Gönderen Konu: Azeri Türkleri mi?Azerbaycan Türklerimi?  (Okunma sayısı 62596 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı polatli

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Azeri Türkleri mi?Azerbaycan Türklerimi?
« Yanıtla #50 : 02 Ocak 2008 »
biz guney azerbaycanlilar arasinda eskiden shimdiyedek deyimler var ki bizim turk oldugumuzun kanitidir,mesela (turkun meseli) ya (turkun dili bashina beladir) ya bashkalari...yani genelde herkes turk oldugunu bilir...ancag turkiyeliler ve bashka turklerle ilishki olmadigi ichin onlarin ne oldugunu bilmirler.mesela benim atam hep iran,iran soylenirdi,ancak uydu da turk kanallari seyr ettikden sonra turkiyelileri sevmeye bashlamish.ve farslardan daha cana yakin bulmush.ama malesef sunni dushmanligi her g.azerbaycanlila olume kader var.bunu chozmek chok zor bence.azerbaycan kimlik deyil sadece bir bolge adidir.(anadolu)sozcuyu gibi.
eshqin varsa chox oynama qelemle
imkani var her bir yazi pozulsun
get qurban ol ana vatan yolunda
qanin akhsin boyuk turan yazilsin.

Çevrimdışı TÜRK-KAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2181
  • UÇMAĞA VARDI, TANRI DAĞLARINDA!
Ynt: Azeri Türkleri mi?Azerbaycan Türklerimi?
« Yanıtla #51 : 02 Ocak 2008 »
Azerbaycan’ın Türkleşmesi ve Azerbaycan Türkçesinin Teşekkülü

Cevat Heyet

Azerbaycan  Türkçesi  Oğuz  Türk  dili  ve  lehçelerinin  merkezî  dalı  olup Azerbaycan’dan başka İran’ın birçok bölgesinde, Irak’ta ve Doğu Anadolu’da yerel halkın ana dilini oluşturmaktadır.

Azerbaycan Türkçesinin de diğer diller gibi birçok ağızları ve bir de edebî dili vardır ki, Azerbaycan’ın genel halk dili üzerinde teşekkül etmiş ve bugün ona yazı dili de diyoruz ve makalemizin konusunu oluşturmaktadır.

Azerbaycan  Türkçesinin  teşekkül tarihi veya genel halk dili şeklini alması Azerbaycan’ın Türkleşmesiyle ilgilidir; fakat, onunla çağdaş değildir. Bu dilin ne zaman genel halk dili olarak vahit bir dil şeklini alması konusunda dilci ve tarihçiler arasında fikir ayrılığı bulunmaktadır. Batılı Türkologlar, Türkiye ve bazı Azerbaycan âlimleri (Z. Velidi Togan, M. Ergin, E. S. Sumbatzade vb.) Azerbaycan’ın 11-13. yüzyıllarda Türkleştiğini ve Türk dilinin de bu asırlarda genel halk dili hâlinde oluştuğu fikrini savunmaktadırlar. Fakat, Kuzey Azerbaycan ve Rus müelliflerinden  birçoğu (E. Demirçizade, T. Hacıyev, N. Hudiyev, M. İsmailov vb.) Türklerin hatta Milattan  önceden  Azerbaycan’da  yaşadıklarını  ve  Azerbaycan  halkının 3-7. yüzyıllarda Türkleştiğini ve dilimizin de  7-8. yüzyıllarda teşekkül ettiğini ileri sürmektedirler.

Biz bu konuda her iki tarafta yazılmış olan kitap, monografi ve makaleleri okuduktan sonra bu makaleyi yazmaya karar verdik. Burada her iki tarafın fikirlerini kısaca izah ettikten sonra kendi düşüncelerimizi de açıklamaya çalışacağız.

Azerbaycan’ın Türkleşmesi

Azerbaycan’ın Türkleşmesi Türk boylarının buraya gelip yerleşmesiyle mümkün olmuştur. Türklerin Azerbaycan’a gelip yerleşmeleri çok eski zamandan başlamış ve 16. yüzyıla kadar devam etmiştir. Kuzey Azerbaycan müellifleri, hele son zamanlarda bu kanaate varmışlar ki Azerbaycan tâ eskiden Türklerin yurdu olmuş ve sonradan gelen Türkler de bunlara karışarak yerlileşmişlerdir. Hata bazıları (Mahmut İsmailov vb.) eski Türklerin veya Prototürklerin önce Ön Asya’da oturduklarını ve şayet oradan  Orta Asya’ya göçtüklerini yazıyorlar. Mesela, rahmetli Aydın Mehmedov (1989), Tofik Hacıyev ve Nizami Hudiyev  (1990) kendi kitaplarında bazı Sümer-Türk sözlerinin benzerliğine değinerek Sümer uygarlığının oluşumunda Türk soyunun doğrudan veya herhangi bir vasıtayla iştirak ettiğini yazıyorlar.   Bu hususta Türk bilginlerinden Prof. Osman Nedim Tuna uzun süre araştırmadan sonra 150’den çok Sümer  sözünü  sistemli  şekilde  fonetik  değişmeleri  izlemekle  Türk  sözleriyle karşılaştırmış ve eski dönemde Sümer-Türk dillerinin arasında ilişki olduğunu göstermiştir (N. Tuna 1990).

20.  yüzyılın  başlangıcında  F.  Hommel,  Sümer-Türk  dillerini  karşılaştırarak incelemiş, Sümer dilinin de Altay dillerinden olduğu kanaatine varmıştır.

Ünlü  çağdaş  Kazak  bilgini  Olcas  Süleymanov  da  Sümer-Türk  dillerini karşılaştırarak tetkik ederek, 60 kelimede yakınlık olduğunu tespit etmiş ve sonuçta Sümer diliyle eski Türk dili arasında kültürel bağlılık ve ilişki olduğunu kanıtlamaya çalışmıştır (Süleymanov 1992).

Y. B.Yusufov ve Z. Velidi Togan gibi birçok müellif, Herodot, Bizans müellifleri Menander Feonan ve Feofila Simokattadan naklen Sakaların hâkim kesiminin Türk olduklarını yazmaktadırlar.

Sakalar MÖ  (7-6) doğudan batıya gelerek Azerbaycan ve Kafkasya’da Saka İmparatorluğunu kurmuşlar ve Alp Ertunga (Efrâsiyab) da onların hakanı olmuştur. Pers imparatoru Kûroş da Ceyhun (Amuderya) nehri kıyısında Sakalarla savaşırken Tomiris onların kraliçesi olmuştur (V. Togan 1984; Kafesoğlu 1984).

Sakalardan sonra Türk boyları değişik adlarla Orta Asya’dan batıya, Kafkasya ve Azerbaycan’a gelmişler. Bunlardan Hunlar, Bulgarlar, Sarı Ogurlar Miladın ilk asırlarında bu bölgeye gelip yerleşmişler. Bu boyların göç tarihleri ile ilgili müelliflerin kayıtları farklıdır. Örneğin, 5. yüzyılda yaşayan Ermeni müelliflerinden Musa Horen ve Abbas Katina’nın yazdığına göre, Bulgarlar
Milattan 200 yıl önce Kafkasya’da yaşıyor ve onlara On Oğur da diyorlarmış.

