Gönderen Konu: Bulgaristan'da Türk gazetesi  (Okunma sayısı 114122 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı YALNIZKURTKARAGÜLLE

  • GÖKBÖRÜ SİNOP
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1345
  • Mekanı Uçmağda!
Ynt: Bulgaristan'da Türk gazetesi
« Yanıtla #130 : 26 Mayıs 2013 »
BAF, STK'ları imza kampanyasına davet etti

Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Bulgaristan Türkleri ile diğer Müslüman azınlıkların sorunlarını çözmek için imza kampanyası düzenlediğini ve bütün sivil toplum kuruluşlarını (STK) davet ettiğini belirtti. BAF Başkanı, Ajans Bg okurlarını, T Haber grubunun Facebook'taki takipçilerini ve Bulgaristan Türklerinin sorunlarına duyarlı herkesi imza kampanyasını desteklemeye çağırdığını bildirdi.


Sezgin Mümin, STK'ların 23 yıldır yaptığı çalışmalarla en büyük başarısının 11 Ocak 2012 tarihinde Mecliste oylanan Bildiri olduğunu vurgulayıp bu başarının da BAF'a ait olduğunun altını çizdi ve "23 yıl daha kaybetmek istemiyorsak bu kampanyayı canla başla desteklemeliyiz" dedi.

BAF, kendi çalışmaları ve Bulgaristan Türklerinin durumunu ele alan 10 maddelik taahhütname hazırladı.

BULGARCA

İNGİLİZCE

BULGARİSTAN ADALET FEDERASYONU

T A A H H Ü T N A M E

Bizler, işbu taahhütname altına imzalarını atanlar, Bulgaristan Cumhuriyeti’nde totaliter rejim tarafından dayatılmış olan sözde Soya Dönüş Süreci kalıntılarının kesinlikle silinmesinden yana olduğumuzu ilȃn ediyoruz.

Bizler, hukukȋ hakları savunmaya yönelik bir sivil toplum kuruluşu olan Bulgaristan Adalet Federasyonu’nun bu doğrultudaki çabalarını kayıtsız şartsız destekliyoruz.

Bulgaristan Müslümanlarının hakları ve özgürlüklerine tam olarak riayet edilmesinde ısrarlıyız. Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçevesi Sözleşmesi’nin onaylanmasından 13 yıl geçmesine rağmen sözleşmenin Bulgaristan Cumhuriyeti’nde tam olarak uygulanmadığı bir gerçektir.

Vatandaş konumumuzdan hareketle, Bulgaristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Ulusal Meclis Başkanına, aşağıdaki 10 maddenin yerine getirilmesi için sesimize kulak vermeleri ve gerekeni yapmaları hususunda ısrar etmekteyiz:

1. Ulusal Meclis tarafından 11 Ocak 2012 tarihinde kabul edilmiş olan “Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınayan Bildiri’ye uygun olarak, Bildiri’nin 3. maddesine (m.3) istinaden, yetkili olan kurumların Sofya Askerȋ İl Savcılığı (SVOP) dosyasından Esas II-048/1999 No’lu dava ile ilgili sürece son vermelerini ve Bildirinin 3. maddesinin yerine getirilmesi doğrultusunda etkin somut ve gerçekçi adımların atılması konusunda kesin ve açık bir biçimde ısrar etmekteyiz.

2. Bulgar makamlarının, sözde Soya Dönüş Süreci sırasında zorunlu olarak dayatılan bütün Bulgar, Rus isimlerinin ve başka dilden isimlerin GRAO sicillerinden silmelerinde ısrar etmekteyiz.

Zorla dayatılan bu isimlerin Bulgaristan Cumhuriyeti’nde Türk asıllılar ve Müslüman Bulgar vatandaşların onurunu fevkalade incittiğini bilhassa açık ve net bir şekilde beyan etmekteyiz.

3. Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi’nin 6. maddesi gereğince, Bulgaristan Adalet Federasyonu’nun, Türk etnik kökenli olduklarını belirtmiş olan Bulgaristan vatandaşlarının en yoğun yaşadığı bölgelerde radyo frekansları tahsisi taleplerinin yerine getirilmesinde ısrar etmekteyiz.

Ana dili Bulgarca olmayan Bulgaristan halkının bu kısmının, Bulgaristan’da demokratik değişikliklerin uygulandığı geçtiğimiz yirmi yıl içinde, ana dillerinde eğitici, kültürel-bilgilendirici ve eğlendirici yayınlara yer veren ve bölgesel ve yerel sorunları öne

çıkaran bölgesel radyo ve televizyon programlarından mahrum bırakılmış olduğu kanaatindeyiz.

4. Bulgaristan Cumhuriyeti’nin karma nüfuslu bölgelerinde, Türk kökenli Bulgaristan vatandaşları statüsüne sahip çocuklara devlet eğitim kurumlarında zorunlu Türk Dili öğretilmesinin resmen yürürlüğe girmesinde ısrar etmekteyiz.

Bulgar devlet kurumlarının, çeşitli alanların Türkçe de öğretilmesini sağlayacak Balkan Üniversitesi’nin kurulması ve faaliyete geçmesinin kabul edilmeri gerekliliği fikrine hazır olmaları zamanının gelmiş olduğunda ısrarlıyız; bununla ilgili olarak da bu hakkın Bulgaristan Cumhuriyeti tarafından onaylanmış Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi’nin 13. maddesinde yer almış olduğunu hatırlatırız.

5. Bulgaristan vatandaşlığını yenilemek istediklerinde güçlüklerle karşılaşan, 1950-1951 ve 1968-1978 dönemlerinde göç dalgası kapsamına giren kişilerin isteklerinin yerine getirilmesinde ısrar etmekteyiz.

Todor Jivkov’un totaliter siyasi rejimi tarafından uygulanan temizleme politikası aşama aşama uygulanmıştır ve bu Parlamento tarafından 11 Ocak 2012 tarihinde kabul edilmiş olan Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınama Bildiri’sinde resmen tanınmıştır.

-İlk göç dalgası, 155 binden fazla kişinin zorunlu olarak kooperatiflere girme ve topraklarından yoksun edilmesi sonucunda 1950-1951 döneminde gerçekleştirilmiştir.

-1968-1978 dönemini kapsayan ikinci göç dalgası, zorunlu olarak ayrılmış, bölünmüş ailelerin bir araya getirilmesi amacı ile Bulgaristan ile Türkiye arasında imzalanmış olan insani anlaşma sağlanmıştır ve neticede 117 binden fazla kişi göç etmiştir.

En büyüğü olan 1989 göç dalgası, aslında sözde Soya Donüş Süreci’dir ve 360 binden fazla kişi göç ettirilmiştir.

6. Fikrimizce, Bulgaristan Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti ile vatanlarından zorunlu olarak kovulmaları dönemine kadar birikmiş olan sosyal sigorta primleri konusunda, Türk asıllı Bulgaristan vatandaşlarının sigorta primlerinin tazmin edilmesine yönelik ikili anlaşmanın imzalanması gerekmektedir.

Kanımızca, halihazırdaki hükümet bu doğrultuda asil bir hareketle, Parlamento tarafından resmen cani ve insanlık dışı olarak tanınmış olan Todor Jivkov’un totaliter siyasi rejimince yürütülen cani etnik temizlik politikasından resmen uzaklaşmış olduğunu gösterecektir.

7. Bulgaristan Cumhuriyeti’nde İslam Dini Başmüftülüğü’nün tüm vakıf emlaklarının yenilenmesi ve yasal Müftülüğe verilmesi amacı ile Devlet Arşivi’nde gerekli araştırmaların yapılmasını arzu etmekteyiz.

8. Devlet Azınlıklar Ajansı’nın oluşturulmasının gerektiği görüşündeyiz. Bu ajansın kolları karma nüfuslu bütün bölgelerde ve belediyelerde yayılmalıdır.

