Anne tarafım bozdoğan yörüklerinden Oğuz Türklerine bağlı bir yönümüz var ben araştırma sonuçlarına göre Bozdoğan yörükleriz Avşarlara bağlı fakat dedemden ediğindiğim bilgiye göre böyle değil, Avşarlar hep atlarını çalarmış hırsız olarak belirtti bana biz onlardan değil. Bozdoğan beyinin soyundan geldiğimizi söyledi, baba tarafım ise Türkmen.
Kandaşım sen hemen hemen herşeyi birbirine karıştırmışsın.
Öncelikle bilinmesi gereken "
Yörük=
Türkmen=
Oğuz'lar=
TÜRK".
Yörüküz demişsin Oğuz Türklerine bağlı yönümüz var demişsin anne tarafından, baba tarafından ise Türkmen demişsin.
Nerelisin merak ettim ki Bozdoğan'lıktan bahsettiğine göre Akdeniz Bölgesi veya daha küçük ihtimal Ege Bölgesi olmalı.
Bozdoğanlar Oğuz'un Avşar boyuna mensup değildir, hiçbir bilinen boyun anakol'u da değildir, Avşar'ları sevmeme bu yüzden olabilir örneğin, hani anlatımındaki at çalma mevzusu her ne kadar münferit bir ifade olsa da.
Bozdoğanların sağ kol yani Bozok'lara bağlı bir kol olmadığını düşünüyorum. Üçok'lara bağlı yani sol kol olmaları bence daha muhtemel, benim tahminim Yüreğir veya Kınık boylarından birine veya her ikisine veya daha da fazla boyların oymaklarının birleşmesi ile Bozdoğanlar oluşmuştur diyorum.
Benim anne tarafı da Karakaya Yörükleri, ki daha az kalabalık olan Karakaya'lar, ilk yerleşik düzene geçerken kısmen Bozdoğan Yörüklerine biat etmişler. 1865 Kırım işgali sonrası Torosların muhtelif yerlerinde yapılan Yörük toparlanması sırasında Bozdoğanlar'ın Mersin ve Adana illerimizin ovalarına indikleri bilinmektedir.
Avşarlar konusu çok karışık, çünkü yeryüzünde Avşar'lardan daha kalabalık başka bir Türk boyu yok, ve bundan sonra olabilmesi de pek muhtemel değil.