Batılı müelliflerin yazdıklarına göre, Hunlar 4-5. yüzyılda Orta Asya’dan batıya ve Azerbaycan’a doğru gelip hükümet kurmuşlar. Balasagun şehri de (Aras’ın güney kıyısındaki Muğan’da) onların merkezi olmuştur (Grosset 1969).

Bugün  Hunları  bütün  Avrupa  müellifleri  Türk  sayıyorlar.  Hunlar  kuzey Azerbaycan’da (Ablan) diğer Türk boylarıyla birlikte konfederasyon kurmuşlardır. Koksayan, Varaşili (Odinlerden) eski Ermeni kaynaklarına dayanarak şöyle yazmıştır:
5. yüzyılın sonlarında ve bu asrın başlarında Türkler Azerbaycan’ın her tarafında yerleşmiş olup, Hun-Savir birliğine On Oğur ve Kengerler de dahil olmuşlardır.

Hazarlar 350 yılında Kafkasya’ya gelip yerleşmişlerdir. Ablan müellifleri Musa Kalankaytunun yazdığına göre, 6. yüzyılda Albanya (Aran) da Türk dili o kadar yayılmıştı ki 520 yılında Aran Papazı Sabirler arasında Türk dilinde Hıristiyanlık propagandası yapıyormuş (İsmailov 1992).

Albanya’da 3. yüzyıldan başlayarak (3-8. yy.) Türk boyları (Hunlar, Bulgarlar, Hazarlar,  Savirler,  Kengerler,  Peçenekler  vs.)  ve  boy  birlikleri  Alban  halkının Türkleşmesine sebep olmuşlar (Hudiyev 1991).

Hazarlar Kafkasya’da yerleştikten sonra önce Göktürk İmparatorluğuna tâbi olmuşlar;  7. yüzyılda Göktürk İmparatorluğu çöktükten sonra bağımsız olarak kendileri imparatorluk kurmuşlar ve resmî dilleri de Hazar Türkçesi olmuştur. Sâsânîler’den Kubad’ın  (486-531) saltanatının sonuna kadar Aran, Gürcistan, Vaspuragan ve Sisecan Hazarlar ve Türk boylarının elinde kalmış, dolayısıyla da bütün Azerbaycan’a Hazar ülkesi denmiştir  (Taberî, Belâzûrî, İbn Hurdâdbeh, Yâkûbî).

Kubad’ın oğlu Anûşîrvan bütün bu bölgeyi Derbend’e kadar aldı ve orada Derbend kalesini yaptırdı.

Yukarıdaki olayları göz önünde bulundurduğumuzda Vahb İbn Münebbeh’in İbn  Hişam’ın  Al-Tican  kitabında  Muaviye’den  naklettiği    rivayet  pek  doğal görülmektedir: Bir gün Muaviye Azerbaycan’a ordu göndermeden önce danışmanı Übeyd ibn Sâriye’den Azerbaycan nedir diye sordu. Übeyd de orası eskiden beri Türklerin ülkesidir diye cevap verdi.

10. yüzyılda Ruslar güçlendikten sonra Hazarlar’a saldırıp onları yendiler (965); daha sonra Hazarların bir kısmı Azerbaycan’a diğer kısmı da Doğu Avrupa’ya göçtüler. Kıpçaklar da 9. yüzyılın sonlarından itibaren Hazarın kuzeyinden batıya doğru göç ettiler; bunların bir kısmı Azerbaycan’a gelip Müslüman oldular; bir kısmı da  Hıristiyanlığı  kabul  edip  Gürcistan’a  gittiler  ve  Gürcülerin  arasında  eriyip Gürcüleştiler.

Bazı kaynaklarda Kıpçakların Miladın ilk asırlarından Kafkasya ve Azerbaycan’a geldikleri yazılmıştır. İşte Kuzey Azerbaycan müellifleri ve Ruslar bu tarihî olayları göz önüne alarak Azerbaycan’ın 7. yüzyılda tamamen Türkleştiğini ve Azerbaycan Türkçesinin 8. yüzyılda vahit bir dil olarak şekillendiğini ileri sürmektedirler. Fakat, aşağıda izah edeceğimiz gibi, bu asırlarda ancak Kuzey Azerbaycan’ın Türkleşmiş olduğunu kabul edebiliriz.  Çünkü  tarihî  belgelerin  gösterdiğine  göre,  Güney  Azerbaycan’da Selcuklular ve hatta Moğollar geldikleri zaman bile değişik bölgelerde çeşitli dil ve lehçeler konuşulmaktaymış. İslam tarihçilerinin yazdıklarına göre, Azerbaycan İslam ordusu tarafından alındığı sırada, burada din ve dil birliği olmadığı gibi, birçok şehirlerde Azerî, Tat lehçeleri yaygınmış. Mukaddasî’nin yazdığına göre, 10. yüzyılın sonunda Erdebil’in çevresinde Savalan bölgesinde yaşayan halk 70’den fazla dilde konuşuyorlarmış.

İbn Havkal’a göre, bu bölgenin köylerinde Fars, Tat dillerinden başka diller de yaygınmış ve bu dil-lehçelerde konuşan ahali birbirlerini anlamıyorlarmış. Arapların hâkim olduğu yıllarda (iki asra yakın) da Türkler Azerbaycan’a gelmişlerdir. Bu
dönemde İslam diniyle beraber Arap dili ve az-çok Fars dili de bu bölgede yayılmaya başlamıştır. Bu dönemde din ve medeniyet birliği oluşmuş ve Azerbaycan gelişmiştir.

Selçuklular döneminde Azerbaycan

Azerbaycan’ın bütün olarak Türkleşmesi 11. yüzyılın 2. yarısında Selcuklu (Oğuz) Türklerin İran’a ve özellikle Azerbaycan’a gelip yerleşmesiyle başlamıştır.

Selcuklular geldikleri zaman Azerbaycan’da Hazarlar ve onlara yakın olan Bulgarlar, Ağaçeriler, Belençerler, Borçalılar ve özellikle Kengerliler yaşıyorlardı. Kıpçaklar da kuzeyden gelip bu ülkede yerleşmişlerdi. Bu Türk boylarının çoğunluğu Kabala, Borçalı, Kazak, Asasuği ve Araz kıyıları ve Muğan’da yaşıyorlardı.
 
Alparslan 1064’te Gence’yi aldı. Sonra oğlu Melikşah zamanında Şavtekin’in kumandasında bütün Aran ve Gürcistan alındı ve ondan sonra Gence Türkmen (Oğuz) şehri adlandırıldı (İbn Razzak).
Hârezmşahlar  zamanında  Aran,  Muğan  ve Hoy Türkmenlerin  (Oğuzların) merkezi oldu. Yakut Hamevî’nin yazdığına göre Erdebil ve Tebriz arasındaki bütün dağlık yollar Türkmenlerle dolmuştur. Bunların emirleri Bişkin (Meşgin) adlanırdı. Bu boyların arasında Beğdili, İnallu ve Ağaçeriler de vardı. Hârezmşahlar döneminde Kıpçaklar (50000 ev) Derbend’den geçip Azerbaycan’a göç ettiler.

