HUN:Tarih kitaplarında Asya Hunları "Xiongnu", Avrupa Hunları ise "Hun" olarak adlandırılıyorlar.
Çinliler Asya Hunlarına "Xiongnu" demişlerdir. Bu, günümüzde Çinceyi Latin alfabesiyle gösteren Pinyin sistemine göre yazılışıdır. Daha önce kullanılan sistem ise Wade-Giles sistemi idi. Wade-Giles'e göre "Hsiung-nu" biçiminde yazılıyordu.
Xiongnu = Hsiung-nu (Aynı sözcüğün değişik sistemlerde yazılışıdır. Okunuşları aynıdır. )
Bu sözcüğün günümüz Çincesinde okunuşu "Şyunğnu" dur. (Buradaki "Ş" sesi de adeta HŞ'layarak çıkan bir sestir. "HŞyunğnu" biçiminde okuyorlar.)
not: Pinyin sisteminde X = "Ş" değerindedir. (Konuya uzak olanlar bu Xiongnu adındaki X'i "KS" sesiyle karıştırırlar... X'li bir isim diyerek, Çince yazılışlardan soğurlar. Bu Çince yazılışlarla Hun Tarihi onlar için içinden çıkılmaz bir hal alır! -Bilimadamlarımız ise bu okunuşları halkımızla paylaşmaz! Kendilerine saklarlar!-)
"Şyunğnu" da Hun sözcüğüne hiç benzememektedir. (İşte Türk karşıtları, -Yahudi-Ermeni asıllı tarihçiler ve Batılı tarihçilerin bir kısmı diyebiliriz- buna dayanarak "Avrupa Hunları ve Asya Şyunğnuları ayrı kavimlerdir ve Türk değildir!" demektedirler...)
Bu doğru mudur? Doğru değil, YALANDIR!
Bir kere bu okunuş günümüz Çincesindeki okunuşudur!
Eski Çincede okunuşu "Hongnu" dur. Ancak bu da batılılar okusun diye yapılmış bir okunuştur. Bunun da doğru Türkçe okunuşu: "Hunğ-nu" dur.
Bu sözcükteki "nu"(Çince) = "Köle" anlamındadır. Çinliler bu ifade ile Hunları küçültmek istemişlerdir. (Hunlar köle değildi elbette ancak Büyük Hun Devleti çökünce Hunlar ne yazık ki bir anlamda Çinlilerin köleleri oldular.)
Böylece "nu" kısmını atarsak, geriye "Hunğ" kalır ki "Hun" sözcüğüne benzemiyor mu?
__________________________________
W.Eberhard'ın eserleri çok değerlidir. O, eserlerinde Çince sözcüklerin tek tek "Türkçe okunuşlarını" vermiştir. Eberhard, Asya Hunları'ndan kitaplarında "H'yunğ-nu" biçiminde bahsediyor.
Ancak yanılgı şuradadır: H'yunğ-nu, H'yunğ-nu diye okunmuyordu! Eberhard bunu belirtir.
H harfini kullanmamış, onun yerine
H' işaretini kullanmıştır. Bunu tablolarında belirtir. Bu ses H sesi değil HŞ'layarak çıkan bir Ş sesidir.
Yani Eberhard da "Şyunğnu" biçiminde okuyordu... (Bu okuyuş doğrudur ama günümüz Çincesinde okunuşudur!)
Sonuç olarak; Xiongnu = Şyunğnu = Hsiung-nu = H'yunğ-nu = Asya Hunları
ve bunun Eski Çincede okunuşu: Hongnu = Hunğ-nu
"nu" da küçültücü olarak köle anlamına geldiğinden geriye sadece "Hunğ" kalır!
____________________________________
Joseph de Guignes 1756 yılında (-Fransız İhtilalinden çok önce!-) yazdığı eserinde* "Avrupa Hunları, Asya Hunlarından gelmektedir." demiştir.
Buna bir kanıt Avrupa'daki tarihçiler "Hunlar, Alanlara saldırdı." derken, aynı savaş hakkında Çinli tarihçiler "Xiongular ( = Hsiung-nular), Alanlara saldırdı." demektedir! Bu Hunların, Xiongnularla aynı kavim olduğunu gösterir.
Avrupalılar, ayrıca Attila ve Hunlara "barbar" derler... Oysaki bellidir ki arkalarında büyük bir kültür ve uygarlık birikimiyle Asya'dan Avrupa'ya gelmişlerdi. Sıradan "barbar" kavmi olsalardı Hunlar, hem Doğu Roma İmparatorluğu'nu hem Batı Roma İmparatorluğu'nu nasıl yeneceklerdi?
* not: Joseph de Guignes'in eseri "Histoire générale des Huns, des Mongoles, des Turcs et des autres Tartares occidentaux" = "Hunların, Türklerin, Moğolların ve daha sair Tatarların Tarih-i Umumiyyesi" adını taşır... "Büyük Türk Tarihi" adıyla 8 cilt olarak, 1976 yılında
"yeni" baskısı yapılmıştır. (Daha önce defalarca belirttiğim gibi bu kitapların yeni baskıları yapılmıyor!!!)
______________________________________
Peki Hunlar kendilerine ne diyordu? Eski Çinliler kendilerine "Hunğ" demiş olabilirler... Hunlar, kendilerine ne diyordu? Genel kabul
KUN dedikleri yönündedir...
Orhun Yazıtlarında (Göktürk dilinde) kün = "halk, kavim" anlamındadır.
Moğolcada da kün = "halk" anlamındadır.
Hun / Kun = Kün? olabilir mi?
_______________________________________
AKHUNLAR: Avrupalı tarihçiler, Akhunlar Hint-Avrupa asıllı bir kavimdir diyorlar!
O dönemki Hint kaynakları onları "Huna" biçiminde anıyor. Hun asıllı yönetici bir sınıfın, Hint-Avrupa asıllı kavimler üzerinde (Yuezhi, Hint, vb.) egemenlik kurdukları açıktır. Zamanla Hunlar bu kavimlerle karışmıştır ve Göktürk-İran ittifakı karşısında yenilerek yok olmuşlardır.