Gönderen Konu: Türk Tarihi Üzerine Notlar  (Okunma sayısı 64866 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Böri

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1084
Türk Tarihi Üzerine Notlar
« : 18 Ekim 2011 »
Ayrı ayrı başlıklar açmak yerine, izninizle Türk Tarihi üzerine ilginç bulduğum konuları bu başlık altında toplayacağım...
___________________________________

KIPÇAK ÜLKESİ = 1300 YILLIK TÜRK YURDU

Kabaca bugünkü Ukrayna olarak tanımlayabiliriz ancak daha doğru bir tanımla Hazar Denizi'nden bugünkü Macaristan ve Bulgaristan'a uzanan alan 1300 yıllık* Türk yurdudur. Türkler bu alanda M.S. 400 yılından, 1783 yılına kadar egemenlik kurmuşlardır. (Bu alan, Avrupa Hun Devleti'nin egemenliğindeki topraklarla birebir çakışır.)

* not: Eğer İskit (Skyth) ve Sarmat kavimlerinin Türk oldukları ispat edilirse 1300 yıldan çok daha fazla bir zamanı kapsar. (Benim şahsi görüşüm İskit ve Sarmatların, Hint-Avrupalı ve Proto-Türk kavimlerinin karışımıyla oluştuklarıdır. Tam olarak hepsi Türktü diyemeyiz. Sarmatlar Alanların, Alanlar da Osetlerin atalarıdır. Osetler Türktür diyemeyiz!)

Avrupa Hunları, Türk asıllı gerçek Bulgarlar (Utigurlar, Kutrigurlar, Ogurlar dahil), On Ogurlar, Macarlar**, Sabirler, Avarlar, Hazarlar, Kıpçaklar-Kumanlar, Peçenekler, Altınordu Devleti, Kırım Hanlığı (ve Osmanlılar), günümüzün Kırım Tatarları;

hepsi Türktü ve aynı kavimdi.  :asker:   Bir Türk devleti yıkılırken bu devletin ardında kalan Türkler, yeni kurulan Türk devletine katılıyorlardı.

(Avrupalılar ise hepsini ayrı ayrı kavimler sayarlar. Bu bilim dışıdır!)

** not: Macarlar başlangıçta bir Fin kavmiydi. Ancak Türklerle çok karışmışlardır. Macar Arpad hanedanı, Hun hükümdarı Attila'nın soyundan geliyordu. Doğu Romalılar, Macarları "Türk" olarak görüyorlardı ve Macaristan Kralı Geza'ya(1074-1077) "Tourkia'nın (= Türkiye!) kralı" demişerdir:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:G%C3%A9za_I.jpg

Geōvitzas pistós králēs Tourkías = Tourkia'nın dindar kralı Geza

Koyu Katolik zihniyet ve Osmanlı'ya karşı Hristiyanlığın kalesi konumunda olmaları nedeniyle Macarlar, gerçek tarihlerine sırt çevirmişlerdir. Buna Avusturya idaresi de eklenmiştir. Gene de Macarlar, Komünist idareden önce bir Turan kavmi olduklarının bilincindeydiler. Daha sonra kültürel olarak ne yazık ki Yahudileşmişlerdir! Komünist idareden sonra da Avrupa Birliği hayranlığı yüzünden Turanlı atalarına sırt çevirmektedirler! (Elbette bilinçli Macarlar vardır!)

Avarların Türk mü, Moğol mu oldukları tartışmalıdır. Moğol asıllı Altınordu Devleti kısa zamanda Türkleşmiştir. (Halkı Kıpçaklardan oluşuyordu.)


Kafkasya'daki Balkar Türkleri de belki (Türk asıllı) Bulgarların soyundan gelmektedir.

____________________________________

TURCILINGI:

http://en.wikipedia.org/wiki/Turcilingi

(Wikipedia'dan örnekler veriyorum ama Wikipedia'da Türklüğe yönelik sayısız saldırı vardır! Bunu da belirtmek isterim...)

Turcilingi kavmi, Avrupa Hun Devleti'nin ortadan kalkmasından sonra ortaya çıkmış bir kavimdir. Turcilingi kavminin lideri Odoacer /Odovakar 'dır.

Odoacer sıradan biri değildir. M.S.476 yılında son Batı Roma İmparatoru Romulus Augustulus'u tahtından indirerek Batı Roma İmparatorluğu'na son vermiştir! (Odoacer sıradan bir Germen kabilesinin lideri olmamalıdır.) Odoacer'in İtalya'da kurduğu devlet kısa ömürlü  olmuş, Ostrogotlar tarafından yıkılmıştır.

Odoacer'in babası Edeko / Edekon'dur. Edeko, Hun hükümdarı Attila'nın adamlarından biridir!