İlhanlılar döneminde Azerbaycan

Selçuk  Türklerinin  gelmesiyle  hızlanan  Türkleşme süreci, İlhanlılar zamanında tamamlandı. Moğollarla beraber Türkler de İran’a ve Azerbaycan’a gelmişler. Ünlü İslam tarihçisi İbn Asîr’in yazdığına göre, Moğol ordularını yarısından çoğunu Türkler oluşturuyordu. Moğollarla birlikte Uygur Türkleri de hükümet ve orduyu yönetiyorlardı. Uygur Türkleri Moğol hanlarının hocası ve kâtipleri olmuş, onlara kendi alfabelerini (Uygur alfabesini) ve okuma-yazma öğretiyorlardı. İlk Moğol İlhanı Hulâku Han İran’a geldiğinde Cengiz Han’ın vârislerine büyük Han Mengü Kağan tarafından her ulusun ordusunun 1/5 Hulâku ile beraber İran’a göndermelerine emir verildi. Hakan’ın emriyle İran’a 2 milyon Türk geldi (Târix-e Cehangoşâ-ye Coveyni, Câmeottevârix Reşîdî, Vessaf Tarihi ve Historiya des Mongols).

Moğollar zamanında Horasan’dan dahi birçok Türkmen (Oğuz) Azerbaycan’a göç etti. Aynı zamanda Akkoyunlu, Karakoyunlular da bu dönemde Türkistan’dan Anadolunun doğusuna (Van gölünün kuzey kıyısı ve Diyarbakır) ve 15. yüzyılda oralardan Azerbaycan’a geldiler.

Moğollar geldikleri zaman onlara teslim olmayan şehirlerin ahalisini öldürüp kentlerini de dağıtırlardı. Onlar kalmak istedikleri yerlerin halkını göç ettirip mallarını müsadere ediyorlardı. Tebriz, Marağa ve Halhal (Ağaçeri Türkleri) ahalisi onlara teslim oldukları için bu şehirleri yıkmadılar. Fakat, Erdebil, Sarap halkını katliam ettiler (Yakut Hamevî).

İlhanlılar zamanında Tat-Tacikleri yerlerini terk etmeye zorladılar. Sonra onlara ağır vergi koydular. Ticaret işleri ve bütün devlet kredi ve imkanları ortak denilen şirketlere verilmişti. Tat-Tacikler ticaret yaptıkları zaman ortaklara borçlanıyor ve borcunu vermeyen tüccar ailesiyle beraber köle olmaya mahkum oluyordu. Tatları ordu  hizmetine  almıyor,  aldıkları  zaman  da  özel  damga  ile  bellendirip markalandırıyor ve aşağılıyorlardı.

Moğol Hanları, yerleri ordu kumandalarına bağışlayıp buna ikta diyor ve bu yerlerin çiftçileri sahiplerine raiyet oluyorlardı.

Bu aşağılama ve ayrı-seçkilik (diskriminasyon) sonucunda Tatlar göç etmeyi kalmaya tercih edip onların çoğu Irak’a gittiler. O zaman Abakan ve onun veziri Cüveyni ve Gazan Hanın fermanıyla Irak’ta Fırat nehrinden kanallar açılmış ve büyük arazi sahaları ekin için müsait bir duruma getirilmişti. Azerbaycan ve Irak-ı Acem (Sultanabat) den göç eden Tatlar orada yerleşmeyi uygun görüp oraya gitiler. Kalanlar da Moğollarla birlikte zamanla Türklerin arasında eriyip Türkleştiler. İşte bundan sonra Güney Azerbaycan’da Türk dili genel halk dili olmuş ve Azerbaycan Türkçesi vahit bir dil olarak şekillenmiştir.
Moğol İlhanlarının bu gayrı-insanî politikası onların Müslüman olmalarından önceki dönemlere aittir. Öyle ki, Gazan Han Müslüman olduktan sonra Taciklerin durumunu değiştirmek için aşağıdaki fermanı çıkarmıştır:

Bundan sonra bizim askerlerimiz Taciklere “onlar ikta ile birlikte bize verilmiş kölelerimizdir” dememelidir. Tanrı Taciklerin hayatını bize bırakmıştır. Onlara İnsan gözüyle bakmalıyız. Yoksa Allah karşısında sorumlu olacağız  (Manakıb-ı Şeyh Safiyettin).

Türklerin yerleşmek için Azerbaycan’ı tercih etmelerinin esas sebebi bu ülkede otlak, bağ-bahçelerin çok olup mal-hayvan beslemeye daha uygun ve elverişli olması olmuştur.

Yukarıda söylediklerimize rağmen 14. yüzyılda dahi az-çok Tatların kalıntıları bazı yerlerde kalmıştı; hatta şimdi bile bazı yörelerde (Halhal’ın etrafındaki köylerde ve Gelin Kaya’da) ve Baku ve Kuba yörelerinde (Konak kendi, Siyezen) tak-tük Tatlar
yaşamaktadırlar.

Türkleşme ve Oğuzlaşma süreci 14. yüzyılda Emir Timur’un gelmesiyle daha da hız kazandı. Özellikle Timur Anadolu seferinden galip olarak döndüğünde birçok Türk boylarını Suriye ve Anadolu’dan Azerbaycan’a getirdi (Bunlar Şamlı, Musuulu, Rumlu, Kaçar, Afşar, Zulkadr, Kovanlu, Kozanlu, Tekelu, Baharlu, Varsaklu, Beğdili boyları olup Azerbaycan’da kaldılar ve birçoğu Erdebil ve etrafında Safevî şeyhi (Şeyh Ali)nin çevresine toplanıp onun ve oğullarının müritleri oldular. Bu asırda Tebriz’e gelen Arap seyyahları (İbn Batute ve İbn Fazlullah el-Omarî) seyahatnâmelerinde Tebriz’i Türk şehri olarak vasıflandırmışlardır.

Emir Timur ve Akkoyunlu hükümeti birçok Türkmenleri özellikle de, onlara tabi olmayan ve Celâyirilere hizmet eden Karakoyunlu Türkmenlerini Azerbaycan’ın daha kuzey bölgesine sürdüler. Bu sürülen boylar arasında oymak reisleri ve yurt yaptıkları yerlerin adlarına göre, yeni boy-oymak adları töredi ve Azerbaycan’ın her tarafında Oğuzlar hâkim olmayı ve çoğunluğu oluşturmayı başardılar. Son olarak 16. yüzyılda Şah İsmail ayaklandığı zaman Anadolu’dan birçok Türk boyları (Kızılbaşlar) gelip Şah İsmail’in etrafında toplandılar ve onun ordusunun esasını oluşturdular. Böylece, Güney Azerbaycan da tamamıyla Türkleşmiş oldu.
23 EKİM 2023'DE, ELİM BİR TRAFİK KAZASI SONUCU, UÇMAĞA VARDI.
ŞİMDİ; TANRI DAĞINDA, ATALAR YURDUNDA, ATSIZ ATA MAKAMINDA, BAŞBUĞLAR OTAĞINDA, ERİNÇ İÇERİSİNDE!

