0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
İyi akşamlar, bir sorum olacaktı. Göktürkçe Z harfi tam olarak nasıldır? Araştırdım ama net sonuca varamadım, doğru olan harf yazımı aşağıdakilerden hangisidir?
BAĞIMSIZ SESSİZLERKalını ve incesi olmayan sessiz harfler şunlardır:Ç = ÇaM = MaP = PaŞ = ŞaZ = ZaToplam 5 harftir.
Z = ZaHem kalın hem de ince sesli harflerle okunan z harfidir. "Za" sesini verir.Kelime başında (Türkçe'de z harfi ile başlayan kelime olmadığından) aZ veyâ eZ okunur. Kelime başında IZ, iz okunması için başına ı (I, İ),OZ, UZ okunması için başına O (O, U), öz, üz okunması için başına Ö (Ö, Ü) seslilerini alır. Kelime içinde IZ, iz, UZ, üz ve ZI, zi, ZU, zü okunması için başına veyâ ardına bir sesli harf alması gerekir. Kelime sonlarında ıZ, iZ, uZ, üZ okunur. KIZıMıZ, TeRiMiZ, SOYuMuZ, ÖZüMüZ, KIZıNıZ, TeRiNiZ, SOYuNuZ, ÖZüNüZ gibi...
Alıntı yapılan: mtbrhnkc - 08 Ağustos 2015İyi akşamlar, bir sorum olacaktı. Göktürkçe Z harfi tam olarak nasıldır? Araştırdım ama net sonuca varamadım, doğru olan harf yazımı aşağıdakilerden hangisidir?Sorunuzun yanıtı:Alıntı yapılan: Üçoklu Börü Kam - 29 Mart 2015BAĞIMSIZ SESSİZLERKalını ve incesi olmayan sessiz harfler şunlardır:Ç = ÇaM = MaP = PaŞ = ŞaZ = ZaToplam 5 harftir.Alıntı yapılan: Üçoklu Börü Kam - 29 Mart 2015Z = ZaHem kalın hem de ince sesli harflerle okunan z harfidir. "Za" sesini verir.Kelime başında (Türkçe'de z harfi ile başlayan kelime olmadığından) aZ veyâ eZ okunur. Kelime başında IZ, iz okunması için başına ı (I, İ),OZ, UZ okunması için başına O (O, U), öz, üz okunması için başına Ö (Ö, Ü) seslilerini alır. Kelime içinde IZ, iz, UZ, üz ve ZI, zi, ZU, zü okunması için başına veyâ ardına bir sesli harf alması gerekir. Kelime sonlarında ıZ, iZ, uZ, üZ okunur. KIZıMıZ, TeRiMiZ, SOYuMuZ, ÖZüMüZ, KIZıNıZ, TeRiNiZ, SOYuNuZ, ÖZüNüZ gibi... Önemli Açıklama: Yukarıdaki metinler içerisinde yer alan Orkun tamgalarını özgün olarak bilgisayarınızda görebilmeniz için bilgisayarınızda Orkun fontlarının yüklenmiş olması gerekmektedir.BİLGİSAYARINIZA ORKUN ABACASI FONTUNU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZNe mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayana!Saygılarımla...Çağrıbey.
Anlaşılan bilgisayarınızda Orhun abaçası fontu yüklü değil. Şayet yüklü olsaydı verdiğim yanıtta harfin yazılışı ve doğal olarak da görünüşü yer alıyordu.Orhun Göktürk abaçasında Z tamgası budur:Ne mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayana!Saygılarımla..Çağrıbey.
Alıntı yapılan: Umut Emre - 11 Mart 2015"Tanrı Türk'ü Korusun"Birinci isteğiniz:Kök Tenğri Türkü Korusun:Alıntı yapılan: Umut Emre - 11 Mart 2015"Türk Irkı Sağolsun"İkinci isteğiniz:_________________________________________________________________________Önemli Açıklama: Yukarıdaki metinler içerisinde yer alan Orkun tamgalarını özgün olarak bilgisayarınızda görebilmeniz için bilgisayarınızda Orkun fontlarının yüklenmiş olması gerekmektedir.BİLGİSAYARINIZA ORKUN ABACASI FONTUNU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
"Tanrı Türk'ü Korusun"
"Türk Irkı Sağolsun"