Turcilingi'nin "-ing" takısı Germen dilinde "halk" anlamına gelir... Bu sözcüğü Nottingham ve Reading gibi İngiliz şehirlerinde (ve futbol takımlarında!   :-) ) bugün bile görmekteyiz...

-ing kısmını atarsak geriye "Turci" kalır ki, "Türkler" demek olabilir mi?   :?

Ve eğer Turcilingi = Türkler demekse,

Türk sözcüğünün Göktürklerden çok önceleri de (M.S. 476 civarı) kullanıldığı sonucuna varırız. Bu sonuç ayrıca Avrupa Hunlarının Türk olduklarını ve Türk adını aldıklarını gösterir!

not: Turcilingi safkan bir Türk kavmi değildi elbette. Hun-Germen karışımıydı... Çünkü Hun Devleti bile Hun-Germen (Got-Gepid) karışımıydı. (Aslında ne yazık ki Attila'nın ölümünden sonra bu nedenle kısa bir süre de çökmüştür!   :-(   Hunlar, Attila'nın ölümünden sonra Germenlerin ihanetine uğramışlardır! )
Türkiye'ye ihanet edenler cezalandırılmalıdır!

Çevrimdışı Böri

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1084
Ynt: Türk Tarihi Üzerine Notlar
« Yanıtla #1 : 19 Ekim 2011 »
HUN:

Tarih kitaplarında Asya Hunları "Xiongnu", Avrupa Hunları ise "Hun" olarak adlandırılıyorlar.

Çinliler Asya Hunlarına "Xiongnu" demişlerdir. Bu, günümüzde Çinceyi Latin alfabesiyle gösteren Pinyin sistemine göre yazılışıdır. Daha önce kullanılan sistem ise Wade-Giles sistemi idi. Wade-Giles'e göre "Hsiung-nu" biçiminde yazılıyordu.

Xiongnu = Hsiung-nu  (Aynı sözcüğün değişik sistemlerde yazılışıdır. Okunuşları aynıdır. )

Bu sözcüğün günümüz Çincesinde okunuşu "Şyunğnu" dur. (Buradaki "Ş" sesi de adeta HŞ'layarak çıkan bir sestir. "HŞyunğnu" biçiminde okuyorlar.)

not: Pinyin sisteminde X = "Ş" değerindedir. (Konuya uzak olanlar bu Xiongnu adındaki X'i "KS" sesiyle karıştırırlar... X'li bir isim diyerek, Çince yazılışlardan soğurlar. Bu Çince yazılışlarla Hun Tarihi onlar için içinden çıkılmaz bir hal alır! -Bilimadamlarımız ise bu okunuşları halkımızla paylaşmaz! Kendilerine saklarlar!-)

"Şyunğnu" da Hun sözcüğüne hiç benzememektedir. (İşte Türk karşıtları, -Yahudi-Ermeni asıllı tarihçiler ve Batılı tarihçilerin bir kısmı diyebiliriz- buna dayanarak "Avrupa Hunları ve Asya Şyunğnuları ayrı kavimlerdir ve Türk değildir!" demektedirler...)

Bu doğru mudur? Doğru değil, YALANDIR!

Bir kere bu okunuş günümüz Çincesindeki okunuşudur!

Eski Çincede okunuşu "Hongnu" dur. Ancak bu da batılılar okusun diye yapılmış bir okunuştur. Bunun da doğru Türkçe okunuşu: "Hunğ-nu" dur.

Bu sözcükteki "nu"(Çince) = "Köle" anlamındadır. Çinliler bu ifade ile Hunları küçültmek istemişlerdir. (Hunlar köle değildi elbette ancak Büyük Hun Devleti çökünce Hunlar ne yazık ki bir anlamda Çinlilerin köleleri oldular.)

Böylece "nu" kısmını atarsak, geriye "Hunğ" kalır ki "Hun" sözcüğüne benzemiyor mu?
__________________________________

W.Eberhard'ın eserleri çok değerlidir. O, eserlerinde Çince sözcüklerin tek tek "Türkçe okunuşlarını" vermiştir. Eberhard, Asya Hunları'ndan kitaplarında "H'yunğ-nu" biçiminde bahsediyor.

Ancak yanılgı şuradadır: H'yunğ-nu, H'yunğ-nu diye okunmuyordu! Eberhard bunu belirtir. H harfini kullanmamış, onun yerine H' işaretini kullanmıştır. Bunu tablolarında belirtir. Bu ses H sesi değil HŞ'layarak çıkan bir Ş sesidir.

Yani Eberhard da "Şyunğnu" biçiminde okuyordu... (Bu okuyuş doğrudur ama günümüz Çincesinde okunuşudur!)