Çevrimdışı TÜRK-KAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2181
  • UÇMAĞA VARDI, TANRI DAĞLARINDA!
Ynt: Azeri Türkleri mi?Azerbaycan Türklerimi?
« Yanıtla #52 : 02 Ocak 2008 »
Söylediklerimizi şöyle özetleyebiliriz:

Çeşitli Türk boyları (Hun, Bulgar, Sabir, Peçenek, Kengerli, Hazar, Ağaçeri, On Oğur,  Sarı  Oğur  ve  Kıpçak)nın  Miladın  ilk  asırlarından  ve  Hazar  denizinin kuzeyinden gelerek Aran-Şirvan ve daha kuzey bölgede, Araz’ın kıyılarında (kuzey ve güney) yerleşmeleriyle Azerbaycan’ın kuzey kısmı 7-8. yüzyıllarda Türkleşmiş, fakat, Azerbaycan’ın güney kısmı bütün olarak Hazar’ın güneyinden gelen Oğuz-Selcuk  ve  Uygur  Türklerinin  gelmesiyle  Türkleşmiş  ve  bu  Türkleşme  Timur zamanında   batıdan   Suriye-Anadolu   Türklerinin   hem   de   Karakoyunlu-Akkoyunluların Azerbaycan’a gelmesiyle tamamlanıp hem de Oğuz rengini almıştır.

Azerbaycan Türkçesinin Oluşumu

Azerbaycan  Türkçesinin  oluşumu  tabii  ki  Türk  boylarının  Azerbaycan’a  gelip yerleşmeleriyle mümkün olmuştur. Fakat, bu dilin şekillenmesi ve Azerbaycan Türkçesi özelliklerini kazanarak genel halk dili olması ve edebî dil olarak geniş alanda kullanılması, birinci süreç ve proseden çok daha sonra olmuştur.

Azerbaycan  Türkçesi  Oğuz  grubuna  dahil  olup  onun  merkezî  kolunu oluşturduğu halde, bu dilin terkibinde Kıpçak, Uygur (Doğu Türkçesi) ve biraz da Moğol sözleri vardır. Hatta eskiden kalma yerel halkların (Mesela Tatların) sözleri ve izleri de tek-tük görülmektedir. Ayrıca Arapça ve Farsça sözler ve terimleri de dinî ve sosyal-politik şartlara bağlı olarak dilimize girmiştir.
 
Daha önce Milâdın ilk orta asırlarından Hazarın kuzeyinden değişik Türk boylarının Azerbaycan’a özellikle de kuzey kısma gelip yerleştiklerini ve bunların birbiriyle  kaynaşıp  karışmasından  Araz’ın  kuzey  kısmının  daha 7.  yüzyılda Türkleştiğine değinmiştik. Bunu da unutmamalıyız ki Hazar denizinin kuzeyinden gelen Türk boylarının lehçeleri Kıpçak’tan başka Bulgar, Hun, Hazar dil-lehçe grubundan olup Azerbaycan Türkçesinden bariz şekilde farklı olmuştur. Ayrıca bugüne kadar bu lehçelerde hiçbir yazı-abide ele geçmemiştir. Bundan başka, elimizde olan Azerbaycan Türkçesiyle yazılmış abide ve eserlerin tarihi 13. yüzyıldan daha öteye gitmemektedir.
 
Sözlü edebiyatımızın kıymetli ve eşsiz anıtı olan Dede Korkut destanları da Oğuz Türkçesiyle yazılmış ve Oğuzların geçmiş hayatına ve folkloruna aittir. Ona göre de Anadolu Türklerinin ve hatta Türkmenlerin de abidesi sayılır.

Dede Korkut kitabını Kuzey Azerbaycan müellifleri daha eski dönemlere (2-4. yy. M. İsmailov) mal etmek istiyorlar. Fakat, Oğuzların kitle halinde Azerbaycan’a ve Doğu Anadolu’ya gelmeleri ve oralarda yaşayıp destan yaratmaları 11-12. yüzyıllara tekabül etmektedir. Ancak destanların kökü daha eski dönemlere ve Türkistan’a kadar uzamaktadır.

Biz destanları dikkatle okuyup inceledikten sonra olayların gerçekleştiği yerleri ve destanların  dilini  göz  önüne  alarak  şu  sonuca  vardık:  Destanlarda  geçen  ve Türkistan’ı hatırlatan (Karaçuk-Kazıluk dağı…) yerlerden başka, Azerbaycan’a ait olan Gence, Bedre, Alınca Kalesi, Göuce gölü, Derşam ve Doğu Anadolu da Sürmelü,Aladağ, Trabzon, Bayburt ve Merdin yer adları geçmektedir. Oğuzların komşuları da Gürcü, Ermeni ve Trabzon Rumlarıdır. Demek daha bu şehirler Türkler tarafından alınıp Müslüman ve Türkleştirilmemiştir. Bu da olayların 13. yüzyıldan önce yani 10-12. yüzyıllarda gerçekleştiğini gösterir. Dede Korkut’un dili de orta Oğuzca (11. yüzyıl Kaşgarlı Mahmut) özellikleriyle birlikte hem Azerbaycan hem de eski Anadolu Türkçesinin özelliklerini göstermektedir.

Bizim araştırmalarımız Destanların dilinin Azerbaycan Türkçesine daha yakın olduğunu göstermiştir (Heyet 1994). Zaten, Dede Korkut’un dili Azerbaycan ve Anadolu  Türkçesinin  daha  birbirinden  ayrılmadığı  döneme  aittir.  Burada göstereceğimiz  örnekler  dilimizin  eski  şeklini  göstermekle  beraber  daha  önce söylediklerimizi de kanıtlamaktadır.

-Babam at segirdişime baksın kıvansın, ok atışıma baksın güvensin, kılıç çalışıma baksın sevinsin der idi (Dirse Han oğlu Boğaç Han boyu).
-Yumru yumru ağladı, yanuk ciğerimi tagladı (Salur Kazan boyu)
-Yücelerden yücesin, kimse bilmez nicesin
Ya varam ya varmayam, ya gelem ya gelmeyem
Dede Korkut’taki bazı çift sözler gösterir ki, Dede Korkut Oğuz lehçesinde olduğu halde, Kıpçak, Uygur lehçelerinden de karışığı vardır: kıl - et, de - ayıt, esen - sağ, kızıl -
altun, gitmek - varmak, yakşı - eyü - yey, düğün - toy vb.
Görüyoruz ki Dede Korkut’un dili, Gök Türk dili ve hatta Eski Uygur Türkçesine nazaran daha yeni ve bugünkü dilimize daha yakındır.

