler.
Sayın BahadırKAYA Varsak Türklerinden Olmalısınız.
Varsaklar'ın Aydın'a gelişleri konusunda farklı görüşler söz konusudur. Bazı araştırmacılar Varsaklar'ın 18.yüzyılın başlarında, bazıları ise 19.yüzyılda Aydın'a geldikleri görüşündedirler.
"Aydın İli Tarihi" adlı esere göre, Farsak (Varsak) Yörükleri Kozanoğulları oymağından olup, 1717 tarihinde Aydın vilayetine gelmişlerdir. Bu aşiret mensuptan Çine ve Mazun dağlarına, Savranderesi ve Cincin köylerine iskan edildiler. Mazun dağlarına iskan edilenler, kışın eteklere inerler, yazın ise dağın yukarlarına çıkarlardı. Diğer bir rivayete göre, bu Varsak aşiretleri XIX. yüzyılın ikinci yarısında, Aydın'ın merkez nahiyesi köylerinden Tepe mahallesi ile, yine Aydın'ın Koçarlu kazası köylerinde yerleşmişlerdir. 18. yüzyılın ilk yıllarında Çine, Mazun dağları ve Savranderesi gibi yerlere iskan edildikten sonra 19. yüzyılın ortalarına doğru nispeten ova ve çok yüksek olmayan, özellikle Koçarlu ve köylerine yerleşmişlerdir.
İlçenin 43 köyü, iki kasabası ve bir bucağı vardır. Bu köylerin bazıları tamamen, bazıları ise kısmen Varsak'tır. Varsak bulunmayan köyler de mevcuttur. Biz burada kısmen veya tamamen Varsak olan köyleri vermeye çalışacağız.
Çakırbeyli, Boydere, Boğaziçi, Çakmar, Gözkayası, Hacıhamzalar, Orhaniye, Bedirler ve BAHÇEARASI (Bu kaynağa göre Koçarlı ilçesine bağlı görünüyor sonradan Çine’ye bağlanmış olabilir.) köylerinin tamamına yakını Varsak'tır. Diğer taraftan Cincin, Bağcılar, Birci, Gaffarlar, Karadut, Mersin Beleni, Tekeli, Yağhanlı ve Karacaören köyleri de kısmen Varsak'tır.
Koçarlu'ya bağlı olmayıp Aydın merkeze bağlı olan Savranderesi bir Varsak köyüdür.
Kaynağa Göre:
‘Koçarlu'nun Çakmar köyünden iki yaşlı şahıs bu konuda şunu söyledi: ‘
"Oğlum, bu köylerdeki Farsak Yörükleri buraya Konya tarafından gelmişler. Sebebi de oraların kuraklığıdır."
Bunlardan da anlaşılıyor ki Antalya'daki Varsaklar'ın Karaman'dan geldikleri gibi, Aydın'daki Varsaklar da büyük bir ihtimalle Konya-Karaman bölgesinden gelmişlerdir. Yalnız Antalya'ya XV. asrın sonlarında ve XVI.asrın başlarında göç ettilerse de, Aydın'a yaklaşık iki asır sonra XVIII. asrın başlarında gitmişlerdir.