Sonuç olarak; Xiongnu = Şyunğnu = Hsiung-nu = H'yunğ-nu = Asya Hunları

ve bunun Eski Çincede okunuşu: Hongnu = Hunğ-nu

"nu" da küçültücü olarak köle anlamına geldiğinden geriye sadece "Hunğ" kalır! 
____________________________________

Joseph de Guignes 1756 yılında (-Fransız İhtilalinden çok önce!-) yazdığı eserinde*  "Avrupa Hunları, Asya Hunlarından gelmektedir." demiştir.

Buna bir kanıt Avrupa'daki tarihçiler "Hunlar, Alanlara saldırdı." derken, aynı savaş hakkında Çinli tarihçiler "Xiongular ( = Hsiung-nular), Alanlara saldırdı." demektedir! Bu Hunların, Xiongnularla aynı kavim olduğunu gösterir.

Avrupalılar, ayrıca Attila ve Hunlara "barbar" derler... Oysaki bellidir ki arkalarında büyük bir kültür ve uygarlık birikimiyle Asya'dan Avrupa'ya gelmişlerdi. Sıradan "barbar" kavmi olsalardı Hunlar, hem Doğu Roma İmparatorluğu'nu hem Batı Roma İmparatorluğu'nu nasıl yeneceklerdi?

* not: Joseph de Guignes'in eseri "Histoire générale des Huns, des Mongoles, des Turcs et des autres Tartares occidentaux" = "Hunların, Türklerin, Moğolların ve daha sair Tatarların Tarih-i Umumiyyesi" adını taşır... "Büyük Türk Tarihi" adıyla 8 cilt olarak, 1976 yılında "yeni" baskısı yapılmıştır. (Daha önce defalarca belirttiğim gibi bu kitapların yeni baskıları yapılmıyor!!!)
______________________________________

Peki Hunlar kendilerine ne diyordu? Eski Çinliler kendilerine "Hunğ" demiş olabilirler... Hunlar, kendilerine ne diyordu? Genel kabul KUN dedikleri yönündedir...

Orhun Yazıtlarında (Göktürk dilinde) kün = "halk, kavim" anlamındadır.

Moğolcada da kün = "halk" anlamındadır.

Hun / Kun = Kün? olabilir mi?   :?
_______________________________________

AKHUNLAR: Avrupalı tarihçiler, Akhunlar Hint-Avrupa asıllı bir kavimdir diyorlar!  :-(   O dönemki Hint kaynakları onları "Huna" biçiminde anıyor. Hun asıllı yönetici bir sınıfın, Hint-Avrupa asıllı kavimler üzerinde (Yuezhi, Hint, vb.) egemenlik kurdukları açıktır. Zamanla Hunlar bu kavimlerle karışmıştır ve Göktürk-İran ittifakı karşısında yenilerek yok olmuşlardır.
Türkiye'ye ihanet edenler cezalandırılmalıdır!

Çevrimdışı Böri

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1084
Ynt: Türk Tarihi Üzerine Notlar
« Yanıtla #2 : 19 Ekim 2011 »
Şehit haberleri geldikten sonra yazdıklarımın ne kadar boş olduğu gibi bir hisse kapıldım...

Ancak aradan saatler geçtikten sonra yazdıklarımın değer taşıdığını farkettim.

Çünkü ders kitaplarımız Ermeni asıllı, Yahudi asıllı "içimizdeki hainler" tarafından tahrif edilmekte, zır cahil kitleler meydana getirilmektedir!

İlköğretim-Lise-Üniversite öğrencileri Türk Tarihi hakkında hiçbirşey bilmemektedir!
Türkiye'ye ihanet edenler cezalandırılmalıdır!

Çevrimdışı Böri

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1084
Ynt: Türk Tarihi Üzerine Notlar
« Yanıtla #3 : 30 Ekim 2011 »
12 HAYVANLI TÜRK TAKVİMİ / ÇİN TAKVİMİ:

2012 yılı Çin Takvimine göre "Ejderha Yılı" olacak...

Çinlilerin günümüzde de kullandığı bu takvimi geçmişte Türkler de kullanıyordu.

Bu konuda temel çalışma Osman Turan'ın "Oniki Hayvanlı Türk Takvimi" adlı eseridir.

Ziya Gökalp'ın da belirttiği gibi Türk kültürü, Çin kültüründen farklıdır ancak iki millet aynı medeniyetin bir parçasıdır. Bu takvim bunun en iyi kanıtıdır. Ziya Gökalp, "Türk Medeniyeti Tarihi" adlı eserinde 12 Hayvanlı Türk Takvimini de tanıtmıştır.

