Benim asil sorum;
1) Gunumuz Turkcesindeki "INTIKAM" veya "öç" kelimesinin, Gokturkcedeki karsiligi nedir (kelime tercumesi yani)?
2) Ve Goktukcedeki bu kelime (daha once de yazdigim gibi, ben internette "KICIR" ve "OCUT" olarak bulabilmistim,ya da Siz Turkcedeki karsiligi "öç" tur derken, Gukturkcede ki karsiligi mi demek istemistiniz?) Gokturk abacasi ile nasil yazilir?
Alp Er Tonga öldi mü,
İsiz ajun kaldı mu,
Ödlek öçin aldı mu,
Emdi yürek yırtılur,
Divan'ı Lügati't Türk’te bu dörtlük bu şekilde yazıyor, Göktürkler değil ama bir nevi Göktürklerin hem coğrafya, hem devlet, hem soy ve hars olarak devamlarından biri olan Karahan Devleti dönemi lehçesinde "öç" kelimesi var, bu kelimenin daha Türkçesi yok. Senin "OCUT" diye belirttiğin kelimenin de mutlaka "öç" kelimesi ile bir bağı var.
Belki "öç" yerine "hınç" kullanabilirsin.
Sayin 4_hilal,
Konuyu simdi daha iyi anladim, cok tesekkur ederim. "HINC" kelimesi de guzelmis.
Cok ugrastirdim sizleri bu kolu ile fakat, bu iki kelimenin "OC" ve "HINC" Gokturk abacasi ile yazilislarini da gosterebilir mi, konuyu bilen bir kandasimiz?
Ayrica belirtmeden edemeyecegim ki,
tesadufen otaga katildim(gokturkce dovme yaptirmak istedigim ve konu ile ilgili kaynak aramam vesilesi ile), icimdeki duygulari bu kadar iyi toparlayan ve aktaran bir ortam oldugunu anlayinca (katildigimdan bu yana firsat buldukca okuyor ve anlamaya calisiyorum) cok sasirdim ve sevindim. Demek ki, Turkluk hakkindaki dusuncelerimde yalniz degilmisim
Iyi ki varsiniz. TTK!
(yurtdisinda ikamet ettigim icin, imla hatalarindan dolayi af diliyorum ve tabi ki kullandiysam yabanci kelimelerden dolayi da
)