Dinlerarası Diyalog
Editör Notu : İlk Yayım: Aralık 2007
Türkiye’de bazı dinsel gruplar ve hatta Türkiye’deki bazı İlahiyat Fakülteleri öğretim üyeleri de diyalog içinde yer almaktadırlar. Türkiye’de diyalogculuğun öncüsü, Fethullah Hoca diye anılan Fethullah Gülendir.Gülen Cemaatı, Abant Toplantılarını düzenlemektedirler. Bunu kimlerle ve nasıl yaptıklarını biraz sonra göreceğiz.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Suat Yıldırım, Kur’anı açıklamak için İncil’i referans gösteren bir kitap yazmıştır. Adı geçen öğretim üyesi yazılarını Gülen cemaatının yayın organı olan Zaman Gazetesinde yazmaktadır. Bir defa Kur’anın açıklanması için İncil’e ihtiyaç olmadığını, Müslümanlık hakkında biracık bilgiye sahip ve inancı bütün olan buluğ çağına ermiş her Türk çocuğu bunu bilir ve kabul ederken bu İlahiyat hocası acaba ne yapmak istemektedir?
Bir diğer ilahiyatçı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Beyza Bilgin, TRI’deki bir programda cami ile kilise ile arasında diyalog yaptığını söylemiştir. Yüzyıllarca Türkiye’de Müslüman ve Hıristiyanlar bir arada dostluk içinde yaşamaktadırlar. Arada bir sorun yokken, emekli ilahiyat profesörünün cami ile kilise arasında diyalog yapmaya çalışması, eskilerin deyimiyle biraz abesle iştigal değil midir? Böyle değilse bu hocanın amacı nedir?
Eğer diyalog ülke dışında yaşayan papazlarla ve kiliselerle yapılacak ise, diyalogun olabilmesi için diyalog kuracağınız kişi, grup veya kurumların sizin varlığınızı kabul etmeleri gerekir.Müslümanlar, inançları gereği Hz. İsa’yı peygamber olarak kabul ederlerken Hıristiyanlar, Müslümanlığı bir din olarak bile tanımamaktadırlar. Örneğin meşhur filozof Hegel, İslamiyet’i yeni bir din değil de doğrudan doğruya Yahudiliğin bir devamı olarak görür. Onun bu görüşlerinde Hıristiyanlığın etkisi vardır(İzzetbegoviç,?). Yine meşhur sosyolog Weber, sosyologun çalışmalarında kendisini değer yargılarından kurtarması gerektiğini söylerken, kendisi buna uymayarak İslam dinini bir çöl dini olarak değerlendirmektedir(Freyer, 1968).
Şu halde sizin varlığını reddedenlerle nasıl diyalog kuracaksınız? Hıristiyanlar, aslında diyalog adı altında monolog istemekte, kısacası “ben konuşayım sen dinle, sen dininden vazgeç, benim dinimi benimse” demek istemektedirler.
Zaten Kur’an’da da Hz. Muhammet’e hitaben bir ayette de şöyle denilmektedir: “Dinlerine uymadıkça Yahudiler ve Hıristiyanlar asla senden razı olmayacaklardır”(Bakara: 120).
Diğer bir ayette “Yahudiler ve Hıristiyanlar Müslümanlara, “Yahudi ve Hıristiyan olunuz ki doğru yolu bulasınız” dediler”(Bakara: 135). Bugünkü Hıristiyanlar da aynı şeyleri söylemiyorlar mı ve bu maksatla Türkiye’de kiliseler açıp misyonerlik yapmıyorlar mı?
Prof. Dr. Haydar Baş(1996)’a göre Dinlerarası Diyalogla ilgili olarak 1998-1999’da yapılan Abant toplantılarına her ne kadar tıkanma noktasındaki Türkiye’nin önünün açılması şeklinde bir amaç konmuşsa da, alınan kararlar İslam dinin akli yorumlarla yeniden ele alınması ve diğer dinler karşısında yeni bir pozisyona sokulması şeklinde ortaya çıkmıştır.