Ben de aşağıdaki çizelgede 12 Hayvanlı Türk Takvimindeki hayvan isimlerinin Türkçe-Çince-İngilizce karşılıklarını gösteriyorum... Fikir vermesi açısından karşılık gelen yılları da belirttim:

Sıçan = "shu" = rat (2008)
Sığır = "niu" = ox (2009)
Pars / Kaplan = "hu" = tiger (2010)
Tavşan = "tu" = rabbit (2011*)
Ejderha ="long" = dragon (2012**)
Yılan = "she" = snake (2013)
At = "ma" = horse (2014)
Koyun= "yang" = sheep (2015)
Maymun = "hou" = monkey (2016)
Tavuk = "ji" = rooster (2017)
Köpek = "gou" = dog (2018)
Domuz = "zhu" = pig (2019)

12 toplayarak veya çıkararak bütün yıllar kolayca hesaplanabilir:

Sıçan Yılı: 2008

2008 + 12 = 2020 (Sıçan yılı olacak)

2008 - 12 = 1996 (Sıçan yılıydı)

1996 - 12 =  1984 (Sıçan yılıydı)

1984 - 12 = 1972 (Sıçan yılıydı) gibi...


Eski Türkler bu yılları sırasıyla: Sıçgan, Ud, Bars, Tavışgan, Lu, Yılan, Yund, Koy, Biçin, Taguk, İt, Tonguz olarak adlandırmışlardır.

______________________________________

Türk asıllı Bulgarlar da aynı takvimi kullanmıştır:

"somor" = sungur /sıçan
"şegor" = sığır
"vereni" = evren / ejderha
"dilom" = yılan
"dvan" = yund / at
"tekou" = teke / koyun
"toh" = tavuk
"yethi" = it / köpek
"doh's" = domuz

İlk bakışta Türkçe değilmiş izlenimi veren bu sözcüklerin Türkçeden nasıl türediğini Talat Tekin, "Tuna Bulgarları ve Dilleri" adlı eserinde tek tek belirtmiştir.

somor < sungur     - m < ng  ses değişmesi olmuştur! -
şegor < sıgur < sıgır = sığır  - ş < s  ses değişmesi olmuştur! -
vereni < evren
dilom < cilom < cılam < cılan < yılan   - d < c < y ses değişmesi olmuştur! -
dvan < cuan < yun = yund / yunt (-t çoğul eki)  - d < c < y ses değişmesi olmuştur! -
tekou (okunuşu: teku) < tekü < tekegü = teke
toh < tawuk < taguk / takagu = tavuk
yethi < it < ıt = köpek
doh's < dokus <dogus < dongus < tonguz = domuz

Bu takvimin Eski Bulgarlar tarafından kullanılması, onların Türk asıllı olduğunun delilidir.

Türkiye'ye ihanet edenler cezalandırılmalıdır!

Çevrimdışı Böri

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1084
Ynt: Türk Tarihi Üzerine Notlar
« Yanıtla #4 : 02 Kasım 2011 »
TURCILINGI:   Yukarıda bu konuya değinmiştim...

L.N.Gumilev'in "Hunlar" adlı eserinde 584. sayfada, Attila'ya bağlı kavim adları sayılırken "Turcilingler" de sayılmıştır...

Türkçe çeviride Türkçe "-ler" çoğul eki kullanılmıştır.

Yukarıda açıklamaya çalıştığım gibi: Turcilingi'nin "-ing" takısı Germen dilinde "halk" anlamına gelir... Bu sözcüğü Nottingham ve Reading gibi İngiliz şehirlerinde de görmekteyiz.

Turci-l-ing-i

çözümlersek: En sondaki "-i" Latince çoğul ekidir. "-ing" ise Germen dillerinde (burada Got dili) halk anlamındadır...

Turci-ingi dememek için araya l (= L) sesi araya kaynaştırma harfi olarak konmuştur...

Geriye sadece "Turci" kalır. (Buradaki "-i" yine Latincedeki çoğul ekidir.)

Böylece elimizde "Turc" sözcüğü kalır!!! (ki "Türk" sözcüğüdür!   :-) )

Avrupa Hunları döneminde topluluğun genel adı "Hun /Kun"dur. "Türk" ise Hun boylarından birinin adı olmalıdır. (Bu Türk adını, Asya Hunları içinde bir boy da kullanıyor olmalıdır... Göktürklere adını, bu "Türk" isimli boy vermiştir. Daha sonra Türk /Göktürk egemenliğine giren diğer Hun boyları da "Türk" adını almıştır.)
_____________________________________

Got asıllı tarihçi Jordanes M.S. 551 yılında yazdığı "Got Tarihi" adlı eserde Turcilingi kavminden bahsetmiştir:

http://www.shsu.edu/~his_ncp/Jordanes.html


alıntı yapıyorum: it was not long before Odoacer, king of the Torcilingi, invaded Italy, as leader of the Sciri, the Heruli and allies of various races. He put Orestes to death, drove his son Augustulus from the throne and condemned him to the punishment of exile in the Castle of Lucullus in Campania. Thus the Western Empire of the Roman race, which Octavianus Augustus, the first of the Augusti, began to govern in the seven hundred and ninth year from the founding of the city, perished with this Augustulus in the five hundred and twenty second year from the beginning of the rule of his predecessors and those before them, and from this time onward kings of the Goths held Rome and Italy.