Dede Korkut’tan sonra Azerbaycan Türkçesinde yazılan ilk manzum eserler Hasanoğlu’dan kalmış olan üç şiir ve Nesir Bakuî’den kalmış bir gazeldir. Burada Hasanoğlu’nun birinci şiirinden iki beytini naklediyoruz:

Apardı könlümü bir hoş kamer yüz canfeza dilber
Ne dilber, dilber-i şahid, ne şahid, şahid-i server
Men ölsem sen buti şengul surahi eyleme gulgul,
Ne gulgul, gulgul-i bade, ne bade, bade-yi ahmer…

Yine 13. yüzyıla ait Azerbaycan Türkçesinin ilk mensur eseri olan Sıhahu’lAcem’den küçük bir örnek:

Bilgil masâdır-ı Arabî nece kim asldur, ondan sâdır olur esma ve ef’al ancilen
masadır-ı Parsî asldu; ondan munşaib olur kalan ovzân ve emsâl ve gayre. Ol
masadır-ı Parsî iki dürlüdür. Ama biri lâzım, biri mutaaddîdur…(Begdili).
14. yüzyıl şairlerimizden Nesimi, Zarir, Kadı Bürhanettin’i zikretmek lazımdır.

Bizim klasik şiirimizin atası ârif şairimiz Nesimi’dir. O 14. asırda yaşamış ve Türkçe ve Farsça divan yazmıştır. Ondan sonra Habibi (15. yy.) ve sonra Türk dünyasının en büyük gazel şairi Fuzuli ile çağdaş olan Şah İsmail, Hatayi mahlasıyla Türkçe divanı meşhurdur.

Azerbaycan  Türkçesinin  tarihini  profesor  Ezel  Demirçizade  üç  döneme bölmüştür:

1- Edebî dilin genel halk dili esasında şekillenmesi ve gelişmesi . 2- Edebî dilin millî dil esasında tespiti.
3- Çağdaş dönem.

Birinci dönem 11. asırdan başlayarak 18. asrın sonlarına kadar devam etmiş ve Safevilerin ilk yılları hariç her zaman edebiyata hizmet etmiştir. Bu dönemin esas edebî eserleri manzum olup, ancak düz yazı da 16. yy’dan sonra gelişerek çeşitli üsluplar töremiştir.

Bu devirde üç aşamayı birbirinden ayırmak lazımdır:

1- Başlangıç aşaması (11-15. yy.)
2- Hataî- Fuzulî aşaması (l6-17. yy.).
3- Vâkif aşaması (18. yy).

Birinci aşamada Azerbaycan Türkçesi Anadolu Türkçesinden çok farklı değildir.
Yavaş- yavaş Arapça, Farsça sözler de Türkçeye girmeye başlamıştır. Oğuz sözleri
hâkim olduğu hâlde Kıpçak ve Uygur Türkçesinden de bazı sözler kullanılmaktadır:
yakşı- eyü, ben- men, gansı- hansı, kılmak- etmak, ayıtmak- söylemak-demak, kaçan - haçan
“ne zaman”, o1-şol -o, birle -ile, kibi - kimi, evet - beli, varmak - gitmak, tamu - cehennem,
uçmak - behişt, sayru - hasta, kim - ki, yıldız-ulduz, esen - sağ, kızıl- altun, düğün- toy vb.
Sözlerin ikinci hecesinde ve eklerde (u) fonemi hâkimdir (yuvarlaklaşma): eyü, altun, versün. alalum, kamu
Bu durum 18. yy’ın sonlarına kadar hakim olmuş ve Vagif’ten sonra bu günkü vahit şeklini almıştır.
Şimdi örnek olarak Nesimi’nin gazelinden birkaç mısra aktarıyoruz:

Dodağın qändinä şäkär dediär
Câni- şîrînä gör nälär dedlär
Dedilär kim dähânı yoqdur onun
Bixäbärlär äcäb xäbär dedilär
Ähl-i mäni    xücästä sûrätinä
Mäʹni-yi vahibüssüvär dedlär
Ey  Näsimî  muhit-i  äzämsän
Gärçi älfâzinä gühär dedilär

14. yy’da Erzurumlu Kadi Zarir, Sîret-i Nebi ve Futuhüşşam tarihi tercümelerinde ilk nesir örneklerini Azerbaycan Türkçesinde yazmıştır. Örnek olarak Sîret-i Nebi’den bir parça  veriyoruz:
Bu kitâb kim resulun sireti kitabıdır, äräb dilindän Türk dilinä nä säbäbdän tärcümä olduğuni bildirir. Zärir ayıdur: ol yıl içindä kim räsulun hicrätinä yedi yüz yetmiş doquz olmişidi Zärirä Mısr säfäri rûzi oldi.

Sonra padişah Melik Mansur’un dilinden şöyle diyor:

Gäl ey gözsüz mänä bir sirä söylä
Kim anda sûrät-ü häm sirät olsun
Häm anda elm anılsun, ädl anılsun
İçindä mäʹni ü mäʹrifät olsun
Bizä äyläncä olsun dinlämäkde
Yürägümüzä  däxi  qüvvät  olson

Hataî- Fuzulî aşaması

Bu aşamada Türk dili Fars diliyle paralel olarak gelişmekteydi. Devlet dairelerinde, özellikle de sarayda ve orduda resmî dil gibi kullanılıyor ve ordu ve saray dili idi . Bu dönemde Türkçeden Farsçaya birçok söz ve terim hele askerî terimler girmiştir. Bu durum halkın dilinde bir birliğin ortaya çıkmasına sebap oldu ve edabî eserlerde lehçe ve imla farkı büyük ölçüde aradan gitti. Dilde yeni üsluplar yaratıldı ve goşma şekli Hataî’nin şiirleriyle klasik edebiyata girdi.
Burada örnek olarak Hataî’nin bir gazelinden bir kaç beyti aktarıyoruz:

Qış getdi, genä bahar gäldi
Gül bitdi vä lâläzâr gäldi.
Yer geydi qäbâ-yi  xızrpûşan
Cümlä dilä gäldi läb xuırûşan
Durna uçuıban havayä düşdü
Laçın alıban obayä düşdü.
Quş bäççälärin ünü (sesi) yuvadan
Mäktäb ünü tak gälir havadan

Fuzulî gazel üstadıdır, ama mesnevi ve şiirin başka çeşitlerinde ve nesirde de zamanının birincisidir. O aşk ve dert şairidir:

Yâreb belâ-yi aşk  ile kıl âşna meni
Bir dem bela-yi aşkdan etme cüda meni

Onun Türkçe divanı Türk gazellerinin şah eseridir. Leyli ve Mecnun mesnevisi bence bu konuda yazılan mesnevilerin en yanıklısıdır. Kendisinin de söylediği gibi o Türk dilinde gazel yazmayı kolaylaştırmıştır.