Abant Toplantılarından bir diğeri 19-20 Nisan 2004 tarihinde Amerika’nın John Hopkins Üniversitesinde Başkan Bush’un himaye ve desteğinde yapıldı. Bu toplantının onur konuğu Fethullan Gülen’di. Yazar Ruşen Çakır 2004)’a göre ABD Dışişleri Bakanı da Toplantıya Çağrıldı. Toplantıya Çağrılan Bazı İsimler: Siyasetçiler ve Diplomatlar: Dışişleri Bakanı Abdullah Gül(Şimdi Cunhurbaşkanı!), ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Ali Babacan, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Temsilciler Meclisi üyesi Robert Wexler, CHP Milletvekili Kemal Derviş, emekli büyükelçiler Morton Abramowitz, Gündüz Aktan, Nelson Ledsky, David Mack, Mark Parris, Özdem Sanberk. Öğretim Üyeleri: Fouad Ajami, John Esposito, John Voli, Augustus Richard Norton, Henri Barkey, Dale Eickelman, Cornell Fleischer, Hussain Haqqani, Mete Tuncay, Sabri Sayarı, İlber Ortaylı, Mithat Melen, Süleyman Seyfi Öğün. Araştırmacılar ve Gazeteciler: Graham Fuller, Bülent Alirıza, Ali Bulaç, Cengiz Çandar, Fehmi Koru, Alan Makovsky, Cüneyt Ülsever, Ruşen Çakır, Şahin Alpay, Zeyno Baran
Bu toplantıya İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos(2004)’da bir mesaj göndererek şunları söylemiştir: “..Atatürk’ün çağdaş medeniyet düzeyine ulaştırma düşüncesi çok etkileyicidir. Türkiye’de Hıristiyan, Müslüman ve Musevi hoşgörü ve diyalog atmosferinde bir arada yaşamaktadır. Fethullah Gülen 10 yıldan fazladır, kendisine inananları, İslam ve bütün diğer dinler arasında diyalogun gerekliliği konusunda eğitmiştir.”
Bugüne kadar Fener Rum Patriği Bartelemeos, içeride ve dışarıda Türkiye’nin lehine hangi faaliyette bulunmuştur? bilen varsa söylesin, öğrenelim. Bartelemeos, Trabzon’da Karadeniz’i Yunanistan’da gösteren haritalar dağıtacak kadar cüret sahibidir. Acaba bu Fethullah Gülen aşkı, nereden kaynaklanmaktadır?
Aynı yıl Brüksel’de yapılan diğer Abant toplantısına katılanlar : Nilüfer Göle, Ahmet İnsel, Eser Karakaş, İlkay Sunar, İlter Turan, Mithat Melen, Niyazi Öktem, Kenan Gürsoy, Mehmet Altan, M. Ali Kılıçbay, Bekir Karlığa, Işıl Karakaş, Doğu Ergil, Ş. Ali Tekalan, Ömer Çaha, Ziya Öniş, Emin Köktaş; Dışişleri Bakanlığı’ndan Büyükelçi Murat Bilhan, emekli büyükelçi Gündüz Aktan; medya dünyasından Nazlı Ilıcak, Cengiz Çandar, Gülay Göktürk, Ali Bulaç, Fehmi Koru, Cüneyt Ülsever, Oral Çalışlar, Amberin Zaman, Hırant Dink, Murat Keskin, Erhan Başyurt, Güler Kömürcü; iş dünyasından İhsan Kalkavan, Ayhan Bermek, Rızanur Meral, Mehmet Demir, Tevfik Yamantürk, Eşref Ünsal, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Mustafa Günay, İlhan İşbilen. Toplantının onur konukları; Mehmet Sağlam, Ali Müfit Gürtuna, Lütfullah Kayalar. Organizasyonu yapan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Harun Tokak ve yardımcıları Cemal Uşşak, Faruk Tuncer, E. Tufan Aytav, Salih Yaylacı ile İsmail Konuk(Gülerce, 2004).