...

The western country, long ago governed by the rule of your ancestors and predecessors, and that city which was the head and mistress of the world,--wherefore is it now shaken by the tyranny of the Torcilingi and the Rugi?
____________________________________

metinde Torcilingi biçiminde geçiyor...

Turcilingi kavminin lideri Odoacer /Odovakar 'dır. Odoacer sıradan biri değildir. M.S.476 yılında son Batı Roma İmparatoru Romulus Augustulus'u tahtından indirerek Batı Roma İmparatorluğu'na son vermiştir! (Metinde de bu vurgulanıyor!)

Turcilingi sıradan bir kavim olamaz! Batı Roma İmparatorluğu'na son veren kavimdir!
_______________________________________

Jordanes'in eseri M.S. 551 yılında yazılmıştır. Yani Batı Dünyası "Turcilingi" adını bu tarihten beri bilmektedir.

Batılı Tarihçiler bu adın bilinmesini istemiyorlar... Turcilingi /Türk karşılaştırmasını yapmamışlardır!

Bu konuya dikkat çekmek istedim.

Türkiye'ye ihanet edenler cezalandırılmalıdır!

Çevrimdışı Böri

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1084
Ynt: Türk Tarihi Üzerine Notlar
« Yanıtla #5 : 02 Kasım 2011 »
ÇİN'İN KOMŞULARI:

http://www.chinaknowledge.de/History/Altera/altera.html

Bu sitede hepsi toplu halde gösterilmiş; Eskiçağ ve Ortaçağdaki  Di, Rong, Yuezhi, Hun-Türk, Moğol, Tunguz, Kore, Qiang-Tibet kabileleri belirtilmiş... (Çin'in diğer komşuları ve ticari ilişki içinde olduğu Japonya, Parthia, Roma, Sogd, Vietnam gibi ülkelere de kısaca değinilmiş...)
____________________________________

Bu konuda yazılmış en iyi kaynak eserlerden biri: W.Eberhard'ın "Çin'in Şimal Komşuları" adlı kitabıdır. Bu kitapta Hun-Türk, Moğol, Tunguz, Kore boyları tek tek gösterilmiştir.

(Daha önce belirttiğim gibi, bu eserlerin yeni baskıları yapılmalı, bu eserler geniş kitlelerin istifadesine sunulmalıdır... 1-2 bilimadamının bu eserleri ezbere bilmesi önemli değildir!!!)
Türkiye'ye ihanet edenler cezalandırılmalıdır!

Çevrimdışı Böri

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1084
Ynt: Türk Tarihi Üzerine Notlar
« Yanıtla #6 : 02 Kasım 2011 »
ÇİN VE MAÇİN:

Genelde "Çin", bildiğimiz Çin Ülkesi sanılır... Peki "Maçin" neresidir?

Öncelikle "Çin" = Kuzey Çin, "Maçin" = Güney Çin bölgeleridir.

Ancak "Çin ve Maçin" tabirinde kullandığımız "Çin" aslında Çin Ülkesi demek değildir!!!  :-o  &  :wink:

"Çin ve Maçin" tabirindeki Çin < Cın   (Bu Türkçe okunuşudur. Çince yazılışı: Jin /Chin, okunuşu: Cın)

http://en.wikipedia.org/wiki/Jin_Dynasty_(1115%E2%80%931234)

Cın adı "altın" anlamındadır. 1115-1234 yılında Kuzey Çin'de hüküm sürmüş bir hanedanın (ve bu hanedanın yönettiği ülkenin) adıdır! Bu hanedan Çinli değil, Tunguz-Mançu asıllıdır.

Cın / Jin / Altan / Kin / Chin / Nüzhen / Jurchen / Cürçet / Ju-Cın hepsi aynı hanedanın adıdır.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sung_Dynasty_1141.png

Haritada mavi alan Cın / Jin ülkesidir. (Kuzey Çin bölgesi)

Bu Cın adı, Çin adı ile karıştırılarak Arap ve İran uluslarına "Çin" biçiminde (-yanlış olarak!-) yansımıştır! İşte "Çin ve Maçin" tabirindeki "Çin" budur. (Doğrusu: "Cın")
_______________________________________

Aynı haritaya tekrar bakarsak, güneydeki Song (Sunğ) yazan turuncu bölge Güney Çin = "Maçin"dir.