Yerinde faaliyet gösterecek olan bu yapılar, ülkenin en yoksul ve ekonomik açıdan gelişmemiş olan bu bölgelerinde Avrupa Fonlarının proje ve desteklerinin kullanılmasında yardımcı olmalıdır.

9. Kanaatimizce Bulgaristan Cumhuriyeti’nde Ulusal Hafıza Kurumu’nun meydana getirilmesi gerekmektedir. Bu Kurum eski Devlet Güvenlik ve totaliter komünist rejimin

baskı organlarının diğer servislerinin cani faaliyetiyle bağlantılı bütün arşiv belgelerini korumalı, tahlil etmeli ve araştırmalıdır.

10. Bulgaristan Adalet Federasyonu tarafından Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde açılan davayı destekliyoruz.

“BAF” Başkanı Sezgin Mümün

tel.:0879260546, 0895331102, (04) e-mail: [email protected]

Organizasyon Sekreteri:

Remzi Hamdi, tel. 0889530964

t--haber


TTK.
10 EYLÜL 2022'DE UÇMAĞA VARDI..!
TANRI DAĞINDA...
ATSIZ ATA OTAĞINDA, ULU ATALAR HUZURUNDA DİZ VURMAKTA!


Dört yanım soru, Tanrı'm
Hepsi en zoru Tanrı'm
Soruların zorundan
Soyumu koru Tanrı'm

Sen Tanrı değil misin, adını yargılatma
Sana Tanrı deyince, dinimi sorgulatma
Ya adam et bunları, ya beraber yaşatma
Kanı bozuk olanlar "Türk'üm" diyemesinler
Ve Türk'ün dik başını yere eğemesinler.

Çevrimdışı Atsızcı Türk

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 302








Bir grup Bulgar gencinin 31 Mayısta Facebook'ta açtığı "Okulda Türkçeye hayır" adlı grubu 3 bin 538 kişi beğendi. Grupta "Türkçeye hayır! Bulgaristan Bulgarlarındır!", "Bu, dolaylı 'esarettir' (500 yıl acı ile çile). Bulgar okullarında Türkçeye HAYIR" türünden Türk düşmanı milliyetçi sloganlar atılıyor. Sayfada Türk düşmanlığı aşılayan birçok fotoğraf var.
Hak ve Ögürlükler Hareketi Genel Başkanı Lütvi Mestan'ın fotoğrafının üzerine kırmızı X çekilmiş fotoğrafın üst kısmında"Türkçe Türkiye'de! APTAL ŞEY! Burası Bulgaristan" yazısı var.
Sayfada Türklere söven yorumlar da var.
Bunun üzerine tepki olarak Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) adına "Türkçeye EVET" grubu açıldı. BAF, Türklük ve insanlık adına herkesi Bulgaristan'daki Türkçe eğitimi desteklemeye çağırdı.

TÜRKÇE KARŞITI KAMPANYA NASIL BAŞLADI

HÖH'ten seçilen Gençlik ve Spor Bakanı Mariyana Georgieva'nın seçim öncesi 3 Mayısta Demir Baba Tekkesi'nde "Ben bir dil profesörü olarak çocuklarınız, okula giderken çantasında Bulgarca ders kitaplarının yanında ana dili dersi kitaplarını almalarını sağlamak için  Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin yürüttüğü siyaseti destekleyeceğim"sözüne milliyetçi parti Ataka'nın Genel Başkanı Volen Siderov 29 Mayısta meclis kürsüsünden tepki gösterdi. Bunun üzerine HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan kürsüden "Bulgarca ders kitabının yanında ana dili dersi kitabını taşımakta ne gibi suç olabilir" cevabını verdi.

Onun ardından Pazar günü Eğitim Bakanlığı'nın sitesinde Türkçenin seçmeli zorunlu ders olarak okutulacağı bildirilinci tepkiler daha da arttı.