Brüksel’deki Abant Toplantısı Avrupa Parlamentosu binasında yapılmıştır. Toplantıda konuşma yapanlar arasında ilginç isimler var. Katolik Prof. Rik Torfs, Avrupa Parlamentosu Enformasyon Bürosu Direktörü P. Thomas, Yunan Ortodoks Kilisesi Fransız Metropolitanı E. Adamakis, Türk Ermeni Ortodoks Patrikhanesi temsilcisi S. Mashalian, Ermeni soykırımı yapıldığını açıkça savunan Eser Karakaş, Almanya Protestan Kiliseleri Birliği Brüksel Temsilcisi Sabina Zanthier, Firenze Üniversitesi’nden Katolik Prof. Margiotta Broglio, Fener Rum Ortodoks Patrikliğini temsilen Fransa Metropoliti Emmanuel Adamakis....Toplantıya bir mesaj gönderen, Fethullah Gülen, “Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet hedefinin Avrupa Birliği vesilesiyle yeni bir noktaya geldiğini” söyledi(Bayraktar, 2004). Burada bir yoruma ihtiyaç yok diye düşünüyorum. Çünkü bu toplantıda kimlerle kimlerin bir araya geldiğini gördüğümüzde her şey ortaya çıkmış olmaktadır.
Kaynak: Prof. Dr. İbrahim Arslanoğlu
Ne Mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayana...
Saygılarımla.
Çağrıbey
EDİTÖR NOTU: BU 2005 YILINA AİT ÖRNEK BİR LİSTEDİR. BU FETTUHLAÇILARIN SADECE UFAK BİR AYRINTISIYDI
Abant Toplantısı Katılımcı Listesi (2005)
Dokuzuncusu bu yıl Erzurum'da düzenlenen Abant Platformu toplantısının seçkin katılımcıları şöyle sıralanıyordu:
1. A. Nuri Yurdusev, Prof. Dr.
2. Abdulkuddus Bingöl, Prof. Dr.
3. Ahmet İnam, Prof. Dr.
4. Ali Bulaç, Gazeteci-Yazar
5. Ali Erbaş, Prof. Dr.
6. Ali Murat Yel, Yrd. Doç. Dr.
7. Ali Osman Gündoğan, Prof. Dr.
8. Alpaslan Açıkgenç, Prof. Dr.
9. Asri Çubukçu, Prof. Dr.
10. Bekir Karlıağa, Prof. Dr.
11. Belkıs Gürsoy, Prof. Dr.
12. Beşir Gözübenli, Prof. Dr.
13. Bülent Aras, Doç. Dr.
14. Elisabeth Özdalga, Prof. Dr.
15. Emre Aköz, Gazeteci-Yazar
16. Erol Battal
17. Gülcan Bostancı
18. Hakan Poyraz, Prof. Dr.
19. Halil Cin, Prof. Dr.
20. Hamza Aktan, Prof. Dr.
21. Hasan Seçen, Prof. Dr.
22. Hasan Tahsin Fendoğlu, Prof. Dr.
23. İbrahim Canan, Prof. Dr.
24. İbrahim Hakkı Aydın, Dr.
25. İbrahim Özdemir, Prof. Dr.
26. İlyas Üzüm, Dr. İSAM
27. İsmail Doğan, Prof. Dr.
28. İsmail Hakkı Aydın, Prof. Dr.
29. Kenan Gürsoy, Prof. Dr.
30. Korkut Tuna, Prof. Dr.
31. Lütfullah Cebeci, Prof. DR.
32. M. Ali Kılıçbay, Prof. Dr.
33. Mahmut Erol Kılıç, Prof. Dr.
34. Mahmut Tezcan, Prof. Dr.
35. Mehmet Gündem
36. Metin Bonsak, Dr.
37. Muhammet Akar, Av.
38. Mustafa Armağan
39. Mustafa Yıldırım, Prof. Dr.
40. Müberra Balcı, Öğr. Gör.
41. Naci Bostancı, Prof. Dr.
42. Naci Okçu, Prof. Dr.
43. Nazlı Ilıcak
44. Necdet Sakaoğlu, Prof. Dr.
45. Necdet Subaşı, Yard. Doç. Dr.
46. Necmettin Tozlu, Prof. Dr.
47. Nşet Toku, Doç. Dr.
48. Nil Sarı, Prof. Dr.
49. Niyazi Öktem, Prof. Dr.
50. Osman Senemoğlu, Prof. Dr.
51. Ömer Şenol Dane, Prof. Dr.