Maçin < Manzi (Türkçe okunuşu: Mandsi)

Manzi / Manji / Machin / Mangi (Latince) /Maçin: çeşitli devirlerde, çeşitli dillerde aynı adın değişik yazılışlarıdır sadece... (okunuşu da zamanla Mandsi > Manci değişmiştir...)

Bu Manzi adı (okunuşu zamanla: Manci), Arap ve İran uluslarına "Maçin" biçiminde yansımıştır! İşte "Çin ve Maçin" tabirindeki "Maçin" budur. (Doğrusu: "Manzi")

http://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_China#Mangi

maddesi, Maçin için:

From Chinese Manzi (southern barbarians). The division of North China and South China under the Jin Dynasty and Song Dynasty weakened the dogma that China should be unified, and it was common for a time to call the politically disparate North and South by different names. While Northern China was called Cathay, Southern China was referred to as Mangi. Manzi often appears in documents of the Mongol Yuan Dynasty. The Mongols also called Southern Chinese "Nangkiyas" or "Nangkiyad", and considered them ethnically distinct from North Chinese. As Marco Polo used it, the word "Manzi" reached the Western world as "Mangi" (Machin). The Chinese, themselves, saw "Mangi" as a derogation and never used it as self appellation.

demektedir...

Man = "Güney barbarları demektir...

not: M.Ö. 200'lerde Güney Çin, Tayvan ve Vietnam'da Çin asıllılar değil, "Malay asıllılar" yaşıyordu! (Tarihçiler, bu gerçekleri es geçerler!)

O devirde sadece Kuzey Çin, Çin asıllıydı! Asıl Çinli olan kuzeyliler, güneylileri "yabancı" (barbar = "Man") olarak görüyordu ve onların ülkesine Manzi /Maçin = "Güney Barbarları Ülkesi" adını veriyordu.

Ancak aradan yüzyıllar geçtikten sonra (M.S. 1200'lere gelindiğinde) durum değişmiş, Güney Çin "Çinlileşmiş", buna karşılık  Kuzey Çin ise Türk-Moğol-Tunguz istilaları ile Çinli olmaktan çıkmıştı! Bu kez kuzeyli olan Türk-Moğol-Tunguzlar, güneylileri yine "yabancı" (barbar = "Man") olarak nitelendiriyor ve onların ülkesini yine Manzi / Maçin olarak adlandırıyorlardı. (Ama bu kez Güney Çinliler "gerçek Çinli" olmuşlardı! -Artık Malay asıllı değildiler...-)

_______________________________________

Bildiğimiz "Çin Ülkesi" adı nereden geliyor? :

http://en.wikipedia.org/wiki/Qin_Dynasty

Çin < Qin  (okunuşu: Çin)

Qin / Çin Hanedanı M.Ö. 221-M.Ö.206 yıllarında hüküm sürmüştür ve ülkeye "ÇİN" adını vermiştir!

Çin / Qin / Ts'in / Ch'in  aynı adın değişik yazılışlarıdır sadece!
________________________________________

Bu konuyu yazarken rastladığım bir linki de göstermek istiyorum, konu oldukça iyi işlenmiş:

http://turkishstudies.net/sayilar/sayi6/70inayetalimcan.pdf

Türkiye'ye ihanet edenler cezalandırılmalıdır!

Çevrimdışı Böri

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1084
Ynt: Türk Tarihi Üzerine Notlar
« Yanıtla #7 : 03 Kasım 2011 »
Reha Oğuz Türkkan'ın "Kızılderililer ve Türkler" adlı eserinin büyük bir bölümüne katılıyorum...
___________________________________

Bu konuyla ilgili daha önce not aldığım yazıları buraya aktarıyorum:

"tepe" (Türkçe) = tepec / tepetl (Aztek dili / Nahuatl)

yer adları:

Chapultepec, Popocatépetl, Cerro de Macuiltépetl , Cerro Teotepec, Cerro Zempoaltépetl,  Ometepec, Tlacotepec, Xochitepec, Tehuantepec, Zinacatepec, Yautepec, Nauhcampatepetl, Tuxtepec, Coatepec, Coscomatepec de Bravo, Coyotepec, Ixtepec, Jamiltepec, Jilotepec, Jonacatepec, Mapastepec, Ocotepec, Tepehuanes

Bu yer adlarındaki bütün "tepe" sözcükleri, tepe anlamındadır!
_____________________________________


Yaotl (Aztek dilinde) = "düşman" (Türkçe "yağı" sözcüğüne benziyor!)

itzcuintli (Aztek dilinde) = "köpek" ("it" sözcüğüne benziyor!)