SKAT'IN TEPKİSİ

Skat televizyonunun milliyetçi partisi Bulgaristam Millȋ Kurtuluş Cephesi'nin (NFSB) Varna Koordinatötü Kostadin Kostadinov 90'lı yılların başında ana dilini160 bin öğrencinin okuduğunu, şu an ise10 bin civarı olduğunu vurguladı ve bu durumun HÖH'ü endişelendirdiğinin altını çizdi. Kostadinov, Türkçenin zorunlu ders olarak okutulmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bu durum ülkede ayrışma yaratıyor, farklılık duygusu, başka olma duygusu veriyor; çocuk daha birinci sınıftan itibaren kendisini diğerlerinden faklı bilecek. Farklı değiller.

Aydın Osman | T HABER

http://ajansbg.blogspot.com/2013/06/facebookta-turkce-karst-ve-turk-dusman.html

http://t--haber.blogspot.com/2013/06/facebookta-turkce-karst-ve-turk-dusman.html

Çevrimdışı Atsızcı Türk

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 302
Bulgaristan seçimlerin ardından hükümeti kurdu, hukumeti kurma sırasında Türkçenin zorunlu ders olarak okutulacağı gündeme getirildi. Bunun üzerine bütün Bulgarlar ayaklandı, tekrar Türk düşmanı yüzlerini gösterdiler. Bunlar Türklerin ya Bulgarlaşmasını ya da Bulgaristan'ı terk etmesini ister. Aksi taktirde Bulgaristan'ın Türkleşeceğine inanırlar. Bunun önüne geçmek için de Türklükle ilgili bir şeyi doğmadan öldürmek isterler. Bunu göstermek için de "Okulda Türkçeye hayır" diye bir Facebook sayfası açmışlar. Biz de buna tepki olarak "Türkçeye EVET" sayfası açtık. Her Türk kanı taşıyan bu sayfayı beğensin, desteklesin, arkadaşlarını davet etsin:

https://www.facebook.com/TurkceyeEvetDaNaTurskiaEzik

Çevrimdışı Atsızcı Türk

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 302
Türk kanı taşıyan bu sayfayı şikayet etsin
« Yanıtla #133 : 06 Haziran 2013 »
Türk ırkı için ne yapsak azdır, ancak benim tek isteğim Türk düşmanı Bulgarlara şunu göstermek: Biz Türklere ettikleri bu kadar hakaretten, gösterdikleri düşmanca tavırdan sonra eli kolu bağlı oturmacağız, onlar da diledikleri gibi Türk ırkına sövemeyecek, tek yapmamız gereken birkaç tuşa basarak Türklere rahat rahat hakaret edip haklarını özgürlüklerini kısıtlayamayacağını göstermek. Yani Türkler Türkçe okuyarak Türklüğünü koruyacaklar:

https://www.facebook.com/NeNaTurskiaEzikVUchilishte

Çevrimdışı KarapapakTerekeme

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 28
  • Kök Tenğri Türkü Korusun!
    • HunTürk
Türk kanı taşıyan bu sayfayı şikayet etsin
« Yanıtla #134 : 07 Haziran 2013 »
Türk ırkı için ne yapsak azdır, ancak benim tek isteğim Türk düşmanı Bulgarlara şunu göstermek: Biz Türklere ettikleri bu kadar hakaretten, gösterdikleri düşmanca tavırdan sonra eli kolu bağlı oturmacağız, onlar da diledikleri gibi Türk ırkına sövemeyecek, tek yapmamız gereken birkaç tuşa basarak Türklere rahat rahat hakaret edip haklarını özgürlüklerini kısıtlayamayacağını göstermek. Yani Türkler Türkçe okuyarak Türklüğünü koruyacaklar:

https://www.facebook.com/NeNaTurskiaEzikVUchilishte

Verdiğin sayfayı  şikayet ettim ırktaş.Böyle sayfalar son bir kaç aydır artış gösteriyor ırktaş.Böyle sayfaları tespit edip beraberce şikayet edeceğimiz bir platform olsa çok iyi olurdu.Söz ettiğim platformla soysuzların seslerini azcık olsa da kesebiliriz.