52. Recep Öztürk, Prof. Dr.
53. Sadık Kılıç, Prof. Dr.
54. Sadri Şen, Prof. Dr.
55. Said Başer, Yard. Doç. Dr.
56. Sırrı Akbaba, Prof. Dr.
57. Sıtkı Aras, Prof. Dr.
58. Sinan Yapıcı, Prof. Dr.
59. Suat Yıldırım, Prof. Dr.
60. Tahsin Görgün, Doç. Dr.
61. Yasin Aktay, Doç. Dr.
Abant Toplantısı (Paris) Katılımcı Listesi: Türkiye (2006)
Abant Toplantısı Paris'te toplanmasına rağmen Türkiye'den katılım oldukça fazlaydı. Toplantıya Türkiye'den katılan katılımcıların isimleri ve ünvanları ile birlikte halen görev yapmakta oldukları kurumları aşağıda alfabetik sıralı olarak bulacaksınız.
KATILIMCI LİSTESİ(Abant Platformu, 11 Nisan 2006)
1. Ahmet İnsel, Prof. Dr., Galatarasay Üniversitesi / Birikim Yayınları
2. Ahmet Sever, Başbakan Danışmanı / TRT
3. Ali Bayramoğlu, Gazeteci - Yazar, Yeni Şafak
4. Ali Bulaç, Gazeteci - Yazar, Zaman Gazetesi
5. Ali Erbaş, Prof. Dr., Sakarya Üniversitesi
6. Ali Yasar Sarıbay, Prof. Dr., Uludağ Üniversitesi
7. Alper Tan, Kanal A
8. Ariane Bonzon, Fransız Arte Televizyonu
9. Asaf Savaş Akat, Prof. Dr., Bilgi Üniversitesi
10. Ayhan Kaya, Doç. Dr., Bilgi Üniversitesi
11. Ayşe Kadıoğlu, Doç. Dr., Sabancı Üniversitesi
12. Ayşe Sucu, Diyanet Vakfı Kadın Kolları Başkanı
13. Ayşe Nur Arslan, Kanal D
14. Bekir Karlığa, Prof. Dr., Marmara Üniversitesi
15. Binnaz Toprak, Prof. Dr., Boğaziçi Üniversitesi
16. Bülent Keneş, Bugün Gazetesi
17. Cemal Uşak, Kültürlerarası Diyalog Platformu Genel Sekreteri
18. Cemal Taşar, Milli Eğitim Bakanlığı
19. Cengiz Çandar, Bugün Gazetesi
20. Erkam Tufan Aytav, Diyalog Avrasya Platformu Genel Sekreteri
21. Eser Karakaş, Prof. Dr., Bahçeşehir Üniversitesi/ Referans Gazetesi
22. Etyen Mahçupyan, Gazeteci - Yazar, Zaman Gazetesi
23. Faruk Tuncer, Dr., Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı
24. Fehmi Koru, Gazeteci - Yazar, Yeni Şafak Gazetesi
25. Ferda Keskin, Yrd. Doç. Dr., Bilgi Üniversitesi
26. Ferhat Kentel, Yrd. Doç. Dr., Bilgi Üniversitesi
27. Fuat Keyman, Prof. Dr., Koç Üniversitesi
28. Füsun Üstel, Prof. Dr., Marmara Üniversitesi
29. Gül Turan, Prof. Dr., Koç Üniversitesi
30. Hadi Özışık, Gazeteci - Yazar, İnternet Haber
31. Harun Tokak, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı
32. Hasan Bülent Kahraman, Doç. Dr., Princeton Üniversitesi / Sabancı Üniversitesi
