Süreyya Operası
Aşağıdaki resmin en solundaki sütunlara dikkat (gerçi pek anlaşılmıyor!) :
http://farm7.static.flickr.com/6143/5921819106_cedb306a02_o.jpgdiğer bir resim:
(Milletimiz bu binayı yıllar yılı sinema sanmıştır (ve şimdi opera)... Ancak binanın üst katlarında ne vardır? Yan taraflarında ne vardır? Bina oldukça geniştir.)
______________________________________
Bina 1927 yılı için oldukça lükstü. Fransa ve Almanya'daki opera binaları örnek alınmıştır. 33.cü Derceden bir Mason 100 000 Lira verip (100 000 Lira olduğunu dönemin Akşam Gazetesi yazmıştır.) bu binayı yaptırabiliyor. (O dönemde milletimiz ne durumdaydı? Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşı, I.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nı ardarda yaşamış olan milletimizin fertlerinin 100 000 Lirası var mıydı?)
Süreyya Paşa'nın servetinin kaynağı nedir? (İtalyan Masonlarla içli dışlıydı ve daha sonra Almanya'ya gitmişti.)
Süreyya Paşa 1925 yılında 33.cü Dereceye yükselmiştir.Önce CHP milletvekili olan Süreyya Paşa, Serbest Fırka açılınca bu partiye katılmıştır.
_______________________________________
Atatürk, Masonluğu 1935 yılında yasaklamıştır.
Hepsi 33.cü Derceden Mason olan İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Y.Şura Başkanı Dr.İsmail Hurşit, B.Üstad Muhiddin Osman Omay, Y.Şura üyeleri:
Fuat Süreyya Paşa, Muhip Nihad Kuran, Danıştay Başkanı Mustafa Reşat Mimaroğlu, Ankara Valisi Nevzat Tandoğan ve Dr.Rasim Ferit bunun üzerine bir toplantı yapmışlardı.
Hepsi masonluğun yasaklanması kararının engellenmesini istiyordu. Ancak Şükrü Kaya, "Yapılabilecek bir şey yok!" demiştir. (Çünkü kapatılma emrini veren Atatürk idi!!!)
________________________________________
Masonluk 1948 yılında tekrar açılmıştır. (Süreyya Paşa tekrar masonluğa devam etmiş midir?)
Süreyya İlmen'in ayrıca
Adalet adında bir futbol takımı da vardır! Adalet İlmen, Süreyya İlmen'in eşinin adıdır. (Adalet Mensucattan dolayı futbol takımlarına Adalet adını vermişlerdir.) Adalet takımı 1952 yılından itibaren İstanbul Liginde oynamıştır. ( O dönemde Türkiye Ligi yoktu ve Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş da İstanbul Liginde oynuyordu...)
Adalet takımı Süreyya İlmen'in ölümünden sonra Birinci Ligte ( > şimdi Süper Lig) oynamıştır. (1959-1960 sezonunun puan tablosuna bakınız)
Adalet takımı daha sonra Alibeyköy ile birleşerek Alibeyköy-Adalet adını almış zamanla Alibeyköyspor'un içinde erimiştir.
_____________________________________
1910'lardan itibaren başlayarak etkili olmuş 33.Dereceden bir masonun hayat hikayesi böyledir.
(Oysa bu tür insanlar toplumumuza "hayırsever işadamı" olarak tanıtılır!)