taş = çilagun (Moğ.) - L > Ş ses değişmesi! -
İnanın şaşkınlık içerisindeyim.
Köyümüzün üst tarafında bulunan taşlık, kayalık tepevari ardıçlığa köylülerimizce "
cilavun" denilmektedir. Sanırım "
çilagun" zaman içerisinde "
cilavun" olmuş.
Ben daha çocukken köylülerimiz, bu taşlık tepenin adıyla ilgili olarak, kendi aralarında konuşurlarken, "
cilavun" adının Moğolca olduğunu bilmemenin cehaletiyle, bu adın eskiden buralarda rumların filan yaşadığı ve onlardan kaldığı yorumları yapılmaktaydılar.
Oysaki "
cilavun" tepesinin hemen arkasındaki "
cilavun tepesi"ne benzer başka bir tepelik yere de; yüksek kaya kitlesi, kayalık tepe, kale, burç vb. anlamlara gelen "
asar" denilmektedir.
Köyümüz ta 1200 lü yıllarda oğuz boylarından birisince kurulmuş ve kuruluşu 800 seneyi geçmiştir.
Demek oluyor ki köyümüze ilk gelen (en az 800 sene evvel) büyük atalarımızdan önce de buralar, konuştukları dilde Moğolca kelimelerin yer aldığı, bir başka Türk boylarının yurduymuş.
Köyümüze ait bir coğrafi yerin (taşlık ardıç tepesinin) Moğolca olmuş olmasına hem sevindim ve hem de şaşırdım.
Aslında şaşırmaktan ziyade Anadolu coğrafyasındaki derin Türk izlerinin belgelenmesi ve Türk kültürünün kalıcılığının Moğolca kaynaklarla ortaya çıkması bakımından hayrete düştüm.
Şimdi Başbuğ Atatürk'ün bu topraklar için "
en az yedibin yıllık Türk yurdu" sözlerini daha iyi anlamaktayım.
Aydınlatıcı bilgi paylaşımları için Sayın Böri Beye teşekkür ederim.
TTK.