Ol sebepden Fârsi lafzı ile çokdur nazm kim
Nazm-ı nzük Türk lafziyıle iken düışvâr olur
 
 
23 EKİM 2023'DE, ELİM BİR TRAFİK KAZASI SONUCU, UÇMAĞA VARDI.
ŞİMDİ; TANRI DAĞINDA, ATALAR YURDUNDA, ATSIZ ATA MAKAMINDA, BAŞBUĞLAR OTAĞINDA, ERİNÇ İÇERİSİNDE!

Çevrimdışı TÜRK-KAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2181
  • UÇMAĞA VARDI, TANRI DAĞLARINDA!
Ynt: Azeri Türkleri mi?Azerbaycan Türklerimi?
« Yanıtla #53 : 02 Ocak 2008 »
Mende tôfik olsa bu düşvârı âsân eylerem
Nevbahar olcak dikenden berg-i gül izhâr olur.

Fuzulî’nin  yarattığı  edebî  mektep  Azerbaycan’da  günümüze  kadar  devam etmiştir. Şairlerimiz onun etkisiyle şiirler yazmışlardır.

Vâgif aşaması

Vaqif 18. yy’ın en görkemli şairidir. O Azerbaycan şiirinin biçiminde ve içeriğinde yenilik getirmekle dil ve edebiyat tarihimizde yeni bir dönem açmıştır. O halkın konuşma dilinden faydalanarak şiirlerinde halkının özelliklerini gerçekçi bir şair gibi yansıtmıştır. O şekil olarak goşmayı seçmiş ve bu goşmalarda sade ve oldukça öz Türkçe ile halkının yaşam tarzını, adet ve geleneklerini ifade etmiştir. Örneğin:

Qaşların  çäkilir  yaylara dönür
Ağlaram göz yaşım çaylara dönür
Bäzänir illärä, aylara dönür
Canlar alan bir maralı sevmişäm

Sözün hiç ayrılmaz mänim sözümdän
Odlara yanmışam özüm özümdän
O gädär yaş tökdüm iki gözümdän
Derya täk açıban, çaya dönmüşäm

Bayram oldu hiç bilmiräm neyläyim
Bizim evdä dolu çuval da yoxdur
Duyu ilä yağ da çoxdan tükenmiş
Ät heç älä düşmäz, motal da yoxdur

18. yy’da edebî dil tedricen vahit ve genel bir şekil aldı ve qoşma edebî üsluba dâhil oldu.
Gramer ve fonetik unsurlarda birlik vs sabitlik yaratıldı. Eski sözler yerini yeni sözlere verdi ve edebî dilimiz bu günkü özelliklerine malik oldu.

19. yy’da (1928) Azerbaycan’ın   kuzey kısmı Rusların İran’a galebesiyle bizden ayrılmış, lakin bu süreç kuzeyde devam etmiştir ve bu asrın sonunda dilin morfolojisi vahit şeklini aldı. Ama sentaks ve onun çeşitli üslupları daha sonra (1875-1920)
oluşmuştur. Yeni dönemde basının doğuşu Ekinci gazetesi ve Fiyuzat ve Molla Nesreddin vs.) nesrimizin sabitleşmesine yardım etmişdir. Ana dilinde ders kitapları ve gramer kitapları yazılmış ve imla ve telaffuz vahit şekil almıştır ve halkın dili esasında orta- genel üslup eski ilmi üslubun yerini tutmuş ve Müsavat hükümeti kurulduktan sonra (1918) edebi dil devletin resmi dili olmuştur. 1920 de Sovyet rejimi iş başına geldikten sonra dahi aynı dil resmi olmuş ve inkişafına devam etmiştir. Sovyet dönemi tarihimizin üçüncü devrini teşkil etmiştir.

Kuzey Azerbaycan’da Sovyet döneminde dahi dil ve edebiyatımız inkişafına devem etmiş ve binlerle kitap ve yazılı eser çeşitli alanlarda Azerbaycan yazarları ve şairleri tarafından telif veya tercüme edilmiş ve uzun ömürlü basın organları dilimizin gelişimine  katkıda  bulunmuştur.  Sovyet  rejimi 1991’de  dağılıp  Azerbaycan bağımsızlığına kavuştuktan sonra dahi aynı süreç daha güçlü bir şekilde devam etmiş, bu dönemde Türkiye’nin etkisiyle Azerbaycan Türkçesine yeni Türkçe sözler girmiş ve içerik bakımından daha da millileşmiştir.

Güney Azerbaycan’da 19. yy’da daha çok mersiye edebiyatı inkişaf etmiştir. 20. yy’da Pehlevilerin iş başına gelmesiyle edebi dilimiz yani yazı dilimiz yasak olmuş, ancak şairlerimiz her türlü sıkıntı ve yasağa karşı ana dilinde de şiir yazmaya devam etmişler; özellikle mersiye edebiyatı bu dönemde de devam etmiş ve dilimizi korumakta önemli rol oynamıştır.
Bu durum bir yıl istisna (1945-6 ve Demokrat Fırkası Hâkimiyeti) edilirse İslam İnkılabının galebesine kadar devam etmiştir. 1979’da İslâm İnkılâbıyla Pehlevi rejimi devrildikten sonra dilimize kısmen özgürlük verilmiş ve dolayısıyla da dilimizin tarihinde yeni bir inkişaf dönemi başlamıştır. Geçen 24 yılda Varlık dergisi ile beraber birçok gazete ve dergi ana dilimizde veya iki dilde yayınlanmıştır. bunların çoğunun ömrü kısa olsa da bugün 50’den fazla basın  organlarımız vardır.

Bu sürede ana dilimizde ve onun tarihi, edebiyatı, folkloru ve grameri ile ilgili birçok kitap, bir çok şiir toplusu ve divanlar yayınlanmış ve bazı hikaye ve roman kitapları neşredilmiştir.

Biz Arap kökenli alfabe ile yazdığımız için eski alfabemizde bazı değişiklikler yapıp onu fonetikleştirmeye çalıştık. Bunun için rahmetli üstat Dr. Nutki’nin birkaç emektaşımızla birlikte önerdiği ve Varlık’ta 22 yıldan beri kullandığımız yarı fonetik alfabeyi Ortografi seminerleriyle tekmilleştirmeye çalıştık ve bu imla basınımız ve yazarlarımızın çoğu tarafından kabul edilmiştir.
Bugün bizim yazı dilimiz yabancı (Rus sözleri Kuzeyde ve Arap- Fars sözleri Güneyde) sözler istisna edilirse Kuzey Azerbaycan’da kullanılan yazı dili ile yaklaşık aynıdır.  Çünkü  Azerbaycan’ın  ta  eskiden  beri  tek  bir  yazı  dili  olmuştur  ve günümüzdeki farklar da başka dillerden alınan yabancı sözlerden ve Güneyde Pehlevilerin getirdiği yasaklardan kaynaklanmaktadır.
 