______________________________________

KON-TİKİ:

Con-Tici Viracocha (İnka Güneş Tanrısı)

Tiki (Polinezyalıların tanrısı)

Kon-Tiki ~ Kün Tengri?

Kon = Kün = "Güneş"
Tiki = Tengri = "Tanrı"

____________________________________

ata (Eskimo) = "ata, baba"
ate (Dakota/Sioux) = "ata, baba"
tata (Quechua / İnka dili) = "ata, baba"

baba(Taino) = "baba" (Türkçe) = "baba"(Çince) = "baba"(Farsça)

not: Taino dili, K.Kolomb'un Antiller'de ilk karşılaştığı Kızılderililerin dilidir!


ya'ax (Maya dili) = "yeşil" < yaşıl (Göktürkçe)

Maya dilinde x, "ş" sesini göstermek için kullanılıyor... (ya'ax = "yaaş" okunur!)


K'iin (Maya dili) = "gün, Güneş" < Kün (Göktürkçe)

____________________________________

Bunlar "uydurma" değil, incelenmesi gereken bir konudur!



Türkiye'ye ihanet edenler cezalandırılmalıdır!

Çevrimdışı Böri

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1084
Ynt: Türk Tarihi Üzerine Notlar
« Yanıtla #8 : 07 Kasım 2011 »
"TİBET" ADI TÜRKÇEDEN Mİ GELİYOR?

Tibetliler elbette Türk asıllı değildir. Ancak tarih boyunca çok sayıda Türk ve Moğol, Tibetlilerle karışmıştır.
Tibetlilerin ataları olan Qiang (Ch'iang / K'iang; okunuşu: Çyanğ / ancak eskiden okunuşu: Kyanğ olmalı!) kabileleri, Asya Hunlarının (Xiongnu) müttefiki idi. (Bu konuda Eberhard'ın eserleri, Gumilev'in "Hunlar" adlı eseri, Türk Tarih Kurumu'nun yayımladığı "Han Hanedanlığı Tarihi" kaynak olarak belirtilebilir...) Qiang kavmi, Çinlilerle sürekli savaşıyordu! (Yani sanıldığı gibi Tibetliler çok da "barışçı" değillerdi geçmişte!)

Tibet adı, Orhun Anıtlarında "Tüpüt" olarak geçer.

Yine Orhun Anıtlarından öğreniyoruz ki "töpü" sözcüğü Göktürk dilinde tepe anlamındadır.

"-t" çoğul eki ile (Bu sadece Moğolca çoğul eki değildir... Diğer Altay Dillerinde ve Türkçede de mevcuttur: tarkan > tarkat gibi.)

töpü = tepe
töpüt = tepeler, yükseltiler (belki dağlar?)

ayrıca Orhun yazısında "ö" ve "ü" aynı harf ile gösterilir!!! (Töpüt, Tüpüt olarak da okunabildiği gibi; Tüpüt, Töpüt gibi de okunuyor olabilir!)

Bu durumda "Tibet" anlamına gelen "Tüpüt" = "Dağlık Ülke" anlamına gelebilir!

Tibet = "Tepeler"

Daha öncede belirttiğim gibi ben sadece bir amatör olarak (daha doğrusu bir Türkçü olarak) Türk Tarihi ve Türk Dili ile ilgileniyorum...

Bu konuya dilcilerin dikkatini çekmek isterim...

Wikipedia ne kadar kaynak olarak gösterilebilir? Bu konu tartışmalıdır... (Her isteyen bu ansiklopediye bir şeyler yazabilir...)

Ancak Wikipedia'da bulduklarımı da buraya aktarıyorum:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tibet

The English word Tibet or Thibet dates back to the 18th century.[8] While historical linguists generally agree that "Tibet" names in European languages are loanwords from Arabic طيبة، توبات (Ṭībat or Tūbātt), itself deriving from Turkic Töbäd "The Heights" (plural of töbän)

Burada aynen benim dediklerim yazıyor: Tibet'in Türkçe "tepeler" anlamında Töbäd sözcüğünden geldiği (Bana göre Tüpüt veya Töpüt deseydi daha doğru olurdu!) belirtiliyor...

__________________________________

tepe (Türkçe) < töpü (Göktürkçe)

bu böyle midir? Yoksa Göktürkçe hem "töpü" hem "tepe" sözcükleri beraber mi kullanılıyordu?

Çünkü yukarıda Kızılderililer üzerine yazdığım notlarda:


Alıntı
"tepe" (Türkçe) = tepec / tepetl (Aztek dili / Nahuatl)

Aztek / Nahuatl dilinde "-c" ve "-tl" 'nin sadece ek oldukları gözönüne alınırsa, Orta Asya'dan göç etmiş Kızılderili Aztekler bile "tepe" sözcüğünü kullanıyordu ki, "tepe, dağ" anlamındadır!