Çevrimdışı Atsızcı Türk

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 302
Ynt: Bulgaristan'da Türk gazetesi
« Yanıtla #135 : 08 Haziran 2013 »
Platform açıncaya kadar burada paylaşalım. Sessiz eli kolu bağlı oturmaktan burada paylaşarak milletimizi uyandırmak iyi olduğu kanaatindeyim.

Çevrimdışı Atsızcı Türk

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 302
Bulgaristan’da hiç mi Türk kalmadı?
« Yanıtla #136 : 08 Haziran 2013 »


Türkçenin zorunlu ders olarak okutulmasının gündeme gelmesinin ardından Türk karşıtı söylemlerle Türçeyi boykot etmelere Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) tepki gösterdi.

BAF Başkanı Sezgin Mümin, Bulgaristan Türklerine “Haklarınızı arayın, birilerinin haklanızı çiğnemesine, sizin yerinize karar vermesine izin vermeyin, ana dilinizde eğitim almak sizin en doğal hakkınız. Psikolojik baskılara boyun eğmeyin” çağrısında bulundu.

BAF Başkanı, diğer derneklerle sivil topluk kuruluşlarını Bulgaristan Türklerinin sorunlarına yeterince duyarlı olmamakla suçladı. BAF “Türklerden oy aldınız, bu nedenle kamu baskısı uygulayarak Türklerin haklarının çiğnenmesine göz yummayın” diye HÖH’ü de sert dille eleştirdi.
BAF, yaptığı basın açıklamasında Bulgaristan Türklerinin duyarsızlığını da şu sözlerle kınadı:

Birileri, Bulgaristan Türklerinin ana dilinde eğitim almasına bile karşı çıkıyor. Allah aşkına biz hangi çağda yaşıyoruz, kim kimin ana dilinde eğitim almasına karışabilir ya da engel olabilir! Beyni Türk düşmanlığı ile yıkanmış milliyetçilerin davranışlarında şaşılacak bir durum yok. Onlar, doğası gereği her zaman böyle davranacaktır. Bulgaristan Türklerinin sessiz kalmasını anlayamıyorum. Sorarım ben "Bütün haklarınızı aldınız mı da susuyorsunuz? Türk karşıtı eylemlerle söylemler sürerken biz niye tepki götermiyoruz. Bulgaristan'da hiç Türk kalmadı? Dilimize, kimliğimize sahip çıkmak için 89 öncesi dönemi mi yaşamalıyız tekrar?" 1989 öncesi zulme uğradınız, şimdi tazminat davası açmaya bile cesaret edemiyorsunuz. Sanki 89 önce zulme maruz kalan olmadı. Belki de bunun sebebi Bulgaristan Türklerinin 23 yıl uyutulmuş olmasıdır, 89 öncesi ise komünist rejimin baskısıyla adını bile söylemeye cesaret edemiyordu. Fakar artık bunları aşıp da hakkını hukukunu savunan bilinçli vatandaş olma vakti geldi. 1989 öncesindeki gibi yönetilen köle ruhlu, iradesiz yığın gibi davranmaktan kurtulmalıyız!



Aydın Osman | T HABER

http://t--haber.blogspot.com/2013/06/baf-bulgaristanda-hic-mi-turk-kalmad.html

Çevrimdışı Atsızcı Türk

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 302
Türklerin azınlık statüsü için çaba harcayın
« Yanıtla #137 : 08 Haziran 2013 »
 BAF’tan HÖH’e çağrı: 'Türklerin azınlık statüsü için çaba harcayın'



 Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Bulgaristan’da Türk azınlığın resmi azınlık statüsüne alınması için üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu ve iktidar ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisine (HÖH) çağrıda bulunarak ülkedeki Türklerin resmi azınlık statüsüne alınması yününde yasal çalışma yapmalarını istedi.