Kaynaklar
BEGDİLİ G. (1982) Hinduşah Nahçıvani. Sıhahu’l-Acem. Neşr-e Daneşgahi Yay.: Tahran
HACIYEV T. (1976) Azerbaycan Edebi Dili  Tarixi. Azerbaycan Devlet Neşriyatı : Baku
HEYET C. (1994) Dede Korkut Destanları Ne Vaxt ve Harada Yarandı. Varlık Dergisi, 4, 3-8. HUDİYEV N. (1990) Azerbaycan Edebi Dilinin Tarixi. Baku.
HUDİYEV N. (1991) Azerbaycan Edebi Dilinin Teşekkülü. Baku
İSMAİLOV M. (1992) Azerbaycan Tarixi. Baku.
KAFESOĞLU İ. (1984) Türk Milli Kültürü. Boğaziçi Yay.: İstanbul.
MEHMEDOV A.  (1989) Azerbaycan Dilinin Erken Tarixine Dair Materyallar; Azerbaycan
   Filologiyası Meseleleri. Baku
TUNA O.N. (1990) Sümer-Türk Dillerinin Tarihi İlgisi İle Türk Dilinin Yaşı Meselesi. Türk Dil
   Kurumu Yayınları: Ankara.
SÜLEYMAN O. (1992)  Aziya. (N. SAFEROĞLU, Ç ev.), Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı:
   İstanbul.
TOGAN Z. V. (1944) Azerbaycan. İslâm Ansiklopedisi, Cilt 2, ss. 91-118, Maarif Matbaası:
   İstanbul.

Cevad HEYET
Prof.Dr., Tahran Azat İslâm Üniversitesi Cerrahî Bölümü Başkanı; Varlık Dergisinin sahibi ve başyazarı.

23 EKİM 2023'DE, ELİM BİR TRAFİK KAZASI SONUCU, UÇMAĞA VARDI.
ŞİMDİ; TANRI DAĞINDA, ATALAR YURDUNDA, ATSIZ ATA MAKAMINDA, BAŞBUĞLAR OTAĞINDA, ERİNÇ İÇERİSİNDE!

Çevrimdışı TiginNoyan

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 549
  • Inançu Apa Yargan Tarkan Köl Tigin
    • Steppe History Forum
Ynt: Azeri Türkleri mi?Azerbaycan Türklerimi?
« Yanıtla #54 : 02 Ocak 2008 »
Türklerin Azerbaycan'da Hun döneminden önce varolduklarına, hattâ Oğuzlar gelene kadar bölgede çoğunluğu oluşturduklarına inanmıyorum.


Türük Oguz begleri bodun eşid: üze teŋri basmasar asra yir telinmeser Türük Bodun iliŋin törügün kim artatı utaçı erti? Türük Bodun ertin, ökün!

Çevrimdışı ataman1

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 28
  • Nerde Bozkurt qoy bağırsın uranı Savaş sesi bürüs
Ynt: Azeri Türkleri mi?Azerbaycan Türklerimi?
« Yanıtla #55 : 11 Ocak 2008 »
sen kimsen turk-aze bilmiyorum ama sana bir iletim var git tarix kitablarını oku.birincisi abşeron avşarandır  ikincisi bakı  bak adlı turk boylarının adı bunu ben demiyorum bunu Sara Aşurbeyli diyor.ÜÇÜNCÜSÜ O DEDİYİN TATLARA bAKÜDE  DAĞLI DİYORLAR VE ONLARI ORAYA KİM VE NE VAXT VE NE ÜÇÜN GETİRİB ODA BELLİ.QIZ QALASI KALKADIR ONUN ADI QUZ YANİ OQUZ QALASI DEMEKDİR.ŞİRVAN DEDİYİN BARSELİNİN KALKASIDIR VE SONRADAN GELME FARSLAR ORADA BARSELİNİ ŞİRVANA DEYİŞDİRİB KENDİLERİNE ŞİRVANŞAHLAR DEVLETİ YARATDILAR.SONRADA GELDİKLERİ YERE CEHENNEM OLDULAR.O Kİ KALDI KELBECER-LAÇIN BÖLGESİNE ORANIN ADI SONRADAN KOYLMADIR SİZ ONLARI GEDİN KÜRTLERDEN SORUN NİYE HAKKARİ VE KELBECERDEKİ HEKERİ ÇAYININ ADI BİR-BİRİNE BENZİYOR.AZERBAYCANIMIZIN HER YERİ TURKDÜR TÜRK OLMAYANLARIN HEPİSİ GELMEDİR.SİZİN FİKRİNİZDEN BELE ÇIKIR Kİ KARABAĞDA ERMENİLERİNDİR .HEÇ BOŞUNA UĞRAŞMAYIN.
Nerde Bozkurt qoy bağırsın uranı
Savaş sesi bürüsün EL-Turanı
Korkud Dedem seslendirsin qopuzu
Oyandırsın ölü yatan Oğuzu

Çevrimdışı TiginNoyan

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 549
  • Inançu Apa Yargan Tarkan Köl Tigin
    • Steppe History Forum
Ynt: Azeri Türkleri mi?Azerbaycan Türklerimi?
« Yanıtla #56 : 11 Ocak 2008 »
Oğuzların 11. yüzyıldan önce büyük sayılarda ve toplu olarak Kafkasya'da, Anadolu'da ya da Güneybatı Asya'nın (Orta Doğu) herhangi bir yerinde yerleşmiş olmaları safsatadan ibârettir.

Siz de biraz Faruk Sümer, İbrahim Kafesoğlu, Bahaeddin Ögel okuyun.

Ayrıca, Karabağ hakkında yaptığınız saçma ithâmı da size aynen geri yolluyorum.

Şunu unutmayın ki:

TÜRKLÜK BİN YILDIR BU TOPRAKLARDADIR VE ASLĀ KAZILIP ÇIKARILAMAYACAKTIR.

Bin yıl neyinize yetmiyor? Târihi çarpıtmanın gereği yok.

Saygılarımla.


Türük Oguz begleri bodun eşid: üze teŋri basmasar asra yir telinmeser Türük Bodun iliŋin törügün kim artatı utaçı erti? Türük Bodun ertin, ökün!

Çevrimdışı İsimsiz

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 40
  • %100 Türk...
Ynt: Azeri Türkleri mi?Azerbaycan Türklerimi?
« Yanıtla #57 : 13 Ocak 2008 »
Soydaşlarım, hem bu konuya, hem de Turk-aze'ye cevap olarak, bir Azerbaycan Türk'ünün yazısını sizlere göstereceğim. (Azerbaycan'ın etnik kökeni ve Azerbaycan Türkü-Azeri kavramları hakkında)