33. Hasan Yavuz, Başbakan Danışmanı / Marc Bloch Üniversitesi
34. Hırant Dink, Gazeteci - Yazar, Agos Gazetesi
35. Hüseyin Gülerce, Gazeteci - Yazar, Zaman Gazetesi
36. Işıl Karakaş, Prof. Dr., Galatasaray Üniversitesi
37. İlker Taş, NTV
38. Kenan Gürsoy, Prof. Dr., Galatasaray Üniversitesi
39. Mehmet Ali Kılıçbay, Dr., Araştırmacı / Yazar
40. Mahmut Akdoğan, Dr.
41. Mahmut Övür, Gazeteci - Yazar, Sabah Gazetesi
42. Mehtap Altınok, Kanal 1
43. Mehmet Sağlam, Prof. Dr., Başbakanlık Kamu Etik Kurulu Başkanı/ Milli Eğitim eski Bakanı
44. Mehmet Altan, Prof. Dr., İstanbul Üniversitesi
45. Mehmet Gündem, Gazeteci - Yazar, Milliyet Gazetesi
46. Mete Çubukçu, NTV Haber Müdürü
47. Mithat Melen, Prof. Dr., İstanbul Üniversitesi
48. Mustafa Akyol, Gazeteci - Yazar, Referans Gazetesi
49. Mustafa Kirazlı, Zaman Gazetesi
50. Mustafa Özgül, Milli Eğitim Bakanlığı
51. Muzaffer Şahin, Anadolu Ajans Ankara Temsilcisi
52. Mümtazer Türköne, Prof. Dr., Gazi Üniversitesi
53. Nazlı Ilıcak, Gazeteci - Yazar, Bugün Gazetesi
54. Nazmiye Yılmaz, Kanal 7
55. Nilüfer Göle, Prof. Dr., I’EHESS Sosyal Bilimler Yüksek Okulu
56. Niyazi Öktem, Prof. Dr., Bilgi Üniversitesi / Abant Paris Toplantısı Koordinatörü
57. Orhan Güvenen, Prof. Dr., Bilkent Üniversitesi / Paris Pantheon Üniversitesi/ UNESCO Türkiye Temsilcisi
58. Ömer Faruk Harman, Prof. Dr., Diyanet İşleri Başkanlığı- Paris Ateşesi
59. Sabri Çelebioğlu, Kanal 7
60. Salih Yaylacı, Abant Platformu Genel Sekreteri
61. Sami Selçuk, Doç. Dr., Yargıtay Onursal Başkanı
62. Sefa Kaplan, Hürriyet Gazetesi
63. Selçuk Tepeli, Gazeteci - Yazar, Aktüel
64. Selçuk Gültaşlı, Zaman Gazetesi Brüksel Temsilcisi
65. Serap Atan, TÜSİAD Fransa Temsilcisi
66. Serdar Okay, Kanal 7
67. Suna Vidinli, Doğan Medya Grubu Dış İlişkiler Koordinatörü
68. Süleyman Seyfi Öğün, Prof. Dr., Uludağ Üniversitesi
69. Şerif Ali Tekalan, Prof. Dr., Fatih Üniversitesi
70. Tülin Bumin, Prof. Dr., Galatasaray Üniversitesi
71. Ümit Kardaş, Emekli Hakim Albay
72. Yavuz Oğan, CNN TÜRK Ankara Temsilcisi
73. Yusuf Kaplan, Gazeteci - Yazar, Yeni Şafak Gazetesi
74. Zafer Ali Yavan, TUSIAD Ankara Temsilcisi
75. Zafer Özcan, Gazeteci - Yazar, Zaman Gazetesi
76. Zafer Toprak, Prof. Dr., Boğaziçi Üniversitesi
77. Zeynel Lüle, Hürriyet Gazetesi Brüksel Temsilcisi
310-2880