Bu nedenle "tepe" biçimi de eski bir biçimdir.

______________________________________

"Türk Tarihi Üzerine Notlar" başlığı altında yazdığım bu notlara yorumlarınızı bekliyorum...
Türkiye'ye ihanet edenler cezalandırılmalıdır!

Çevrimdışı Böri

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1084
Ynt: Türk Tarihi Üzerine Notlar
« Yanıtla #9 : 08 Kasım 2011 »
ÇİN HANEDANLARI:

Çince adlar, Latin alfabesine değişik sistemler ile çevrilmiştir. En önemli iki sistem: Pinyin ve Wade-Giles sistemleridir. Wade-Giles sistemi ağırlıklı olarak geçmişte kullanılıyordu. Pinyin sistemi günümüzde daha çok tercih edilmektedir.

not: Konuya uzak olanlar için, Çince adların değişik sistemlerle değişik biçimlerde yazılması içinden çıkılmaz bir hal alır... Çin tarihi ile hiç ilgilenmeyen biri "Xia" Hanedanı'nın adını "Ksiya" olarak okur! Başka bir kitapta gördüğü "Hsia" Hanedanı'nın adını "Hısiya" diye okuyabilir! "Ksiya" ve "Hısiya" diye okuduğu bu isimlerin aslında aynı hanedan olduğunun farkına varmaz! -Bu okunuşlar elbette yanlıştır. Bu aynı hanedandır ve "Şya" biçiminde okunur!- (Anlı şanlı bilimadamlarımız ise bilgilerini kendilerine saklarlar! Çince adların okunuşu ve Türk Tarihi ile ilgili Çince yazılan sözcüklerin nasıl okunması gerektiğini halka göstermezler!)

Aşağıda tarih sırasıyla Çin Hanedanları listesi ve okunuşlarını veriyorum:

Efsanevi hükümdarlar: 3 Huang ve 5 Di Dönemi  M.Ö.2100'den önceki devirler
Xia Hanedanı(Pinyin sistemi) = Hsia(Wade-Giles sistemi) = Şya(okunuş) M.Ö. 2100-M.Ö.1600
Shang Hanedanı = Shang = Şanğ  M.Ö.1600-M.Ö.1046
Zhou Hanedanı = Chou = Cov  yaklaşık M.Ö.1050-M.Ö.249
Savaşan Beylikler Dönemi (Qin/Çin bu beyliklerden sadece biriydi... Uzun savaşlar sonucunda diğerlerini yendi)
Qin Hanedanı = Ch'in = Çin M.Ö.221-M.Ö.206 (Bu hanedan, "ÇİN" ülkesine adını vermiştir!)
Han Hanedanı = Han = Han  M.Ö.206-M.S.220
3 Devlet: (Wei, Shu Han, Wu) = (Wei, Shu, Wu) = (Veğ, Şu, Vu) M.S. 221-265
Jin Hanedanı = Chin = Cin  M.S. 265-419

Kuzey sülaleri: (Wei*, Zhou, Qi) = (Wei, Chou, Ch'i) = (Veğ, Cov, Çi)

* not: Wei Hanedanı = Tabgaç, Türk asıllıdır!

Güney sülaleri:(Liu Song, Güney Qi, Liang, Chen) = (Liu Sung, Ch'i, Liang, Ch'en)= (Sunğ, Çi, Lyanğ, Çın)
Sui Hanedanı = Sui = Suy M.S. 589-618
Tang Hanedanı = T'ang = Tanğ M.S.618-907
5 devlet zamanı: (sonraki Liang, sonraki Tang, sonraki Jin, sonraki Han, sonraki Zhou) = (sonraki Liang, sonraki T'ang, sonraki Chin, sonraki Han, sonraki Chou)= (sonraki Lyanğ, sonraki Tanğ, sonraki Cin, sonraki Han, sonraki Cov)
Liao Hanedanı(Kitan/Moğol asıllı) = Liao = Lyav M.S.907-1211
Jin Hanedanı = Chin = Cın/Altan Hanedanı/Kin/Cürcen/Cürcet/Jinn/Ju-cın/Nüzhen M.S.1115-1234 (Mançu asıllı)
Song Hanedanı = Sung = Sunğ M.S.960-1276
Yuan Hanedanı(Moğol) = Yüan = Yüen  M.S.1277-1368 (Cengiz Han'ın soyundan gelen Çin hanedanı)
Ming Hanedanı = Ming = Minğ M.S.1368-1644
Qing Hanedanı(Mançu) = Ch'ing = Çinğ  M.S.1644-1911
Çin Cumhuriyeti
Çin Halk Cumhuriyeti
Tayvan
Türkiye'ye ihanet edenler cezalandırılmalıdır!