Azerbaycanda Türkler Kür-Aras nehirleri bölgesinde,Gence-Qazaxda,Qarabağda(indi göçgün),Naxçıvanda,Şeki-Zaqatalada,Qubada... ve başka bölgelerde çoğunlukdadır.bugünki nufus tahminen 8.4 mln-dur ki bunun da en az 6.5 mln-u Azerbaycan Türküdür (resmi rakamlardakı yanlışlıkları dikkate alarak hesabladım).Türklerin az olduğu yerler kuzeyde Kusar şehridir ki,orda Türkler sadece %10-dur,geri kalanı Lezgilerdir (ilkel bir dağlı kavimi).güney bölgesinin en güney kısımlarında da çoğunluk Talış adlı ilkel bir Fars kavimindedir.onların çoğunlukda olduğu iller-Lenkeran,Astara ve Lerikdir.Masallıda %30-40 kadardırlar,geri kalanı Türkdür.Türklerin en çok olduğu yerlerden biri de Naxçıvandır,orda son yıllara kadar %99 Türkdü.Kürd Aliev’lerin sayesinde Kürdler göçüyorlar,toprak ve ev alıyorlar.Tahminin %15-20 Kürd var artık orada ve getgede artır ne yazık ki...
Qarabağ konusunda da bilgiler yanlışdı.Kürtlerin yoğunluğu söz konusu olamaz.Kürdlerin Qarabağda toplam 20-25 köyleri vardır en çok.Nufusun böyük çoğunluğu Türk.Kürdlerin yaşadıkları iller-Laçın,Qubatlı,Kelbecer ve Zengilandır.Her birinde 4-5 Kürd köye var.Amma toplumda malesef bu bölgelerin tamamının Kürd olması fikri yaranmış(Sovyetlerin propogandası sonucunda),oysa bu böyle deyil elbette.Menim kendim Kelbecerdenem,oranı bazıları Kürdlerin en çok olduğu yer olarak bilir,amma orda 3 Kürd köyü var.Dağ köyleri olduğuna göre toplam en fazla 2000 nufusu ola bilir.Kelbecerin toplam nufusu 55.000-e yakın.diyelim ki,merkezde de bir 3000 var(ki aslında yokdur) eder 5.000,bu da %10-dan az.diger yerlerden en çok kürdün olduğu Laçın ve Qubatlıdır,orda her birinde 8-10 Kürd köyü var.iki ilin toplam nufusu 100.000-e yakın,Kürdlerin toplam sayısı en çok olsa olsa 20.000 olur,bu da %20 demek.başka illere ve böyük şeherlere köç etmişlerle birlikde toplam Kürd sayısı 50.000-i geçmez.Kürdofil Rus kaynaklarında da bu rakam seslendiriliyor.
Quba bölgesinde çoğunluk dediyim kimi Türkdür,konşu Kusardan köçen Lezgiler de var.yahudilerinse bir kasabası var-Kırmızı kasaba deyerler.evleri kırmızı kerpicden olduğuna göre.Qubanın nufusunun %75-80-i Türkdür.
Rusya’ya yakın Balakende çoğunluk Avarlardır.onlar ilkel dağlı kabilelerindendir.Azerbaycanda toplam sayıları 50.000 kadardır.Balakende çoğunluk,konşu Zaqatalada ise %30-40 kadardırlar.Zaqatalanın %50-i Türkdür,bir az başka dağlı kabilelerinden var-Lezgi,Çaxur,İnqiloy.
Bakü’da da bir kaç Tat köyü var.Tatlar ilkel Fars kabilesidir.Bugün neredeyse tamamen asimile olmuşlar,çoğu Tat dilini bilmez ve kendini Tat kabul etmez.En çok Xaçmaz, Deveçi bölgelerindedirler.amma onların heç birinde çoğunluk ve ya nufusun önenli kısmı deyiller.saydığım bölgelerin hepsinde aşağı-yukarı %20-30 kadardırlar.Bakü köylerinin(40-a yakın köy var) çoğunluğu Tatlardır.7 tane de Türk köyü var.fakat bugün tat köyleri tamamen asimile olmuşlar ve Tatlıkdan eser elamet kalmamış.Tatlar kendilerini Tat olarak görmezler,çoğu kendini bugün Türk kabul eder,hatta Türkçülük iddiasında olan çok sayıda Tat vardır.

Azeriler sözünün yanlış olduğunu söylemiştim. doğru ifade Azerbaycan Türküdür.Azerbaycan Türklerini o saydığınız kabilelere benzetmek çok yanlış. Çerkez veya Osetler küçük birer kabile gibidirler,tarih boyunca kah bu devletin kah o devletin hakimiyyetinde oldular.Orta doğuya köle olarak getirildiler.
Azerbaycan Türkleri ise tarihi, medeniyyeti olan bir milletdir.Azerbaycan Türkleri kendi torpaqlarında yaşayarlar. Sayları bütün dünyada 50 mln-un üzerindedir. Orta Çağda Azerbaycan Türk devletlerinin siyaseti gereyi Afqanistana, Hindistana göçürülen Azerbaycan Türkleri vardır.(Afqanistanda 11.000, Hindistanda ne kadar bilmirem). Kalan böyük çoxluq kendi Türk torpaqlarında yaşayarlar. Yani Osetler, Çerkezler gibi deyildir. Heç bir anlamda özel bir benzerlik yox.
Azerbaycanın etnik durumuna gelince,bu hakda yazmışdım. Azerbaycanda Türklerin oranı en az 77-80 %. Herodotun yazdıklarıysa aslında ayrı milletler deyil ayrı boylardır(tabi etnik bakımdan Türk olmayanlar da olmuşdur herhalde). Herodotun bahs etdiyi 26 kabilenin 20-e yakını Türk boyları,kalanları da etnik bakımdan başka kabileler olmuşdur.yani Herodotun zamanından bu yana Azerbaycanın etnik görünümü neredeyse deyişmemişdir, aynı halklar yine eskiden yaşadıkları yerlerde yaşıyorlar...
Türkiye Türklerindir...

Çevrimdışı TiginNoyan

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 549
  • Inançu Apa Yargan Tarkan Köl Tigin
    • Steppe History Forum
Ynt: Azeri Türkleri mi?Azerbaycan Türklerimi?
« Yanıtla #58 : 13 Ocak 2008 »
Herodotos döneminde bölgede Türkler yaşamıyordu.


Türük Oguz begleri bodun eşid: üze teŋri basmasar asra yir telinmeser Türük Bodun iliŋin törügün kim artatı utaçı erti? Türük Bodun ertin, ökün!

Çevrimdışı sulu kağan

  • Sulu Kağan
  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 45
Ynt: Azeri Türkleri mi?Azerbaycan Türklerimi?
« Yanıtla #59 : 28 Ağustos 2011 »
11.yüzyılı bırakın AlperTunga atamızın dönemine bakın atamız vefat ettikten sonra kızı iranlı farsi eniklerden babasının hesabını sormadı mı? Sordu elbet iranı işgal etmediler mi? bırakın Anadoluyu Mısıra girdi Saka orduları hatta memleketim Malatya da Tokharis bucağı derler Malatyada Saka Türklerine ait birçok savaş techizatı(ok ucu vb)bulunmuştur.Oğuz değiller dersin başka birşey dersin ne dersen de Türkler Anadoluda 1000 yıldan çok daha eski Torkomlar damı 1071 de yaşadılar?
 
Eğer biz dersek 1071 de geldik diye kapitalist cermenlerin ekmeğine yağ sürmüş oluruz sonrada kürtler çıkar der sizden önce biz vardık halbuki 1000 sene önce kürt falan yoktu.TTK.
Türklüğü arap istilasından kurtaran büyük komutana selam olsun.Yüce Sulu Kağan!!!