Bugün insanların soyadları, kütüğünün kayıtlı olduğu il ve ilçe tarihleri bunları alenen meydana getirmektedir. Örnek vermek gerekirse kendimden ben Kayseri / Yeşilhisar / Kesteliç (Gülbayır) köyüne mensubum, Ana tarafım Aydın / Bozdoğan / Körteke köyüne bağlıdır. Afşar tarihinde Kesteliç köyü geçmektedir. Osmanlı arşivler, günümüzde en çok Afşar'ın yaşadığı bölgenin Kayseri olduğunu tebliğ etmektedir. Afşarlar'ın Bozdoğan aşireti de bulunmaktadır. Anam'ın kızlık soyadı Yörüktür. Kendi soyadım tamami ile Türkçe olmakla beraber anlamı eski Türkçe'de bazı kaynaklarda yiğit, çoğu kaynaklarda ulak, haberci anlamı taşımaktadır.
Ek olarak aile büyüklerinizden veya dahil olduğunuz köy, kasaba sakinlerinden tarihi ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Soyadı kanunları insanların dediği gibi "kafadan uydurma" değildir. O döneme ait insanların ne gibi özellikleri varsa o şekilde adlandırılmıştır. Bugün, TÜRK'lerin (bizlerin) özellikle kırma, melez soy mensupları tarafından meşrulaştırılmak istendiği apaçık ortadadır. Örneğin, fransız tarihçiler, TÜRK'lerin fizyolojik bir özelliklerinin olmadığını, dilimizin çok insana hitap ettiğini, göçebe hayatı yaşadıkları için kanının diğer insanlar ile karıştırdığını saf bir TÜRK ırkı olmadığı belirtirler. Hal bu ki özellikle Ata yurdu Hakasya, Ötüken, Altay Cumhuriyet'i bölgelerinde bulunan kemik örnekleri özellikle bugün İç Anadolu insanın fiziksel özellikleri ile bayağı örtüşmektedir. Beyaz veya Kumral ten, Küçük kulak, gibi özellikler Türklerin en belirliği özelliğidir.Ama radyoaktivide dediğimiz olayı sebebi ile insanların yaşadığı bölgeler gereği zamanla fiziksel değişimleri görülmektedir. Dil değişmesi ile kemik yapısı değişmesi yani insanoğlunun benzeme evresi çok kısadır. Örneklemek gerekirse bugün Kayseri,Çorum,Yozgat,Çankırı,Niğde,Nevşehir,Kırşehir gibi bölgelere gittiğiniz de çok af edersiniz yalnızca örneklemek içindir; Nördün, Nörüyüm, Hacı, "Firavun tohumu", "Gavur tohumu" gibi kelimeler dillere pelesenk olabiliyor. Kemik yapıları da bunlara eşdeğer zamanla insanlarda değişimler meydana getirebilmektedir. Bu tamami ile doğa dengesi ile alakalıdır. Bilindiği gibi yurdumuzun iklim şartları özellikle İç Anadolu'da fazlasıyla farklılık ve değişim gösterebilir. Güneş varken aniden kırk ikinde yağışları boy gösterebilir. Mart ayının ortasında bahara girmiş olmamıza rağmen kar yağabilir veya Temmuz ayında yağmur meydana gelebilir. İklim değişikleri insanların ruh ve fiziksel özelliklerini sık sık değiştirir. Sürek güneş ışınlarına maruz kalan birisi zamanla esmer olarak kalabilir veya çok az güneş gören birisi sürekli beyaz halde kalabilir bunlar senelik veya belli dönemler ile kısıtlı kalmaz insan hayatına direk etki ile bağlanır.
O yüzden Siz Ata ve Ana yurdunuzu il / ilçe / köy olarak belirtirseniz yardımcı olabiliriz.
Efendim öncelikle merhaba, ben afyonkarahisar'ın, şuhut ilçesi'nin, kayabelen köyü nüfusuna kayıtlıyım. annem de babam da buralıdır.
kökenimiz hakkında;Horasan(ortaasya'daki) taraflarında göçüp, kumalar yaylası eteklerine yerleşmiş türkmen/ bektaşiler tarafından oluşturulduğu gibi yaygın bir söylenti vardır ki, yüksek ihtimalle doğrudur diye tahmin ediyorum. ,
sizden ricam, afyon/şuhut/kayabelen köyü ve o civarda yaşamış, o bölgelere yerleşmiş Türk boylarını öğrenmek, bölgenin tarihi ile ilgili elinizde bilgi ve belge var ise bana ulaştırmanızdır. şimdiden hepinize teşekkür ediyorum. ve çok merak ediyorum...