BAF Başkanı Sezgin Mümin, Bulgaristan’da ve Türkiye’deki Bulgaristan vatandaşı Türklere ait STK’ların da bu konuda ortak hareket etmeleri gerektiğini belirterek, ilgili yasalarda değiklik yapılması için ortak hareketin şart olduğunu kaydetti.


Ajans Bg

http://t--haber.blogspot.com/2013/06/baftan-hohe-cagr-turklerin-aznlk.html

Çevrimdışı Atsızcı Türk

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 302


Gökbörü Türkçüler Derneği, Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Cumartesi günü saat 17:00’de Ankara’nın Abdi İpekçi Parkı’nda düzenleyeceği Urumçi Katliamını Protesto Mitingi’ne katılacağını duyurdu ve Türkiye dışında yaşayan diğer Türkleri olduğu gibi Bulgaristan Türklerini de davet etti.
 
Gökbörü Türkçüler Derneği, Türkiye dışında yaşayan Türklerin temsilcilerini davet etti ve göçmen derneklerine de duyurulmasını istedi.
 
Mitingde Çin sınırları içinde bulunan Doğu Türkistan Özerk Cumhuriyeti’nin Urumçi kentinde 4 yıl önce düzenlenen katliamın kurbanlarının anılacağı ve Uygur Türklerine edilen zulümlerin kınanacağı bildirildi.
 
Aydın Osman | T HABER

KAYNAK: http://www.thaber.bg/?pid=3&id_news=86

Çevrimdışı Atsızcı Türk

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 302
Sezgin Mümin özür diledi



Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Cumartesi günü saat 17:00’de Ankara’nın Abdi İpekçi Parkı’nda düzenlenen Urumçi Katliamını Protesto Mitingi’ne yoğun çalışmaları yüzünden katılamadığı için Uygur Türkleri ile Türk dünyasından özür diledeiğini belirtti.
 
Mümin sadece kendisi adına değil, BAF, T Medya Grubu ve Bulgaristan Türkleri adına diledeiğinin altını çizdi ve Bulgaristan Türklerinin da komünist dönemde buna benzer zulümlere maruz kaldığını kaydetti.
 
Sezgin Mümin’in özür mesajı:
 
Bulgaristan Adalet Federasyonu, Bulgaristan’daki Türkler ile Müslümanların sorunlarıyla ilgilenen bir sivil toplum kuruluşudur. Takipçilerimiz, Türk-Müslüman doğum adları ile dinȋ görüşlerini değiştirmek istemediği için totaliter rejimin zulümlerine maruz kalmış, hapishanelerinde yatmış ve kamplarına sürülmüş insanlardır.
 
Bulgaristan Adalet Federasyonu’nun meclise sunduğu Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınayan Bildiri, 11 Ocak 2012 tarihinde kabul edildi.
Bulgaristan Türkleri ile Uygur Türklerinin ortak noktası sadece Türk-Müslüman olmak, aynı soydan gelmek değil, kendi yurdumuzda totaliter komünist rejimin zulümlerine maruz kalmış olmak.
 
Aslında sadece Bulgaristan Türkleri ile Uygur Türkleri değil, eski Sovyet Rusya’nın hakimiyeti altında yaşamış bütün Türkler buna benzer baskılarla şiddete maruz kaldı.
Bu nedenle Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Cumartesi günü saat 17:00’de Ankara’nın Abdi İpekçi Parkı’nda düzenlediği Urumçi Katliamını Protesto Mitingi’ne katılamadığımız için yalnızca Uygur Türklerinden değil, bütün Türk dünyasından Bulgaristan Adalet Federasyonu, T Medya Grubu ve Bulgaristan Türkleri adına özür diler, ileride yapacağımız çalışmalarla bunu telȃfi etmeyi ümit ederiz.

 
Aydın Osman | T HABER

KAYNAK: http://www.thaber.bg/?pid=3&id_news=136